Blogger Widgets

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

12 συμβουλές για ασφαλή ιστολόγια, για γονείς και παιδιά

Η πρακτική της τήρησης ιστολογίου, προσωπικού ημερολογίου στο Internet, γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, ειδικά ανάμεσα στους εφήβους, οι οποίοι ορισμένες φορές διατηρούν ιστολόγια χωρίς να το γνωρίζουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους.
Πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως τα μισά από τα ιστολόγια σήμερα δημιουργούνται από εφήβους με δύο στους τρεις να δημοσιοποιούν την ηλικία τους, τρεις στους πέντε να αποκαλύπτουν το μέρος όπου ζουν και έναν στους πέντε να αποκαλύπτει το πλήρες όνομα του. Δεν χρειάζεται καν να αναφερθεί ότι υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι από τη δημοσιοποίηση αυτού του τύπου προσωπικών λεπτομερειών.
Και καθώς πολλά νεαρά παιδιά δημιουργούν όλο και περισσότερα ιστολόγια, οδηγούνται σε έναν αυξανόμενο ανταγωνισμό μεταξύ τους για να τραβήξουν την προσοχή. Μερικές φορές αυτό μπορεί να ωθήσει τα παιδιά να δημοσιεύσουν ακατάλληλο υλικό, όπως προκλητικές εικόνες των ιδίων ή των φίλων τους.

Μια γρήγορη εισαγωγή στα ιστολόγια, για γονείς

Αν και η τήρηση ενός ιστολογίου προσφέρει πιθανά οφέλη, όπως την βελτίωση των ικανοτήτων τους στη γραφή και στην επικοινωνία, είναι σημαντικό να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας σχετικά με το Internet και τη δημιουργία ιστολογίων, πριν ακόμη ξεκινήσουν—όπως ακριβώς θα πρέπει να ολοκληρώσουν με επιτυχία έναν κύκλο μαθημάτων οδήγησης πριν οδηγήσουν μόνα τους. Να μερικές προτάσεις για να ξεκινήσετε:
Καθιερώστε κανόνες για τη χρήση του Internet με τα παιδιά σας και να είστε επιμελείς στην τήρησή τους.
Δείτε τι πρόκειται να δημοσιεύσουν τα παιδιά σας πριν το δημοσιεύσουν. Πληροφορίες που πιθανόν φαίνονται ακίνδυνες όπως η μασκότ του σχολείου ή φωτογραφίες της πόλης μπορούν, αν συνδυαστούν να αποκαλύψουν πού πηγαίνουν σχολείο τα παιδιά.
Αναρωτηθείτε (και συμβουλεύστε τα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο) εάν θα νιώθατε άνετα να δείξετε αυτό το περιεχόμενο σε ξένους. Εάν αμφιβάλλετε, υποχρεώστε τους να το αφαιρέσουν.
Δοκιμάστε την υπηρεσία φιλοξενίας ιστολογίων και βρείτε εάν προσφέρει ιδιωτικά ημερολόγια προστατευόμενα με κωδικό πρόσβασης.
Αποθηκεύστε τη διεύθυνση Web του ιστολογίου του παιδιού σας και να την επισκέπτεστε σε τακτική βάση.
Επισκεφθείτε άλλα ιστολόγια για να βρείτε καλά παραδείγματα ώστε να μπορούν να τα μιμηθούν τα παιδιά σας.

Βασικές οδηγίες για δημιουργούς ιστολογίων

Οι ακόλουθες συμβουλές είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για παιδιά που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν ένα ιστολόγιο (ο κατάλογος αυτός δεν είναι πλήρης). Είναι μια καλή ιδέα για τους γονείς να προσθέσουν περισσότερους κανόνες, ανάλογα με τις ανάγκες της δικής τους οικογένειας. Ξεκινήστε λέγοντας στα παιδιά ότι θα πρέπει:
Να μην παρέχουν ποτέ προσωπικές πληροφορίες όπως επώνυμο, στοιχεία επικοινωνίας, διεύθυνση κατοικίας, αριθμούς τηλεφώνων, όνομα σχολείου, διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου, επώνυμο φίλων ή συγγενών, όνομα άμεσης επικοινωνίας, ηλικία ή ημερομηνία γέννησης.
Να μην δημοσιεύσουν ποτέ προκλητικές φωτογραφίες των ιδίων ή άλλων και να βεβαιώνονται πως όποια φωτογραφία δημοσιεύεται δεν αποκαλύπτει προσωπικές πληροφορίες σαν κι αυτές που προαναφέρθηκαν. Επίσης, να θυμάστε να κοιτάτε πάντα στο φόντο της φωτογραφίας.
Να θεωρούν πως ό,τι δημοσιεύεται στο Internet είναι μόνιμο. Οποιοσδήποτε στο Internet μπορεί να εκτυπώσει ένα ιστολόγιο ή να το αποθηκεύσει στον υπολογιστή του.
Να χρησιμοποιούν τοποθεσίες παροχής ιστολογίων με σαφείς όρους χρήσης και να βεβαιώνονται πως μπορούν να προστατέψουν με κωδικό πρόσβασης και τα ίδια τα ιστολόγια και όχι μόνο τους λογαριασμούς. (Εάν όχι, είναι καλύτερο να θεωρήσετε πως οποιοσδήποτε μπορεί να το δει).
Να αποφεύγουν να ανταγωνίζονται με άλλους δημιουργούς ιστολογίων.
Να τηρούν τα ιστολόγιά τους για καλούς σκοπούς και να μην τα χρησιμοποιούν για να δυσφημήσουν ή να επιτεθούν σε άλλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: