Blogger Widgets

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

«Θερμός» Σεπτέμβρης αναμένεται στην εκπαίδευση

«Θερμός» αναμένεται ο Σεπτέμβριος σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης. Στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ εκτιμούν ότι τα σχολεία θα ανοίξουν με περισσότερες από 20.000 κενές θέσεις εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες διδακτικές ώρες, αλλά και χωρίς βιβλία. 

Μάλιστα, η ΔΟΕ -μετά και την περικοπή κατά το ήμισυ του κινήτρου απόδοσης- αποφάσισε απεργιακές κινητοποιήσεις με την έναρξη των μαθημάτων, στις 12 Σεπτεμβρίου.


Σε αναβρασμό βρίσκεται και η ανώτατη εκπαίδευση. Στο τέλος Αυγούστου θα έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ και οι εξελίξεις θα σηματοδοτηθούν από τους φοιτητές?

Ειδικότερα, «πυρετώδεις» είναι οι διαβουλεύσεις στο υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να βρεθούν τρόποι κάλυψης των κενών θέσεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό που θα υπάρξουν φέτος στα σχολεία. Σημείο «κλειδί» είναι ο αριθμός των δασκάλων και των καθηγητών που θα συνταξιοδοτηθούν. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει μεθαύριο Τετάρτη, με το χειρότερο σενάριο να αναφέρει ότι ο αριθμός τους θα φθάσει στα περσινά υψηλά επίπεδα (11.500). Εάν αυτό επαληθευθεί, σε συνδυασμό με τους μειωμένους κατά 80% διορισμούς που θα γίνουν φέτος -περίπου 600 εκπαιδευτικοί θα διοριστούν συνολικά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση- τότε το εγχείρημα του υπουργείου Παιδείας θα αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολο.


Αποσπάσεις
Τα σχέδια που επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου για την αντιμετώπιση του προβλήματος προβλέπουν μείωση των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις, αλλά και ακριβή καταγραφή των κενών σε ειδικότητες από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης. Στόχος είναι να μην υπάρξουν πλασματικά κενά, όπως συνέβη κατά το παρελθόν και προκύψουν πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί.

Η ορθολογική κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού φαίνεται να είναι μονόδρομος για την κάλυψη των κενών θέσεων αφού, λόγω της δημοσιονομικής λιτότητας, δεν υπάρχουν περιθώρια να αυξηθούν οι πιστώσεις που θα διατεθούν για διορισμούς εκπαιδευτικών. Αν και ο αριθμός των διορισμών δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, όλα δείχνουν ότι δεν θα ξεπερνά συνολικά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση τους 500-600, δηλαδή θα είναι μειωμένος κατά περίπου 80% σε σύγκριση με πέρυσι, όταν έγιναν περίπου 2.500 διορισμοί.

Δραστική μείωση αναμένεται να υποστεί, εξάλλου, ο αριθμός των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Πέρυσι, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση είχαν προσληφθεί περίπου 15.800 αναπληρωτές, ενώ φέτος πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των προσλήψεων δεν θα ξεπεράσει συνολικά τους 5.000-6.000.

Την ίδια ώρα, σε «θέση μάχης», παραμένουν πρυτάνεις και πανεπιστημιακοί για τις αλλαγές που προωθούνται στα ΑΕΙ, ενώ κρίσιμη είναι η στάση που θα τηρήσουν οι φοιτητές όταν επιστρέψουν στα αμφιθέατρα. Ο διάλογος για τις αλλαγές βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης και με το άνοιγμα της Βουλής, στις 22 Αυγούστου, το σχέδιο νόμου θα εισαχθεί στην ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση έως τις 25 Αυγούστου. Στις 18 Αυγούστου το υπουργείο Παιδείας θα παραδώσει στους εμπλεκόμενους φορείς το τελικό σχέδιο, το οποίο αναμένεται να περιλαμβάνει αλλαγές όσον αφορά στις αρμοδιότητες της Συγκλήτου, προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Η κ. Διαμαντοπούλου ξεκαθάρισε από τη Βουλή ότι όλα τα ακαδημαϊκά θέματα θα είναι ευθύνη της Συγκλήτου και πως γίνεται συνειδητή προσπάθεια ώστε το Συμβούλιο Ιδρύματος να μην παρεμβαίνει σε θέματα διοίκησης, όπως την έγκριση για την τοποθέτηση γενικών διευθυντών στα πανεπιστήμια, αρμοδιότητα που θα αφαιρεθεί. Μάλιστα, το Συμβούλιο θα υποχρεούται να λογοδοτεί κάθε δύο χρόνια, με δημοσιοποίηση του έργου του πανεπιστημίου και λογοδοσία στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Ωστόσο, θα διατηρήσει τη δυνατότητα να εκλέγει τον πρύτανη, πρόταση που συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις.

 Πηγή : Ημερησία



Δεν υπάρχουν σχόλια: