Blogger Widgets

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Ξέσπασμα Ε. Χριστοφιλοπούλου κατά εφημερίδων για τα χθεσινά πρωτοσέλιδα

Ο Τύπος των άκρων επενδύει στην τρομολαγνεία και το λαϊκισμό, μη διστάζοντας να έχει ως θύματα ακόμη και τις εφηβικές ψυχές, είπε η υφυπουργός Παιδείας σήμερα στη Βουλή αναφερόμενη σε δημοσιεύματα των εφημερίδων ότι είναι στον αέρα οι  πανελλαδικές.

«Η δουλειά του Τύπου είναι να κρίνει και να μην μετατρέπεται σε πρώτη εξουσία» απάντησε η Λιάνα Κανέλλη.

ΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων):  Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Υπήρξαν, πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα σήμερα –και λυπάμαι γι’ αυτό- ότι δήθεν οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι στον αέρα.  Ο Τύπος των άκρων επενδύει στην τρομολαγνεία και το λαϊκισμό, μη διστάζοντας να έχει ως θύματα ακόμη και τις εφηβικές ψυχές.

Σας διαβεβαιώ, λοιπόν, τόσο εσάς προσωπικά, όσο και όλους, κύριε Πρόεδρε, μέσω αυτού του Βήματος, την κοινή γνώμη, τους Έλληνες πολίτες, ότι υπάρχει σχέδιο ακόμη και όταν κηρύσσεται άγονος ένας διαγωνισμός, να υπάρχει δεύτερη λύση θεσμική και διαφανής και τρίτη λύση και για να εξευρεθεί χαρτί και για να τυπωθούν τα τετράδια και για να γίνουν όλα όπως πρέπει να γίνουν. Και θα γίνουν ακόμη και αν διαφανώς, όπως λέει και η κ. Κανέλλη, θα αναγκαστούμε να πάμε στο εφημεριδάδικο της γειτονιάς. Δεν θα αναγκαστούμε βέβαια.

Θέλω όμως πραγματικά να εκφράσω από αυτό το Βήμα τη λύπη μου που κάποιοι, ακόμη και τώρα με βάση φημολογίες, διαρροές –δεν το γνωρίζω κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι- αλλά είναι ντροπή και επαίσχυντο να επενδύουμε σήμερα για κομματικούς, για εμπορικούς, δεν ξέρω για ποιους λόγους, στο φόβο του κόσμου. Δεν υπάρχει πρόβλημα και όλα βαίνουν ομαλά.
 
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Oσο και να φτύσετε τους δημοσιογράφους -όχι εσείς, ο οποιοσδήποτε, το «φτύσετε» πάει εκτός από σας- γιατί δεν φταίνε οι δημοσιογράφοι για τα εκδοτικά τερτίπια…

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Για τον Τύπο είπα.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Μη λέτε συλλήβδην ο Τύπος. Ο Τύπος είναι οι άνθρωποί του. Και ο Τύπος των άκρων δεν είναι κάτι που μπορεί να επιμεριστεί ή να κατανοηθεί ως Τύπος των άκρων από άνθρωπο ο οποίος μπορεί να αρέσκεται στον Τύπο της μέσης. Στη μέση συνήθως και το εκκρεμές είναι ακίνητο. Δεν θα καταλήξουμε σε συμπέρασμα.

Είμαι επαγγελματίας του Τύπου και είμαι υποχρεωμένη να τον υπερασπιστώ έναντι οποιασδήποτε γενίκευσης. Άκρη και ακραία θέση μπορεί να θεωρείται και μία θέση με την οποία απλά δεν συμφωνούμε. Σε ποσοστό 99% ο Ριζοσπάστης είναι ακραίος Τύπος. Τι μου λέτε τώρα; Είναι ακραίος Τύπος γιατί βρίσκεται στην άκρη του πολιτικού φάσματος και γιατί όποτε σας συμφέρει, παίρνετε το ένα άκρο και το άλλο άκρο και τα κάνετε ένα γιατί διαφωνείτε με την πολιτική εσείς που κάθεστε στη μέση.

Επομένως, για μένα αυτοί οι χαρακτηρισμοί είναι αδόκιμα πολιτικοί, τουλάχιστον όταν εφαρμόζονται στη δημοσιογραφία. Δεν υπάρχει τύπος των άκρων. Η δουλειά του Τύπου είναι να κρίνει και να μην μετατρέπεται σε πρώτη εξουσία. Και δεν είναι βεβαίως το Κ.Κ.Ε. το οποίο μετέτρεψε τον Τύπο σε πρώτη εξουσία ούτε τους εργολάβους του Τύπου σε πρώτη εξουσία που καθορίζουν εν πολλοίς και την πολιτική, όχι μόνο με τα πρωτοσέλιδα τους αλλά και με τις δημοσκοπήσεις τους και με τις έρευνες τους.

Εδώ πέρα, λοιπόν, αν είστε διατεθειμένοι είτε να πληρώσετε τα έξοδα είτε να βρείτε καθηγητές και τους βάλετε εκεί, πείτε στο Υπουργείο σας ότι το κόστος είναι όντως πολύ μικρό. Και τέτοιες απαντήσεις κόστους όταν αφορούν αυτό το ευαίσθητο θέμα, είναι καλύτερα να μην αναφέρονται, να μην τυπώνονται καν. Δεν τιμά κανέναν εδώ.

Επιτρέψτε μου μόνο ένα σχόλιο και αυτό δεν λέγεται υπεράσπιση του Τύπου. Δεν είναι ο Τύπος υπεύθυνος για την τρομοκράτηση. Σας απαντώ ως δημοσιογράφος γιατί επικαλεστήκατε αυτήν την ιδιότητά μου την οποία δεν μπορώ να αφήσω έξω από την πόρτα. Με συνοδεύει γιατί είναι επιλογή. Δεν κρέμεται από το αν θα ψηφιστώ ή δεν θα ψηφιστώ ως Βουλευτής.

Εάν ήσασταν όχι δημοσιογράφος αλλά απλώς πολίτης, παραλήπτης των κυβερνητικών δηλώσεων προκειμένου να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική, θα είχατε το αίσθημα όχι απλώς ότι σας πάνε στη γκιλοτίνα, όχι ότι σας στήνουν για τα επόμενα δέκα, δεκαπέντε, είκοσι χρόνια σε τοίχο κρεμασμένους ανάποδα με παρμένο το σκαλπ από το κεφάλι αλλά ότι αν δεν συναινέσετε κιόλας, θα έχει και περαιτέρω βασανιστήρια.

Και ταυτόχρονα την ίδια στιγμή που το ακούτε αυτό, ακούτε «πήραμε μόλις χθες 30 δισεκατομμύρια». Και την ίδια ώρα που το ακούτε αυτό έρχεται το ίδιο στόμα, η ίδια υπεύθυνη τρικομματική Κυβέρνηση και δηλώνει ότι είναι πολύ ευχαριστημένοι οι ξένοι που μας έδωσαν 30 δισεκατομμύρια και την ώρα που το λέτε, λέτε ότι το επίδομα ανεργίας από 450 ευρώ πάει στα 350 ευρώ. Αυτό αν πάτε να το κάνετε σε ένα νηπιαγωγείο ως θέση «Παιδιά πήρε το σχολείο 100.000 ευρώ», έτσι τους λένε, «Φέρτε μου το 1 ευρώ που έχετε στην τσέπη σας», τα παιδιά του νηπιαγωγείου θα θέλουν ψυχιατρική στήριξη για να πάνε στην Α’ Δημοτικού.

Επομένως, όταν μιλάμε για τρόμο, ο τρόμος είναι βασικό εργαλείο της ευρωπαϊκής και της ντόπιας πολιτικής, της κυρίαρχης πολιτικής. Πουλάει. Θα συμφωνήσουμε εδώ οι δυο μας. Πουλάει, έχει αποτέλεσμα. Είναι εξαιρετικά αποδοτικό. Φέρνει ψήφους. Δεν ξέρουμε αν θα τις φέρει στην κάλπη. Όχι αυτό δεν το ξέρουμε. Τις φέρνει εδώ μέσα. Είναι μαγική εικόνα. Εδώ μέσα 199 ήταν τα ΟΧΙ στην αρχή -θα κάνουμε αυτό έγκλημα, αυτό το έγκλημα, αυτό το έγκλημα- και 235 τα ΝΑΙ στο πού θα το κάνουμε και πώς θα το κάνουμε.

Επομένως, μη μου λέτε εμένα ότι ο Τύπος φταίει για τον τρόμο. Ο Τύπος αρκεί να αναπαράγει «Βενιζέλος είπε», «Παπαδήμος είπε», «Γιούνκερ είπε», «Όλι Ρεν είπε». Αρκεί να το αναπαραγάγει με ακρίβεια εντός εισαγωγικών και τρομοκρατείται ο οποιοσδήποτε.

Η διαφορά είναι μία. Μετά Τύπου ή άνευ Τύπου, μετά τύπων ή άνευ τύπων, σας διαβεβαιώ ότι ουδείς τελικά σε αυτόν τον τόπο, έχοντας μάθει να απαντάει σε διλήμματα από πολύ νωρίς, πρόκειται να τρομοκρατηθεί. Μπορεί να ψαρώσει λίγο ο κόσμος, αλλά έχει συσσωρεύσει τέτοια εμπειρία που δεν πιστεύει ότι το μέλλον του, η ανάπτυξή του, η ζωή του, τα όνειρά του θα εκπληρωθούν, επειδή έμεινε φτωχός, άφραγκος και καθυβριζόμενος.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε την κ. Λιάνα Κανέλλη.

Το λόγο έχει η Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Χριστοφιλοπούλου, για να ολοκληρώσει την απάντησή της.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρία Κανέλλη, προφανώς δεν θα συμφωνήσουμε ούτε για τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την επιβίωση και τη σταθεροποίηση αυτής της χώρας, εντός Ευρώπης εμείς, κάπως αλλιώς εσείς. Εγώ δεν περιμένω να συμφωνήσουμε σε αυτά.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Ούτε και εγώ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Βεβαίως. Σας άκουσα, καταγράφονται οι απόψεις σας και οι ενστάσεις σας.

Είμαι και εγώ αποδέκτης, ξέρετε, και της πικρίας και της απογοήτευσης και του θυμού του κόσμου. Είμαι εξίσου αποδέκτης και από προσδοκίες πολιτών -πολιτών που έχουν θυσιαστεί και έχουν θυσιάσει κομμάτι της προσωπικής τους ζωής, του μεροκάματού τους- να υπάρξει κάποια διέξοδος σοβαρή, με προοπτικές, με ανάκαμψη και ανάπτυξη για τη χώρα. Είμαι και εγώ αποδέκτης αυτών.

Και ομιλώντας για τον Τύπο, εν προκειμένω, μίλησα και ομιλώ, κύριε Πρόεδρε, για τη συγκεκριμένη κίτρινη δημοσίευση σήμερα ότι είναι στον αέρα –δήθεν- οι πανελλαδικές εξετάσεις. Και θέλω άλλη μία φορά από το Βήμα αυτό να διαβεβαιώσω ότι αυτού του είδους τα δημοσιεύματα με τρόπο έωλο, αισχρό, θα έλεγα, επενδύουν στον τρόμο ποιών; Των μαθητών;  Των γονιών; Των εφήβων; Έλεος. Έλεος!

Πηγή : esos.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: