Blogger Widgets

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Ολα τα νησιά και η Κρήτη έχουν το σύνολο των βασικών σχολικών βιβλίων»

Από τις 20 Σεπτεμβρίου, όλα τα νησιά και η Κρήτη έχουν το σύνολο των βασικών βιβλίων, είπε η υπ. Παιδείας στη Βουλή απαντώντας στην κριτική που σέχθηκε από τον Βουλευτή τη; ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννη: «Κυρία Διαμαντοπούλου, δεν μας ενδιαφέρουν οι θέσεις σας. Μας ενδιαφέρει να έχουν τα παιδιά μας βιβλία στα σχολεία. Διότι εγώ πήγα στα σχολεία του Ηρακλείου και είδα ότι κανένα σχολείο δεν έχει βιβλία. Αυτή είναι η δουλειά σας κι όχι το να μας κατεβάζετε πλατφόρμες στη Βουλή».


ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Όλα αυτά τα οποία μας είπε η συμπαθέστατη Υπουργός Παιδείας κυρία Διαμαντοπούλου εάν είναι οι προτάσεις της Κυβέρνησης, έχει κάποιο ενδιαφέρον να τα συζητήσουμε. Αν είναι δικές της προτάσεις, δεν ενδιαφέρουν κανέναν. Πραγματικά δεν ενδιαφέρουν κανέναν, κύριοι συνάδελφοι.

Ερχόμενος στη Βουλή άκουγα τον έτερο υπογράφοντα της «τρόικας» της Κυβέρνησης να μιλάει σε ραδιοφωνικό σταθμό και να λέει: «κοιτάξτε να δείτε, εγώ δεν ξέρω τίποτα για το τι συμβαίνει. Δεν ξέρω τίποτα για το τι συζητείται για την Κυριακή». Εάν, λοιπόν, η Κυβέρνηση έχει μία θέση, ας κάνει το Υπουργικό της Συμβούλιο στις 2 η ώρα και ας έρθει ο Πρωθυπουργός να τα ανακοινώσει. Εάν τα διάφορα στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προσπαθούν να πάρουν μία θέση στην κούρσα της διαδοχής, διότι καταρρέει η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, είναι δικό τους θέμα. Να έχουν το θάρρος να σηκωθούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και να το συζητήσουν.

Κυρία Διαμαντοπούλου, δεν μας ενδιαφέρουν οι θέσεις σας. Μας ενδιαφέρει να έχουν τα παιδιά μας βιβλία στα σχολεία. Διότι εγώ πήγα στα σχολεία του Ηρακλείου και είδα ότι κανένα σχολείο δεν έχει βιβλία. Αυτή είναι η δουλειά σας κι όχι το να μας κατεβάζετε πλατφόρμες στη Βουλή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κ. Κεφαλογιάννη.
Το λόγο έχει ο κ. Μαυρουδής Βορίδης, από το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό.

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε, θα παρακαλούσα να λάβω το λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας ακούμε, κυρία Διαμαντοπούλου.
Η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κυρία Διαμαντοπούλου, έχει το λόγο, για τρία λεπτά.

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Όπως είπα και στην ομιλία μου το ποιο εύκολο πράγμα είναι ο φτηνός, πολιτικός διάλογος, ο οποίος κάνει πάντοτε δίκην προθέσεων και μεταφέρει το ουσιαστικό και το σημαντικό από αυτό που θα γράψει με ατάκες και τις γνωστές ποια ανοησίες που βλέπουμε καθημερινά να αναπαράγονται.

Ως εκ τούτου δεν θα απαντήσω σε τέτοιου είδους θέματα, ούτε στα θέματα της αρθρογραφίας -η οποία τόσο εύκολα μπορεί να ποινικοποιηθεί, να ενοχοποιηθεί, να της αποδοθούν προθέσεις, δεν είναι η πρώτη φορά που το ζούμε αυτό- ούτε, βέβαια, στον Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος ήλθε, είδε και απήλθε, γιατί τόσο ήταν η παρέμβαση του όσο κρατάει μια στιγμή σε ένα κανάλι.

Να πω μόνο, για να τελειώνω με αυτό, ότι όπως έχω ανακοινώσει από τέλος Σεπτεμβρίου, από 20 Σεπτεμβρίου, όλα τα νησιά και η Κρήτη έχουν το σύνολο των βασικών βιβλίων. Και γι’ αυτό έχω ζητήσει και θα γίνει και στη Βουλή πολύ συγκεκριμένη ενημέρωση και αναφορά, γιατί είναι πολλά τα θέματα. Θα επανέλθω όμως, στο σημαντικό που συζητάμε σήμερα, το οποίο δεν μπορεί να ξοδευτεί ούτε σε κορώνες, ούτε σε δάκτυλο χεριών, ούτε σε τόσο εύκολες κραυγές.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κριτική στην Κυβέρνηση είναι αναγκαία, επιθυμητή και πάρα πολλές φορές δίκαια. Και η Κυβέρνηση για τον κάθε τομέα και για τη κάθε δέσμευσή της και έχει απολογηθεί και θα κριθεί. Η μόνη παρατήρηση μου, κύριε Βορίδη, είναι ότι όλα αυτά που υπέγραψε και δεσμεύτηκε σε αυτό το διάστημα η Κυβέρνηση σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, πρέπει κανείς αν θέλει να είναι δίκαιος, να το τοποθετήσει όχι μόνο στο εσωτερικό και στις αντικειμενικές δυσκολίες ή αυτές που προέκυψαν, αλλά και στο εξωτερικό.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει προειδοποιητικά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Υπουργού)

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μιλάμε για μια χώρα η οποία δεν μπορεί να δανειστεί και από την οποία βγήκαν τριάντα πέντε δισεκατομμύρια, τα οποία έπαιρνε ως δάνειο και στην οποία δεν μπορεί να έρθει ξένος επενδυτής, όταν το σύνολο των ευρωπαϊκών προσωπικοτήτων μέρα παρά μέρα, τουλάχιστον, από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, κάνουν μια δήλωση που αφορά το μέλλον της Ελλάδας. Η Κυβέρνηση παλεύει να προσελκύσει επενδυτές, να εξασφαλίσει την εσωτερική ισορροπία, να μπορέσει να κάνει την αγορά να λειτουργεί πέρα από όλα τα άλλα, όταν σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία που όλα συνδέονται, με όλα, δεν υπάρχει μια μέρα που να μην τίθεται σε αμφιβολία η δυνατότητα της Ελλάδας να συνεχίσει ή η καθημερινότητα του «πιθανόν η Ελλάδα να πτωχεύσει».

Και θέλω να σκεφτούμε όλοι για να είμαστε αντικειμενικοί αυτή τη δύσκολη στιγμή, που οφείλουμε να είμαστε αντικειμενικοί και δίκαιοι, να σκεφτεί κανείς μια Κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό, οι οποίοι καθημερινά δίνουν μια μάχη να πείσουν προς το εξωτερικό ότι δεν θα πτωχεύσουν, για να μπορέσουν να προσελκύσουν επένδυση, για να κάνει την αγορά να λειτουργεί και για να δώσουν και την περίφημη άλλη δοσολογία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι σωστή η δοσολογία, πρέπει να πέσει χρήμα στην αγορά. Πρέπει να μην μειωθούν οι μισθοί. Πρέπει να υπάρξει χρήμα στην αγορά, για να λειτουργήσουν οι αγορές κλ.π.. Αυτό είναι τόσο απλό δόγμα, τόσο απλή αρχή. Γιατί η Κυβέρνηση δεν την ακολουθεί, γιατί έχει κάποια εμμονή ή κάποιο σαδισμό απέναντι στον κόσμο;

Θα πω μόνο ένα μικρό παράδειγμα, μια υπερχρεωμένη οικογένεια που χρωστάει τα πάντα, που έχει υποθηκεύσει το σπίτι της και έχει τα παιδιά της και λέει ο πατέρας: «Δώστε μου 1.000.000 ευρώ, στις τράπεζες, για να μπορέσω να πάρω τα χωράφια μου, να πάρω αυτό που χρειάζεται και να το δώσω πίσω» και κάνει ένα σχέδιο απλό «όλα θα λειτουργήσουν καλύτερα, θα μου δοθεί η δυνατότητα να επιστρέψω». Είναι πολύ σωστό το σχέδιο, με μια προϋπόθεση, να βρεθεί το 1.000.000 ευρώ δανεικά που δεν υπάρχει.

Όλοι αυτοί που λένε για την άλλη λύση και την άλλη δοσολογία, να μας πουν το αρχικό κεφάλαιο, που πρέπει να πέσει στην αγορά, από πού πρέπει να βρεθεί.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Υπουργού)

Είπατε, κύριε Βορίδη, «Οι Βουλευτές αυτοί βάζουν αστερίσκους». Είναι πάρα πολύ χαλαρή η έκφραση, δεν βάζουν απλά αστερίσκους. Όλοι εμείς οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είμαστε από αυτές τις εκατοντάδες χιλιάδες, που είναι στους δρόμους και τους οποίους αναφερόμαστε όλοι. Και εμείς, από εκεί μέσα είμαστε. Είμαστε από τα εκατομμύρια ανθρώπων που βλέπουν και αγωνιούν. Και εμείς από εκεί μέσα είμαστε! Και οι Βουλευτές μας δεν έχουν αστερίσκους, κύριε Βορίδη. Αν ρωτήσετε τον κάθε Βουλευτή μας έχει οδύνη για το κάθε άρθρο, έχει πρόβλημα αρχών για πολλά άρθρα. Δεν είμαστε ένας και δύο, είμαστε όλοι, που έχουμε οδύνες μήνες τώρα.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)

Δεν είμαστε εμείς ένα άλλο κομμάτι του ελληνικού λαού, ούτε ένα άλλο κομμάτι του πολιτικού συστήματος. Απλά έχετε στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, να κάνετε ανέξοδα την κριτική που κάνετε. Αυτές όμως, οι οδύνες και αυτές οι αρχές, που όλοι έχουμε και κανένας δεν έχει περισσότερο από άλλους, έρχονται κάποια στιγμή που κονταροχτυπιούνται με μια μοιραία ευθύνη, τι θα γίνει την επόμενη ημέρα και αν εμείς και ο καθένας από εμάς μπορούμε την επόμενη ημέρα να πάρουμε αυτή την ευθύνη στην πλάτη μας, που εσείς δεν υποχρεούστε αυτή την στιγμή από το Σύνταγμα και τους νόμους να την πάρετε. Αν μπορούμε να πάρουμε την ευθύνη τη Δευτέρα η χώρα να είναι εκτός διαπραγμάτευσης, η χώρα να μην πάρει τη θέση. Και αυτά τα 500, 600, 700 ευρώ που σήμερα λέμε «πόσο λίγα είναι», να μην είναι ούτε 500, ούτε 300, ούτε 100 ευρώ.

Εμείς, αυτή την ευθύνη δεν μπορούμε να την πάρουμε, κύριε Βορίδη, κύριε Λαφαζάνη, κύριε Κεφαλογιάννη, με τις εύκολες κορώνες.

Τέλος αυτά που είπα καθόλου δεν αποτελούν καινούργια πράγματα, ούτε καθόλου αποτελούν δική μου φαντασία. Και τα πέντε σημεία στα οποία αναφέρθηκα, έχουν μπει επανειλημμένα από τον Πρωθυπουργό, επανειλημμένα από την Κυβέρνηση και δεν σημαίνει στήριξη της Κυβέρνησης. Δεν σημαίνει ότι καταλύουμε τη Δημοκρατία και ότι όλα τα Κόμματα συμφωνούν με την Κυβέρνηση, η οποία φυσικά έχει κάνει και πολλά λάθη και πολλές καθυστερήσεις.

Δεν θέλουμε τη στήριξη της Κυβέρνησης, να είμαστε σαφείς. Θέλουμε -και νομίζω, αυτό θα ανακούφιζε τον ελληνικό λαό- αυτές τις λίγες ημέρες που μένουν μέχρι τη διαπραγμάτευση να συμφωνήσουμε στις «κόκκινες γραμμές» σε αυτά που πρέπει να πάει να διαπραγματευθεί ο Πρωθυπουργός και που θα είναι πολύ πιο ισχυρός αν έχει πίσω του τα Κόμματα της Βουλής, που του έχουν δώσει εντολή και την οποία δεν μπορεί παρά να έχει στα χέρια του με ισχύ και να είναι αυτό που είπα, «Ευρώ» το είπα, κύριε Βορίδη, «με εθνική κυριαρχία». Δεν έχει νόημα το ευρώ, χωρίς εθνική κυριαρχία, με όλους τους όρους του Συντάγματος και των ευρωπαϊκών Συνθηκών.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Υπουργού)

Δεν έχουμε μιλήσει ξανά γι’ αυτά ποτέ, για την εγγύηση των τραπεζών, για την εγγύηση των ασφαλιστικών ταμείων, για την οικονομική πολιτική, για το πρωτογενές πλεόνασμα; Απλά, όλα αυτά είναι στοιχειώδη για να αποτελέσουν ένα εθνικό πλαίσιο συνεννόησης. Και για το πλαίσιο αυτό, έχουμε ευθύνη ο καθένας από εδώ και όχι μόνο εμείς.
Σας ευχαριστώ.


 Πηγή : esos.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: