Blogger Widgets

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Oι τάσεις των βάσεων στα πέντε πεδία

Ανοδος στις μεσαίες σχολές 
Μείωση των αριστούχων λόγω δύσκολων θεμάτων

Η οικονομική κρίση αναμένεται να ανατρέψει τα δεδομένα που ίσχυαν έως πέρυσι στην πορεία των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, όπως αυτά διαμορφώνονται από τις επιδόσεις των υποψηφίων. Ετσι, φέτος η «υπερσυγκέντρωση» υποψηφίων στις μεσαίες βαθμολογίες -μεταξύ 14 και 17- σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης για μεσαίες σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων προβλέπεται να οδηγήσει σε άνοδο των βάσεών τους. 


Βέβαια, λόγω των δυσκολότερων από πέρυσι θεμάτων είναι δεδομένη η μείωση των αριστούχων και άρα η πτώση των βάσεων εισαγωγής στις περιζήτητες σχολές.

Βασικό ρόλο στην πορεία των βάσεων εισαγωγής θα διαδραματίσουν οι ανατροπές στις επιλογές σχολών από τους υποψηφίους. Και αυτό διότι πολλοί υποψήφιοι από τα μεγάλα αστικά κέντρα, για να αποφύγουν τα έξοδα της φοιτητικής μετανάστευσης, αναμένεται να επιλέξουν σχολές της πόλης τους έστω κι αν εισάγονται σε άλλη σχολή «εκτός έδρας», η οποία έχει αντικείμενο της πρώτης επιλογής τους. «Στόχος μου είναι η Νομική Αθηνών. Ομως, έστω κι αν εισάγομαι στην Νομική Θράκης θα επιλέξω το Πολιτικό Τμήμα της Νομικής Αθηνών», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κ» η Κατερίνα Τριανταφύλλου. «Πρόκειται για χρονιά-γρίφο, καθώς η οικονομική κρίση αλλάζει τις επιλογές των υποψηφίων», σχολίασε στην «Κ» στέλεχος του υπ. Παιδείας. Ταυτόχρονα, ερώτημα είναι πώς θα διαμορφωθεί η ζήτηση για τις υψηλόβαθμες σχολές, οι επαγγελματικές προοπτικές των οποίων είναι απολύτως συνδεδεμένες με τον δημόσιο τομέα όπου οι προσλήψεις θα γίνονται με το... σταγονόμετρο (π. χ. παιδαγωγικά τμήματα).

Ειδικότερα, καθώς ήδη έχει προχωρήσει η βαθμολόγηση των μαθημάτων που εξετάστηκαν τις πρώτες ημέρες, με βάση τις πρώτες πληροφορίες από τις επιδόσεις των υποψηφίων και τις εκτιμήσεις του προέδρου του εκπαιδευτικού ομίλου ΟΡΙΟΝ - IdEF κ. Μανώλη Αμαργιανάκη και των συνεργατών του προκύπτουν τα ακόλουθα για την τάση των βάσεων:

- 1ο επ. πεδίο: Πρόκειται για το πεδίο των θεωρητικών επιστημών στο οποίο περιλαμβάνονται οι νομικές σχολές, τα παιδαγωγικά τμήματα, φιλολογίες κ. λπ. Οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα στη Βιολογία Γενικής Παιδείας και τα Μαθηματικά Γ. Π. (αναλόγως ποιο μάθημα επέλεξαν) και στα Αρχαία κατεύθυνσης. Στα Αρχαία υπολογίζεται ότι πάνω από 15 έγραψε το 15% των υποψηφίων, ενώ πέρυσι το ποσοστό ήταν 22,81%. Κάτω από τη βάση έγραψε το 50% (49% πέρυσι). Κατόπιν τούτων, οι υψηλές βάσεις του πεδίου δείχνουν να κινούνται πτωτικά, οι μεσαίες να κινούνται ανοδικά και οι χαμηλές στα περυσινά επίπεδα.

- 2ο επ. πεδίο: Περιλαμβάνει τις σχολές των θετικών επιστημών (τμήματα μαθηματικών, φυσικής, χημείας κ. λπ.). Τις θέσεις διεκδικούν κυρίως οι υποψήφιοι της τεχνολογικής κατεύθυνσης. Τα Μαθηματικά και η Φυσική δυσκόλεψαν ιδιαίτερα τους υποψηφίους της τεχνολογικής κατεύθυνσης. Ενδεικτικά, υπολογίζεται ότι πάνω από 15 θα βαθμολογηθεί στα Μαθηματικά το 10% από 17,98% πέρυσι, και το 10% στη Φυσική (17,33% πέρυσι). Αντίστροφα κάτω από τη βάση υπολογίζεται ότι στα Μαθηματικά έγραψε το 65% (61,34%) και στη Φυσική το 70% (61,33%). Αντίθετα, στην Ανάπτυξη Εφαρμογών και τις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης οι υποψήφιοι απέδωσαν καλύτερα από πέρυσι. Ετσι, εκτιμάται ότι οι βάσεις κινούνται ελαφρώς πτωτικά, οι μέσες ανοδικά και οι χαμηλές περίπου όπως πέρυσι.

- 3ο επ. πεδίο: Περιλαμβάνει τις σχολές επιστημών υγείας. Τις θέσεις τους διεκδικούν οι υποψήφιοι της θετικής κατεύθυνσης. Η τάση είναι πτωτική διότι τόσο η Βιολογία κατεύθυνσης όσο και η Χημεία κατεύθυνσης δυσκόλεψαν τους υποψηφίους με αποτέλεσμα οι αριστούχοι να μειωθούν (πέρυσι αρίστευσε το 43,43% των υποψηφίων στη Βιολογία και το 42,93% στη Χημεία). Μάλιστα, ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων της Χημείας πλησίαζαν τη δυσκολία των θεμάτων του 2007, όταν σημειώθηκε το χαμηλότερο ποσοστό αρίστων της τελευταίας πενταετίας (21,19%). Το εύρος της πτώσης εξαρτάται από το πλήθος των υποψηφίων οι οποίοι θα δηλώσουν τις Ιατρικές και τις Πολυτεχνικές σχολές ως πρώτη προτίμηση. Οι μεσαίες βάσεις του πεδίου θα κινηθούν ελαφρώς ανοδικά, ενώ δεν αναμένονται μεγάλες αποκλίσεις στις χαμηλές βάσεις.

- 4ο επ. πεδίο: Περιλαμβάνονται οι πολυτεχνικές σχολές και μία ευρύτατη γκάμα ΑΕΙ τεχνολογικού χαρακτήρα. Τις υψηλόβαθμες σχολές διεκδικούν οι υποψήφιοι θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης. Με βάση τις επιδόσεις σε Μαθηματικά, Φυσική, Βιολογία και Βιολογία η πορεία των βάσεων θα είναι ανάλογη του 2ου και του 3ου πεδίου: πτώση στις υψηλές, ελαφρά άνοδος στις μεσαίες, στα ίδια οι χαμηλές.

- 5ο επ. πεδίο: Περιλαμβάνει τις οικονομικές σχολές. Τα Μαθηματικά Γ. Π. δυσκόλεψαν τους υποψηφίους σε αντίθεση με τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, που τους έδωσαν τη δυνατότητα να καλύψουν ικανοποιητικά το χαμένο έδαφος από τα Μαθηματικά. Ετσι, η πορεία των βάσεων αναμένεται πτωτική για τα «ρετιρέ», ελαφρώς ανοδική για τις μεσαίες βάσεις και χωρίς αποκλίσεις για τις χαμηλές.


Οι τρεις εφετινές ιδιαιτερότητες για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια

Η φετινή χρονιά έχει τρεις ιδιαιτερότητες λόγω των αλλαγών στον τρόπο καθορισμού των εισακτέων, της μείωσης των θέσεων σε ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης και λόγω της περυσινής πτώσης των βάσεων στην κατηγορία αποφοίτων παλαιότερων ετών που διεκδικούν χωρίς εξετάσεις το 10% των θέσεων. Οι αλλαγές, όπως είπε στην «Κ», ο εκπαιδευτικός - ερευνητής κ. Στράτος Στρατηγάκης θα επηρεάσουν τις βάσεις. Ειδικότερα:

- Πέρυσι στους υποψηφίους ημερήσιων λυκείων δόθηκαν συνολικά 83.915 θέσεις εκ των οποίων οι 40.125 στα πανεπιστήμια και οι 43.790 στα ΤΕΙ. Φέτος, από τις 66.400 θέσεις, οι 37.745 θα δοθούν σε πανεπιστήμια και οι 28.655 σε ΤΕΙ. Επίσης, από φέτος οι ειδικές κατηγορίες υποψηφίων (παιδιά τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών, ορφανοί κ. ά.) θα διεκδικούν ξεχωριστές θέσεις. Σε αυτούς διατίθενται 8.040 θέσεις εκ των οποίων οι 4.175 στα πανεπιστήμια και οι 3.865 στα ΤΕΙ και θα έχουν ξεχωριστές βάσεις εισαγωγής.

- Το 2010 υπήρχαν 128 Τμήματα ΤΕΙ με βάση κάτω από 10.000 μόρια εκ των οποίων 46 τμήματα με βάση μικρότερη από 5.000 μόρια. Φέτος, θα υπάρξει μεγάλη άνοδος αφού έχουμε μείωση των θέσεων σ' αυτά τα τμήματα.

- Ανοδος βάσεων θα υπάρξει στην κατηγορία υποψηφίων για το 10% των θέσεων. Και αυτό διότι φέτος λειτουργεί το δέλεαρ των περυσινών πολύ χαμηλών βάσεων που κάνει τους υποψηφίους να σκέφτονται να υποβάλουν το μηχανογραφικό, αφού δεν έχουν τίποτα να χάσουν.



Πηγή : Καθημερινή



Δεν υπάρχουν σχόλια: