Blogger Widgets

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Συνάντηση Κ. Αρβανιτόπουλου και Θ. Παπαθεοδώρου με ΔΟΕ και εκπροσώπους νηπιαγωγών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Συνάντηση με το Προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και με εκπροσώπους συλλόγων νηπιαγωγών είχε σήμερα 30 Οκτωβρίου ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. 


Μετά το τέλος της συνάντησης ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στόχος της κυβέρνησης και προγραμματική δέσμευσή της είναι τα ολοήμερα σχολεία και τα διετή νηπιαγωγεία. Η πραγμάτωση του στόχου απαιτεί θεσμικές αλλαγές και αναδιάρθρωση και αξιοποίηση των κτηριακών υποδομών. Και είναι έργο των Δήμων της χώρας, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής τους δυνατότητας, να αναβαθμίσουν την κτιριολογική υποδομή των Νηπιαγωγείων. Παράλληλα εμείς προωθούμε μια δέσμη θεσμικών αλλαγών που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της προσχολικής εκπαίδευσης.

Καταρχήν με νομοθετική ρύθμιση που θα ενσωματωθεί στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου ρυθμίζονται αιτήματα που στις συναντήσεις μας είχα δεσμευθεί για τη μελέτη τους. Ειδικότερα:

1. Προχωράμε, λοιπόν στη θεσμοθέτηση του ενός έτους υποχρεωτικής παραμονής  του εκπαιδευτικού στην οργανική του θέση, προκειμένου να ζητήσει μετάθεση. Τα  μέτρο θα ισχύσει από τις επόμενες μεταθέσεις.

2. Με ρύθμιση που θα περιλαμβάνεται στο παραπάνω Νομοσχέδιο το υποχρεωτικό ωράριο των νηπιαγωγών, από το σχολικό έτος 2012-2013, εξομοιώνεται με αυτό των δασκάλων.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου δήλωσε:

“Ήταν πράγματι μία πολύ παραγωγική, δημιουργική και σε πολύ καλό κλίμα  συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΔΟΕ, αλλά και των Συλλόγων των Νηπιαγωγών. Αυτό το οποίο είδαμε είναι ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων, αλλά και επίλυση του ζητήματος για το ωράριο των Νηπιαγωγείων μετά την ανακοίνωση του Κ. Υπουργού στους εκπροσώπους της ΔΟΕ, που πλέον θα λάβει και τη μορφή  μιας  νομοθετικής ρύθμισης, θα συμπεριληφθεί δηλαδή, σε επικείμενη Νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας.

Από την άλλη πλευρά  διαβεβαιώσαμε ότι διασφαλίζεται απολύτως το ημερήσιο Νηπιαγωγείο. Είδαμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με λειτουργία του Νηπιαγωγείου αλλά και κλαδικά ζητήματα των Δασκάλων. Πιστεύω ότι σ’ αυτό το κλίμα κατανόησης αλλά και συνεργασίας τα προβλήματα θα βρουν την καλύτερη λύση τους.

Ερ. Δημοσιογράφου: Συζητήσατε κάτι παραπάνω για το ωράριο, υπάρχει κάποιο πλάνο;

Μέχρι σήμερα, οι Νηπιαγωγοί, δεν είχαν ωράριο, νομικά κατοχυρωμένο. Πλέον, υπάρχει η προοπτική να εξομοιωθεί, και νομοθετικά, με αυτό των Δασκάλων, έτσι ώστε να υπάρχει ένα κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας  και του Νηπιαγωγείου , το οποίο θα διασφαλίζει και  την εργασία των ίδιων των Νηπιαγωγών.”

Για να κατεβάσετε το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ



 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δ.Ο.Ε.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. μετά από αίτημά του, συναντήθηκε σήμερα 30 Οκτώβρη 2012 με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, προκειμένου να του εκθέσει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Προσχολική Αγωγή στην Ελλάδα (υποχρηματοδότηση, στεγαστικό, δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, ωράριο νηπιαγωγών, εγκύκλιος Υπουργείου για την αποχώρηση των νηπίων από το Ολοήμερο, κλπ.).

Ταυτόχρονα με την ευκαιρία της συνάντησης, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζήτησε απαντήσεις για ζητήματα της εκπαίδευσης που είχαν τεθεί σε προηγούμενες συναντήσεις και παρά το ότι υπήρξαν δεσμεύσεις για την επίλυσή τους, δυο περίπου μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν υπάρχει καμιά απολύτως εξέλιξη σε θετική κατεύθυνση (διετής υποχρεωτική παραμονή στην οργανική θέση, ξεκλείδωμα πινάκων προϋπηρεσίας, επίδομα θέσης ευθύνης για τους αναπληρωτές).

Στην αρχή της συνάντησης παραβρέθηκε προκειμένου να απαντήσει σε ζητήματα που υπήρχαν σε εκκρεμότητα, ο Υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. 

Οι απαντήσεις που δόθηκαν από την πολιτική ηγεσία ήταν οι ακόλουθες:

Παραμονή στην οργανική θέση
Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αύριο, η οποία θα καταργεί την υποχρεωτική διετή παραμονή στην οργανική θέση. Η ρύθμιση θα ισχύσει από τις φετινές μεταθέσεις. 

Προσμέτρηση προϋπηρεσίας αναπληρωτών
Με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα (εντός του Νοεμβρίου) θα «ξεκλειδώσουν» οι πίνακες και η προϋπηρεσία θα προσμετράται στο σύνολό της κανονικά για όλους. 

Συγχωνεύσεις σχολείων
Δε θα υπάρξει νέος κύκλος συγχωνεύσεων σχολείων.

Ωράριο Νηπιαγωγών
Θα υπάρξει εντός των ημερών νομοθετική ρύθμιση στην κατεύθυνση της προσαρμογής του στο ωράριο των δασκάλων και θα ισχύσει από την επόμενη σχολική χρονιά. Θα συνυπολογιστεί το γεγονός ότι το ωράριο των νηπιαγωγών είναι συνεχές.

Εγκύκλιος για τα Ολοήμερα Νηπιαγωγεία
Η εγκύκλιος στόχευε να δώσει λύση σε ερωτήματα γονέων και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αναιρέσει το νόμο. Δεν υπήρχε ούτε υπάρχει η πρόθεση απαξίωσης ή συρρίκνωσης του Νηπιαγωγείου. Το θέμα έχει λήξει.

Ειδική Αγωγή - Παράλληλη στήριξη
Θα προσληφθούν μέσω ΕΣΠΑ, τις επόμενες ημέρες, 600 εκπαιδευτικοί για παράλληλη στήριξη. 

Κενά στα σχολεία
Έχει ζητηθεί από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης επαναπροσδιορισμός των κενών στα σχολεία. Σε κάθε περίπτωση τα κενά είναι μεγαλύτερα από τις πιστώσεις. Δεν υπάρχει δυνατότητα αύξησης του αριθμού των πιστώσεων. Η όποια λύση, δεν περιλαμβάνει σκέψεις αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών.

Οργανικότητα Νηπιαγωγείων
Δεσμεύτηκε ότι θα δει θετικά το θέμα της αύξησης οργανικότητας των νηπιαγωγείων (πάνω από τα διθέσια). Το θέμα συνδέεται άμεσα, όμως, και με το Υπουργείο Οικονομικών.

Επίδομα θέσης ευθύνης αναπληρωτών
Δε δόθηκε κάποια συγκεκριμένη απάντηση, πέρα από μια γενικόλογη διατύπωση ότι το επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του Υπουργείου. 

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θα παρακολουθεί από κοντά την πορεία εξέλιξης των θεμάτων, θα κρατά ενήμερο τον κλάδο και σας καλεί όλους σε διαρκή ετοιμότητα. 

Από τη Δ.Ο.Ε.  












Δεν υπάρχουν σχόλια: