Blogger Widgets

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο μέσα στο καλοκαίρι ζήτησαν απ την υπ. Παιδείας οι καθηγητές των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ

Να μην ψηφιστεί μέσα στο καλοκαίρι το σχέδιο νόμου για  τις αλλαγές στα ΑΕΙ ζήτησαν οι εκπρόσωποι των καθηγητών των Πανεπιαστημίων και ΤΕΙ από την υπουργό Αννα Διαμαντοπούλου κατά τη σημερινή συνάντηση.


Οι καθηγητές είπαν στην υπουργό  ότι θα πρέπει να δόσει ικανό χρόνο (τουλάχιστον 3 μήνες για τέτοιας έκτασης μεταρρύθμιση) στα θεσμικά όργανα των Πανεπιστημίων και των Πανεπιστημιακών να μελετήσουν αυτό το προσχέδιο, ώστε να μπορέσουν να διατυπώσουν τις απόψεις τους κατά έγκυρο και συγκροτημένο τρόπο.
 

Η υπ. Παιδείας μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των καθηγητών μιλώντας στους δημοσιογρλαφους δεν αναφέρθηκε στο θέμα της ψήφισης του νομοσχεδίου , ενώ δήλωσε τα εξής: 

«Η οικονομία είναι η σπονδυλική στήλη στην πολιτική μιας χώρας, αλλά η Παιδεία είναι το μυαλό και η ψυχή.  Για αυτό και η μεταρρύθμιση στην Παιδεία είναι πάρα πολύ σημαντική.

Η μεγαλύτερη προσφορά της Ανώτατης Εκπαίδευσης, του Πανεπιστημίου, του ΤΕΙ, στη χώρα είναι να είναι καλό Πανεπιστήμιο, να είναι καλό ΤΕΙ. Αυτό θέλουμε να πετύχουμε. Αυτό είναι το όραμα: το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ να ανταποκρίνονται στις μεγάλες ανάγκες του έθνους, της χώρας, της εποχής.

Ένα χρόνο τώρα γίνεται ουσιαστικός διάλογος σε όλα τα μεγάλα ζητήματα. Το σχέδιο νόμου αποτυπώνει όλα όσα έχουν δοθεί επί ένα χρόνο, με λεπτομέρειες, για τις μεγάλες, για τις ριζοσπαστικές αλλαγές, οι οποίες κατατίθενται.

Θα ήθελα να δώσω μερικές σύντομες απαντήσεις – όπως έκανα και στη συνάντηση με τις τρεις μεγάλες Ομοσπονδίες – σε θέματα που αφορούν στο διάλογο των τελευταίων ημερών.

Δεν υπάρχουν πουθενά δίδακτρα, σε καμία Σχολή, σε κανένα Τμήμα. Το δημόσιο Πανεπιστήμιο, το δημόσιο ΤΕΙ, προσφέρουν δωρεάν δημόσια Εκπαίδευση. 

Το θέμα των τριετών σπουδών αφορά τα ίδια τα Πανεπιστήμια, τα ίδια τα ΤΕΙ, όπως συμβαίνει στον ευρωπαϊκό χάρτη. Έχουν τη δυνατότητα, εφόσον εκτιμούν ότι χρειάζεται, να βάλουν το ελάχιστο, τον αριθμό των 180 ακαδημαϊκών μονάδων, δηλαδή των τριών ετών. Επομένως τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ είναι αυτά που θα καθορίσουν τη διάρκεια των σπουδών, γιατί η βασική λογική του σχεδίου νόμου είναι να εμπιστευθεί τους Έλληνες ακαδημαϊκούς δασκάλους. Αυτοί ξέρουν και έχουν τη γνώση για να προσδιορίσουν τα ακαδημαϊκά θέματα.

Όσον αφορά στα συγγράμματα, είναι σαφές ότι τα παιδιά θα πάρουν τα συγγράμματα τους με το συγκεκριμένο τρόπο που έγινε και πέρυσι , βεβαίως, με έλεγχο και προδιαγραφές. Σε τρία χρόνια, όμως, και οι Έλληνες φοιτητές – όπως και όλοι στα Πανεπιστήμια της Ευρώπης – θα έχουν δικαίωμα  πρόσβασης σε όλα τα συγγράμματα. Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι οφείλουν να θέσουν τα ηλεκτρονικά συγγράμματα, ως δημόσια περιουσία, στο διαδίκτυο, ώστε και να έχουμε τη δυνατότητα ισχυρής χρηματοδότησης των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών, οι οποίες σήμερα υποχρηματοδοτούνται και παίρνουν μόλις το 7% του συνολικού ποσού που αφορά τα συγγράμματα.

Το θέμα σε ένα διάλογο είναι πάντοτε η ουσία. Και η διαδικασία και ο χρόνος παίζουν ρόλο. Θέλω όμως να θυμίσω ότι η πρώτη ανακοίνωση έγινε 25 Ιουλίου του 2010, δηλαδή πριν από ακριβώς ένα χρόνο, που ετέθησαν όλα τα μεγάλα ζητήματα, στα οποία οι Ομοσπονδίες έχουν πάρει θέση και έχουν στείλει προτάσεις οι οποίες ελήφθησαν υπόψη».


Πηγή : esos.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: