Blogger Widgets

Κυριακή, 12 Μαΐου 2013

Ο Σαμαράς υπέγραψε την επιστράτευση - Ανυποχώρητοι οι εκπαιδευτικοί για απεργία μέσα στις πανελλήνιες - Σε απόγνωση οι μαθητές!

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 18:00 (Σάββατο 11/5) η άτυπη συνέλευση της ΟΛΜΕ κατά την οποία αποφασίστηκε η Ομοσπονδία να μην αλλάξει στάση για απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις παρά την επιστράτευση. Μεταξύ άλλων, η ΟΛΜΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε συλλαλητήριο τη Δευτέρα και 24ωρη απεργία την Παρασκευή.

Η ΟΛΜΕ, όπως μετέδωσε με το Mega, σκοπεύει να κινηθεί νομικά προσβάλλοντας τη διαδικασία της επιστράτευσης. Σύμφωνα με τον πρόεδρό της Νίκο Παπαχρήστου, η ομοσπονδία θα  προσφύγει σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καταγγέλοντας παραβίαση του Συντάγματος καθώς η επιστράτευση βασίζεται σε άρθρο για τις θεομηνίες.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαχρήστο, οι γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ θα γίνουν κανονικά. Οι εκπαιδευτικοί θα εξετάσουν το τι θα κάνουν όταν πάρουν τα φύλλα πορείας με κάποιους να λένε οτι δεν θα επιστρέψουν στη δουλειά τους, ρισκάροντας φυλάκιση και απόλυση.

Το πρωί ο βουλευτής της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε πως η επιστράτευση είναι δεδομένη. "Οι εξετάσεις θα γίνουν κανονικά και στην ώρα τους, αυτό είναι δεδομένο. Όποιος καθηγητής δεν πάει στη δουλειά του θα απολυθεί το ίδιο δευτερόλεπτο".

Σε σημερινή δήλωσή του ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος κατήγγειλε την επιχείρηση επιστράτευσης των εκπαιδευτικών.

“Θεωρούμε ότι όλη η διαδικασία είναι έκπτωση για το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας σε διάλογο. Ζητούμε να αποσύρει άμεσα το προεδρικό διάταγμα για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις των εκπαιδευτικών και αμέσως οι καθηγητές θα αποσύρουν την πρότασή τους για απεργία στις εξετάσεις και θα προχωρήσουμε σε συζήτηση με το Υπουργείο Παιδείας. Σε κάθε περίπτωση όμως, δε θα αφήσουμε τους συναδέλφους μας να βρεθούν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, απροστάτευτοι και με μισθούς εξευτελιστικούς” ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ και συμπλήρωσε: “σεβόμαστε τους μαθητές και τους λέμε ότι εμείς δεν επιλέξαμε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Γι'αυτό ακριβώς το λόγο επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας προς το Υπ. Παιδείας. Άμεση απόσυρση του προεδρικού διατάγματος και διάλογος με την ΟΛΜΕ και η απεργία θα σταματήσει την ίδια στιγμή”.


Ο Κεφαλογιάννης διέγραψε τον Ν. Παπαχρήστου

Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση του γραμματέα της Ν.Δ. Μ. Κεφαλογιάννη προκάλεσε η απόφαση της ΔΑΚΕ να ταχθεί υπέρ της απεργίας των εκπαιδευτικών και διέγραψε τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ Νίκο Παπαχρήστου. 


«Οι αποφάσεις της ΟΛΜΕ βρίσκουν απέναντι την κοινωνία, δεν ταιριάζουν σε εκπαιδευτικούς και σίγουρα βρίσκουν αντίθετη την πλειονότητά τους», υποστήριξε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Στη δήλωσή του ο κ. Παπαχρήστου ανέφερε οτι “ως πρόεδρος της ΟΛΜΕ εκτέλεσα την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΑΚΕ που με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε την απεργιακή κινητοποίηση στις εξετάσεις. Δεν ενήργησα αυθαίρετα και προϊσταμένη μου αρχή είναι η εκτελεστική επιτροπή της ΔΑΚΕ καθηγητών που την έχουν εκλέξει οι οργανωμένοι στη ΔΑΚΕ καθηγητές. Η ΔΑΚΕ είναι ανεξάρτητη παράταξη. Από τη ΔΑΚΕ δε μπορεί να με διαγράψει κανένας. Και σε τελική ανάλυση, αυτό αποδεικνύει την άποψή μου ότι άλλο ο συνδικαλισμός και άλλο η πολιτική. Εγώ δεν διεκδικώ κανένα πολιτικό ρόλο. Είμαι συνδικαλιστής, εκπροσωπώ τα συμφέροντα των καθηγητών, όλων των καθηγητών, και αυτούς που δε με έχουν ψηφίσει, κι έτσι βαδίζω. Θεωρώ ότι οι εκπαιδευτικοί θα με στηρίξουν στην στάση την οποία έχω τηρήσει γιατί είναι μια στάση έντιμη απέναντι στον κλάδο”.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ
: Σκληρός ο Σαμαράς στην εκπαιδευτική κοινότητα αλλά συγκαταβατικός στην ακροδεξιά

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως "τη στιγμή που η κυβέρνηση με προσωπική εντολή του κ. Σαμαρά, αποσύρει το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας χαϊδεύοντας τα αυτιά του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής, επιστρατεύει προληπτικά τους καθηγητές που υπερασπίζονται το δημόσιο σχολείο".

"Ο κ. Σαμαράς είναι άτεγκτος και σκληρός στην εκπαιδευτική κοινότητα αλλά, όπως έχει φανεί και σε άλλες περιπτώσεις, ανοιχτός και συγκαταβατικός στην ακροδεξιά και στους εκφραστές της εντός και εκτός κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει προ πολλού κάθε όριο αυταρχισμού και αντιδημοκρατικότητας επιλέγοντας συνεχώς την επιστράτευση απέναντι σε κάθε διεκδίκηση των εργαζομένων, αρνούμενη το διάλογο, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η καταστροφική μνημονιακή πολιτική βλάπτει σοβαρά τα κοινωνικά δικαιώματα και τη δημοκρατία.Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτό τον κατήφορο που επιβάλλει η επικίνδυνη τρικομματική κυβέρνηση" καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανακοίνωση ΑΔΕΔΥ
: Η Κυβέρνηση ντύνει τους εργαζόμενους-απεργούς στο «χακί», για να τους φιμώσει

Στο πλευρό των εκπαιδευτικών τάσσεται η ΑΔΕΔΥ η οποία με ανακοίνωσή της καταγγέλλει "την προσπάθεια της Κυβέρνησης να καταστείλει τον αγώνα των εκπαιδευτικών χρησιμοποιώντας ακόμα και το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης".

O αυταρχικός κατήφορος της Κυβέρνησης, η οποία προκειμένου να επιβάλει την αντικοινωνική και αδιέξοδη πολιτική της, έχει -εδώ και καιρό- επιλέξει τη μέθοδο των συκοφαντικών, διασπαστικών και υπονομευτικών επιθέσεων κατά των εργαζομένων, δεν έχει τέλος! Παράλληλα καταφεύγει στην ποινικοποίηση και στην ίδια την κατάργηση των αγώνων, των Συνδικάτων και της συλλογικής δράσης!

Η Κυβέρνηση επανειλημμένως επιχειρεί να καταστείλει τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας μέσα από την ποινικοποίηση και την πολιτική επιστράτευση! Άλλοτε με συλλήψεις συνδικαλιστών και εργαζόμενων κι άλλοτε καταφεύγοντας σε πολιτική επιστράτευση, ντύνοντας τους εργαζόμενους-απεργούς στο «χακί», προκειμένου να τους φιμώσει.

Είναι, ήδη, η τέταρτη φορά, μέσα σε ενάμιση χρόνο, που καταφεύγει σε αυτή την αντιδημοκρατική πολιτική (αυτή τη φορά μάλιστα πριν καν ακόμη κηρυχτεί η απεργία), επιβεβαιώνοντας με τις πράξεις της ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων, βρίσκονται πλέον σε αναστολή.

Το ίδιο έγινε πριν από λίγο καιρό με τους εργαζόμενους των ΟΤΑ, των Μ.Μ. Μεταφοράς και τους ναυτεργάτες. Το ίδιο γίνεται σήμερα και με τους εκπαιδευτικούς! Το ίδιο θα γίνει και αύριο με όλους τους κλάδους των εργαζομένων που θα θελήσουν να αντιδράσουν!

Είναι πλέον φανερό ότι οι μνημονιακές πολιτικές και οι αποφάσεις για μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, για περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων και αύξηση της ανεργίας, συνοδεύονται με την ένταση του αυταρχισμού εκ μέρους της Κυβέρνησης και την περιστολή συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Στα πλαίσια αυτά κινούνται και οι επιλογές της Κυβέρνησης στο χώρο της Παιδείας που πέρα από τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχουν για τους εκπαιδευτικούς, θα οδηγήσουν στο κλείσιμο σχολείων και την παρά πέρα υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.:

· Καταγγέλλει την απάνθρωπη και αδιέξοδη νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική, που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, οδηγώντας συνειδητά τη χώρα σε οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία.

· Θεωρεί ότι η Κυβέρνηση προσχηματικά επικαλείται την αγωνία των μαθητών ενώ η ίδια έχει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργείται στο χώρο της Παιδείας και την καλεί να μην προχωρήσει στις υποχρεωτικές μεταθέσεις και απολύσεις Εκπαιδευτικών -και γενικότερα Δημοσίων Υπαλλήλων- καθώς και στο κλείσιμο σχολείων.

· Καταδικάζει τις αυταρχικές μεθόδους της Κυβέρνησης, που παραπέμπουν σε άλλες εποχές και τραυματίζουν σοβαρά την ίδια τη Δημοκρατία.

· Επισημαίνει ότι η μοναδική απάντηση απέναντι στον αυταρχικό κατήφορο της Κυβέρνησης, είναι η μαζική συλλογική δράση, η συνέχιση του αγώνα και η ένταση της πάλης για την ανατροπή των μνημονίων και των πολιτικών που τα συνοδεύουν.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα συνεδριάσει, εκτάκτως, τη Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013 το πρωί, προκειμένου να αποφασίσει για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στο νέο αυταρχικό κυβερνητικό κατήφορο.
Πηγή : newsit.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: