Blogger Widgets

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Πρεμιέρα με αποχωρήσεις για το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας

Με την ομιλία της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου, αλλά και την αποχώρηση των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, της Ομοσπονδίας των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και της ΓΣΕΕ άνοιξε ο διάλογος για τις αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης. 

Μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση  του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ),  η υπουργός χαρακτήρισε "εθνικό χρέος" τη συμμετοχή, επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, η "αποστολή" θα αποτύχει. 


Έκανε λόγο για ένα όραμα δημόσιας δωρεάν παιδείας για όλους και εκτίμησε ότι παρά τη δύσκολη εποχή μπορεί να υλοποιηθεί. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι οι μεγαλύτερες αλλαγές στη χώρα έγιναν σε δύσκολες περιόδους και δήλωσε "Αλλάζουμε την Παιδεία σημαίνει αλλάζουμε την Ελλάδα, γιατί αλλαγή χωρίς παιδεία δεν γίνεται". 

Η Άννα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στα ήδη δρομολογημένα, υποστηρίζοντας ότι "πάμε σε μία εκπαίδευση με στόχους, κόντρα στην ομοιομορφία που είχαμε μέχρι σήμερα" και πρόσθεσε ότι η μετα-λυκειακή εκπαίδευση “για πολλά χρόνια υποτιμήθηκε”. 

Οι αποχωρήσεις
Από την πρώτη συνεδρίαση του ΕΣΥΠ, στην οποία ήταν παρόντες εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων και των κομμάτων, αποχώρησαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, Γρ. Γούλας. 

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Καλαμαρα επεσήμανε ότι "αρνείται να μετατραπεί σε ακροατήριο κυβερνητικού μονόλογου και να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία που ευτελίζει την έννοια του διαλόγου”. Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών επεσήμαναν ότι ο διάλογος είναι προσχηματικός, αφού έχουν δρομολογηθεί αποφάσεις για τα μεγαλύτερα ζητήματα ενώ σε συμπαράστασή τους αποχώρησε και η ΓΣΕΕ. 

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καθηγητών ΑΕΙ, Νίκος Σταυρακάκης, δήλωσε ότι η ΠΟΣΔΕΠ θα συμμετάσχει στο διάλογο, ωστόσο επανέλαβε την άποψη, ότι το κείμενο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν μπορεί να αποτελεί βάση διαλόγου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καθηγητών ΤΕΙ, που απορρίπτει το κείμενο ενώ ζήτησε ήδη ενιαίο πλαίσιο Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.



 Πηγή : Ελευθεροτυπία




Δεν υπάρχουν σχόλια: