Blogger Widgets

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

“Θα κάνουμε αγιασμό στον δρόμο”

“Θα κάνουμε αγιασμό στον δρόμο” επισημαίνει στη “Μακεδονία” το μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Θ. Κοτσιφάκης, προαναγγέλλοντας σειρά κινητοποιήσεων με το πρώτο... κουδούνι.

Η επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των αιτήσεων συνταξιοδότησης. Τα πρώτα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αποτυπώνουν την απόγνωση χιλιάδων εκπαιδευτικών, οι οποίοι διαπιστώνοντας ότι ο μισθός τους διαρκώς συρρικνώνεται κάνουν χρήση όλων των δικαιωμάτων τους. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών για σύνταξη ανέρχονται σε 10.000, ενώ οι προσλήψεις που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα είναι 600 και μάλιστα μόνο σε ορισμένες ειδικότητες.

Με τον τίτλο "Ντροπή και αίσχος" η ΠΑΣΚ Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εξέδωσε μια πολύ σκληρή ανακοίνωση, σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για περικοπή επιδομάτων και στους εκπαιδευτικούς. "Αποφάσισαν να περικόψουν ακόμη 50 ευρώ τον μήνα, πέρα από τις άλλες περικοπές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, από τους ‘υψηλόμισθους’ εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι αμείβονται με 1.000 ευρώ τον μήνα και αδυνατώντας πλέον να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις οδηγούνται στην εξαθλίωση και τη φτώχεια. Στην απόφαση αυτή μόνο οι λέξεις αίσχος και ντροπή ταιριάζουν. Για τον περήφανο κλάδο των εκπαιδευτικών υπάρχει ένα και μοναδικό χρέος, αυτό του αγώνα, και σίγουρα θα δώσει πάλι την απάντηση, όπως έκανε και το 2006, για να ανατραπούν οι βίαιες και άδικες περικοπές στους πενιχρούς μισθούς μας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι βέβαιο ότι τα σχολεία, εξαιτίας της ανάλγητης και άδικης κυβερνητικής πολιτικής, δεν θα ανοίξουν τον Σεπτέμβρη", αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Οι συνδικαλιστές του κλάδου υπολογίζουν ότι με τα νέα μέτρα και με τη μείωση του αφορολόγητου και την έκτακτη εισφορά οι εκπαιδευτικοί χάνουν άλλους δύο μισθούς από το ετήσιο εισόδημα του 2011, ενώ το σύνολο της μείωσης των εισοδημάτων τους φθάνει στο 25%.

Δουλειά μέσω ΜΚΟ και συνδικαλισμού
Το δ.σ. της ΟΛΜΕ εκφράζει την έντονη αντίθεσή του και στο εθνικό επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας με τίτλο "Κοινωνική εργασία". Με το πρόγραμμα αυτό, επισημαίνεται, η κυβέρνηση προωθεί ακόμη περισσότερο την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και δημιουργεί μεσαιωνικές συνθήκες για τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς. Οι άνεργοι υπογράφουν σύμβαση με φορείς, που είναι κυρίως μη κυβερνητικές οργανώσεις αλλά ακόμη και συνδικαλιστικές οργανώσεις, και στη συνέχεια υπενοικιάζονται από τους φορείς αυτούς στους δήμους για να εργαστούν. Στο άμεσο διάστημα σημαντικοί εκπαιδευτικοί τομείς, όπως υπηρεσίες φροντίδας, δράσεις για παιδιά και νέους, φροντίδα ΑΜΕΑ, εξωσχολικά προγράμματα, οδική ασφάλεια, θα διενεργούνται από τους δήμους.


Συγχωνεύσεις και στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Κλείνουν 22 από τα 64 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που λειτουργούσαν σε όλη την Ελλάδα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταγγέλλουν πως οι "οργανωτικές αδυναμίες" και η "εξοικονόμηση" μισθών 100 εκπαιδευτικών που στελέχωναν τα κέντρα δεν είναι ικανά επιχειρήματα για τη δραματική συρρίκνωση των ΚΠΕ, καθώς τα έξοδα λειτουργίας τους, όπως είναι γνωστό, καλύπτονταν από ευρωπαϊκά κονδύλια.

"Η προστασία της φύσης, η στροφή στην τοπική παραγωγή βιολογικών προϊόντων, την ανανεώσιμη  ενέργεια, την αλλαγή καταναλωτικού μοντέλου μπορούν να δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και να δώσουν διέξοδο απέναντι στο χρέος και τα αλλεπάλληλα μνημόνια. Αν η κυβέρνηση πίστευε σε μια τέτοια στροφή, όχι μόνο δεν θα έκλεινε τα 22 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, αλλά να δημιουργούσε και άλλα (ένα τουλάχιστον σε κάθε δήμο), ενθαρρύνοντας τη συνεργασία τους με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, την τοπική κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση" τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος.


 Πηγή : Μακεδονία


Δεν υπάρχουν σχόλια: