Πρώτο εξεταζόμενο μάθημα είναι, όπως κάθε χρόνο,
η Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας
Τέσσερις μέρες απομένουν για την έναρξη των πανελληνίων και η αγωνία για περίπου 100.000 υποψηφίους «έχει χτυπήσει κόκκινο». Ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας προετοιμάζεται πυρετωδώς για την ομαλή διεξαγωγή των φετινών εξετάσεων, οι οποίες θα συνοδεύονται από αλλαγές στη φιλοσοφία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού για τις ειδικές κατηγορίες, αφού καταργούνται οι μετεγγραφές όπως τις γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Μέχρι αύριο υποχρεούνται να υποβάλουν αίτηση στα σχολεία οι γονείς - κηδεμόνες των μαθητών γ΄ τάξης των ημερήσιων γενικών λυκείων (ή οι ίδιοι οι μαθητές, αν έχουν ενηλικιωθεί) που επιθυμούν να αποκτήσουν το απολυτήριο γενικού λυκείου χωρίς να συμμετάσχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις. Οι μαθητές αυτοί θα διαγωνιστούν σε επίπεδο σχολικής μονάδας σε όλα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα της γ΄ τάξης του γενικού λυκείου, σε θέματα που ορίζονται από τον οικείο σύλλογο διδασκόντων.
Η κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή τις παραμονές των πανελλήνιων εξετάσεων «καυτηριάζεται» από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχουν αντιταχθεί επανειλημμένως στον αιφνιδιασμό των μαθητών και των οικογενειών τους. «Πόσα παιδιά θα πάρουν μία τόσο σημαντική απόφαση μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο; Ουσιαστικά, η ρύθμιση αφορά μία μικρή ομάδα μαθητών που έχουν χαμηλές επιδόσεις, κάτω από τη βάση», σχολίασε καθηγητής.
Εξάλλου, στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και σαρωτικές αλλαγές στις μετεγγραφές, οι οποίες καταργούνται, δίνοντας τη θέση τους σε ένα νέο σύστημα. Αυτό προβλέπει έναν «κλειστό» αριθμό εισακτέων σε κάθε σχολή με γενική και ειδική σειρά εισαγωγής για πολύτεκνους, τρίτεκνους και άλλες ειδικές κατηγορίες. Οι δηλώσεις θα γίνονται απευθείας στο μηχανογραφικό δελτίο το καλοκαίρι, ενώ ο συνολικός αριθμός των θέσεων για τις συγκεκριμένες κατηγορίες δε θα υπερβαίνει το 20% των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Μάλιστα, για όσους επιθυμούν να φοιτήσουν σε σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα ισχύσει και εισοδηματικό όριο. Κατά τη διαδικασία επιλογής, κάθε υποψήφιος των ειδικών περιπτώσεων θα κρίνεται με βάση το σύνολο των μορίων (κατά φθίνουσα σειρά) και τη δήλωση προτίμησης στο μηχανογραφικό δελτίο, αρχικά για τη γενική σειρά και εν συνεχεία για την ειδική.
«Θα αλλάξει η φιλοσοφία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού με την ψήφιση του νόμου. Οι μαθητές θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δε θα υπάρχει η έννοια της μετεγγραφής, αλλά μία δεύτερη δυνατότητα εισόδου στο τμήμα επιλογής τους, στην πόλη τους. Το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου θα εξετάζει την πρώτη προτίμηση με βάση τα συνολικά μόρια. Εάν δεν εισάγεται στη γενική σειρά θα εξετάζεται, για το ίδιο τμήμα, για την ειδική σειρά (μέχρι και 15% των θέσεων). Εάν δεν πετυχαίνει στην ειδική κατηγορία, θα εξετάζεται η δεύτερη προτίμηση στη γενική σειρά», επισήμαναν σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού. Πάντως, ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ο αριθμός των εισακτέων κατά σχολή και τμήμα, γεγονός που έχει προκαλέσει και την αντίδραση της ΟΛΜΕ.
Αντίστροφη μέτρηση
Αντίστροφα μετρούν οι περίπου 100.000 υποψήφιοι των πανελληνίων, οι οποίοι θα ριχτούν από την ερχόμενη Πέμπτη στη μάχη των εξετάσεων. «Την περίοδο αυτήν η Μαρίνα ''ξαναβγάζει'' την ύλη στην Ιστορία και τα Λατινικά. Από αύριο θα αρχίσει τις επαναλήψεις στα Αρχαία, προσπαθώντας να καλύψει τα λίγα κενά που έχει», είπε η μητέρα 17χρονης υποψήφιας, που φιλοδοξεί να εισαχθεί στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Πρώτο εξεταζόμενο μάθημα είναι, όπως κάθε χρόνο, η Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας, ενώ το Σάββατο έχουν σειρά η Βιολογία, η Φυσική, τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και η Ιστορίας Γενικής Παιδείας.
«Την περασμένη Πέμπτη ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των προέδρων των εξεταστικών κέντρων και την Παρασκευή ανακοινώθηκαν τα ονόματα των επιτηρητών. Είναι όλα έτοιμα για τις εξετάσεις», ανέφερε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Παύλος Ματζιάρης, τονίζοντας πως από τις 2 Μαΐου ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος VBI του υπουργείου Παιδείας. «Αν παρουσιαστεί πρόβλημα στη μετάδοση των θεμάτων με το VBI, προβλέπεται εναλλακτικός τρόπος λήψης με κωδικοποιημένο τηλεφωνικό σήμα. Αν κι αυτό δε δουλέψει σε κάποιο σχολείο, θα μεταφερθούν με περιπολικό από το πλησιέστερο εξεταστικό κέντρο», εξήγησε ο κ. Ματζιάρης.
Θέματα κλιμακούμενης δυσκολίας
Ψυχραιμία συστήνουν οι ειδικοί εν όψει των πανελλήνιων εξετάσεων, για τις οποίες έχει χυθεί πολύ δημοσιογραφικό μελάνι. «Οι μαθητές είναι καλό να μη μελετούν μέχρι αργά τη νύχτα. Πρέπει να κάνουν μικρές επαναλήψεις, ώστε να υπάρχει διαύγεια την ημέρα των εξετάσεων», επισήμανε ο σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Νεάπολης, Χρήστος Αντωνίου εκτιμώντας πως φέτος δεν αναμένονται δυσκολότερα θέματα. «Τα τελευταία 7-8 χρόνια υπάρχει μία ισορροπία στην επιλογή των θεμάτων και το ενδιαφέρον των μελών της επιτροπής εστιάζεται στο να μη διαφοροποιούν το βαθμό δυσκολίας τους από χρονιά σε χρονιά», υποστήριξε ο κ. Αντωνίου.
Μισή ώρα πριν από την έναρξη των εξετάσεων, δηλαδή στις 8 το πρωί, οι υποψήφιοι υποχρεούνται να βρίσκονται στα κέντρα. Κατά την απάντηση των θεμάτων κρίνεται σκόπιμο ο υποψήφιος να ξεκινά, αφού μελετήσει όλες τις ερωτήσεις, από αυτό που γνωρίζει καλύτερα.
Πηγή : Αγγελιοφόρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου