Blogger Widgets

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Καταργούν την Αστρονομία, στην οποία διακρίνονται οι μαθητές!

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι πέντε μαθητές και οι δύο συνοδοί καθηγητές τους, που θα λάβουν μέρος στην 5η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής.

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που το μάθημα της Αστρονομίας χρόνια τώρα ήταν “επιλογής” στο Λύκειο και από φέτος καταργείται οριστικά, οι μαθητές που κατέχουν υψηλού επιπέδου γνώσεις αστρονομίας και φυσικής είναι πολλοί και αγωνίζονται μόνοι τους, προκειμένου να τις αυξήσουν!

Όσο περίεργο και αντιφατικό και αν είναι αυτό, φαίνεται ότι οι "εξαιρετικές περιπτώσεις" παιδιών, μαθητών από δημόσια στην πλειοψηφία τους σχολεία, και μάλιστα της περιφέρειας, αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στη "Μ" ο καθηγητής του ΑΠΘ, που τους... προπονεί, Γιάννης Σειραδάκης.

Φέτος στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, η οποία διοργανώνεται στις πόλεις Κρακοβία και Κατοβίτσε της Πολωνίας από τις 25 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου, παίρνουν μέρος οι μαθητές: Γιώργος Λιούτας από το 1ο ΓΕΛ Τρικάλων, Δέσποινα Παζούλη από το 3ο ΓΕΛ Δράμας, ο Παρασκευάς Τζιτζιμπάσης από το Λύκειο Δοξάτου Δράμας, ο Στέφανος Τύρος από το Ιδιωτικό Λύκειο Μπουγά στην Καλαμάτα και ο Εμμανουήλ Βουρλιώτης από το 26ο ΓΕΛ Αθηνών. Τους μαθητές συνοδεύουν ο Γιάννης Σειραδάκης, καθηγητής Αστροφυσικής του ΑΠΘ, και Λουκάς Ζαχείλας, δρ Αστρονομίας, λέκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Με χθεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας ενέκρινε τα έξοδα μετάβασης των πέντε μαθητών και των δύο συνοδών στην Πολωνία, ενώ τα υπόλοιπα έξοδα καλύπτονται από τη διογανώτρια χώρα.

Μια διαφορετική Ελλάδα
"Συμμετέχουμε στις διεθνείς αυτές Ολυμπιάδες Αστρονομίας και Αστροφυσικής από την πρώτη κιόλας διοργάνωση. Το επίπεδο των μαθητών είναι ιδιαίτερα υψηλό. Οι ασκήσεις που καλούνται να λύσουν είναι πανεπιστημιακού επιπέδου. Στην ουσία οι μαθητές ετοιμάζονται σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς μόνοι τους, με ασκήσεις που τούς στέλνουμε ηλεκτρονικά. Διοργανώθηκε για δύο εβδομάδες το Θερινό Σχολείο Αστρονομίας στο Βόλο και τώρα από τις 16 έως και τις 19 Αυγούστου η ομάδα μας θα μεταβεί στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις στον Ταξιάρχη της Χαλκιδικής, προκειμένου να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη φάση των μαθημάτων. Πραγματικά χαίρομαι να βρίσκομαι με αυτά τα παιδιά. Είναι έξυπνα, κοινωνικοποιημένα παιδιά, που έχουν μια σφαιρική καλλιέργεια", λέει ο καθηγητής Γ. Σειραδάκης.

Οι πέντε μαθητές είναι οι καλύτεροι από όσους έλαβαν μέρος σε τέσσερις συνεχόμενους πανελλαδικούς διαγωνισμούς που διοργάνωσε η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου. Η επιλογή των πραγματικά καλύτερων ήταν πάρα πολύ δύσκολη, γιατί το επίπεδο των συμμετεχόντων είναι κάθε χρονιά και υψηλότερο.  

Η ομάδα αναχωρεί στις 24 Αυγούστου και επιστρέφει στις 4 Σεπτεμβρίου. Πέρυσι η ελληνική ομάδα που έλαβε μέρος στην 4η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής έφερε στην Ελλάδα δύο χάλκινα μετάλλια. Φέτος ο ανταγωνισμός είναι ακόμη μεγαλύτερος, αφού στην Πολωνία θα βρίσκονται αντιπροσωπείες από 29 χώρες του κόσμου. Για την 6η Ολυμπιάδα Αστρονομίας Αστροφυσικής, που γίνεται στη χώρα μας, οι συμμετοχές μέχρι τώρα είναι 30-40. Κι όμως, το υπουργείο Παιδείας κατάφερε να καταργήσει τελείως το μάθημα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα!


 Πηγή : Μακεδονία


Δεν υπάρχουν σχόλια: