Blogger Widgets

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Σε διάλογο η κατάθεση μηχανογραφικού

Παρά τις εντονότατες αντιδράσεις από τελειόφοιτους Λυκείου για την πρόθεση του υπ. Παιδείας να αλλάξει τον χρόνο κατάθεσης των μηχανογραφικών δελτίων (αντί τον Ιούλιο έως τις τελευταίες εξετάσεις, τον Μάρτιο) ο υφυπουργός Παιδείας κ. Ιωάννης Πανάρετος επιχειρεί να πείσει περί του αντιθέτου τους 18χρονους και τους γονείς τους.


Ετσι έθεσε σε διάλογο έως τις 8 Δεκεμβρίου την πρόταση το μηχανογραφικό δελτίο να κατατίθεται τον Μάρτιο, παρουσιάζοντας τα επιχειρήματά του. Βέβαια, η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου πρόσφατα είχε αφήσει να εννοηθεί ότι τα μηχανογραφικά θα κατατεθούν τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα η κίνηση του κ. Πανάρετου να αποτελεί μία ακόμη έκφανση της διάστασης απόψεων σε αρκετά ζητήματα μεταξύ τους.

Ειδικότερα, μεταξύ των επιχειρημάτων δεν αναφέρεται ότι εάν επιλεγεί ο Μάρτιος το υπουργείο θα εξοικονομήσει ένα σημαντικό κονδύλι, το οποίο τώρα δίνεται στους εκπαιδευτικούς (πληρώνονται την εκπαιδευτική τους άδεια), που εργάζονται τον Ιούλιο για τη συλλογή των μηχανογραφικών. Αντίθετα, ο κ. Πανάρετος αναφέρει ότι «η επιλογή του Μαρτίου είναι υπέρ των υποψηφίων και μόνον, αφού αφορά το μέλλον τους και όχι τα ΜΜΕ ή εμπλεκόμενους φορείς στη διαδικασία των εξετάσεων (π.χ. φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα ή «στατιστικούς αναλυτές των εξετάσεων»). Πολλοί υποψήφιοι, αλλά και τα ΜΜΕ επηρεάζονται από τη γνώμη αυτών των «ειδικών» που έχουν διαμορφώσει μια νέα και προσοδοφόρα επαγγελματική δραστηριότητα. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν σήμερα «ειδικοί σύμβουλοι» συμπλήρωσης μηχανογραφικών με αμοιβές 100-150 ευρώ», όπως λέει. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο κ. Πανάρετος στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ως καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Παν. Αθηνών, δημοσίευε εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ. Από την πλευρά της, η υπεύθυνη Παιδείας της Ν.Δ. κ. Ελ. Βόζενμπεργκ κάνει λόγο για αστοχία του υπ. Παιδείας, καθώς οι υποψήφιοι στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές πρέπει να γνωρίζουν τη βαθμολογία τους πριν δηλώσουν σχολή, διότι η σειρά προτίμησης παίζει ρόλο.

Ειδικότερα, η διαβούλευση θα γίνει στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.opengov.gr/ypepth/?p =350. Τα επιχειρήματα του υφυπουργού υπέρ του Μάρτιου είναι, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
- Η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου τον Μάρτιο ισχύει και σήμερα για τους υποψήφιους των Επαγγελματικών Λυκείων, που το 2010 ήταν περίπου 20.000, καθώς και για την κατηγορία των ομογενών.
- Η προθεσμία υποβολής θα αυξηθεί στον ένα μήνα. «Σήμερα χρειάζεται να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υπό την πίεση του χρόνου, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα διαβούλευσης με τους υπευθύνους», υποστηρίζει.
- Μπορεί να αξιοποιηθούν καλύτερα τα Γραφεία Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
- Τα αποτελέσματα μπορεί να εκδοθούν σε συντομότερο χρόνο, επιτρέποντας καλύτερο προγραμματισμό (αναζήτηση π.χ. κατοικίας) στους υποψηφίους και τις οικογένειές τους.
- Και ο κ. Πανάρετος τονίζει: «Η διαδικασία των εξετάσεων είναι μια διαγωνιστική διαδικασία για εισαγωγή σε συγκεκριμένες σχολές. Η επιτυχία ή μη σε κάποια σχολή εξαρτάται από το κατά πόσον η βαθμολογία του υποψηφίου είναι αρκετή για εισαγωγή στη συγκεκριμένη σχολή, με βάση και τις προτιμήσεις των υποψηφίων που πέτυχαν μεγαλύτερη βαθμολογία. Επομένως, το καλύτερο για τον υποψήφιο είναι να ιεραρχεί τις επιλογές του ανάλογα με τις πραγματικές επιθυμίες του και όχι σύμφωνα με τις βάσεις του προηγούμενου έτους και να εξαντλεί όλες τις δυνατές επιλογές».

Το βασικό επιχείρημα των μαθητών Λυκείου είναι ότι τον Ιούλιο γνωρίζουν τους βαθμούς τους, και άρα στην περίπτωση που έχουν αποτύχει σε μαθήματα υψηλής βαρύτητας (π.χ. Μαθηματικά Γενικής Παιδείας και Αρχές Οικονομίας) μπορούν να αποκλείσουν ένα επιστημονικό πεδίο (για την περίπτωση του παραδείγματος το 5ο, των οικονομικών σχολών) και να κατευθυνθούν προς τις σχολές κάποιου άλλου πεδίου.

Τέλος, το υπουργείο έδωσε στους υποψηφίους που εισάγονται στα ΑΕΙ λόγω αναπηρίας ή σοβαρής πάθησης, παράταση έως και αύριο να καταθέσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Oι υποψήφιοι μπορούν να περιλάβουν στο μηχανογραφικό τους τα Τμήματα των ΑΕΙ, που τα ίδια τούς έχουν αποκλείσει θεωρώντας ότι λόγω της πάθησής τους δεν μπορούν να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο αντικείμενο. Μετά την κατάθεση των μηχανογραφικών, οι αιτήσεις θα ελεγχθούν από ειδική επιτροπή.


 Πηγή : Καθημερινή



Δεν υπάρχουν σχόλια: