Blogger Widgets

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Κάντε like στην ασφάλεια

Τα  κοινωνικά δίκτυα είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, σε προσωπικό και συχνά σε επαγγελματικό επίπεδο. Τι συμβαίνει όμως όταν γίνονται... υπερβολικά κοινωνικά; Ο κίνδυνος, είτε κακόβουλα είτε από αβλεψία, να αποκαλύψουμε λεπτομέρειες της ζωής μας που μπορούν να μας εκθέσουν είναι υπαρκτός και οι συνέπειες που επιφέρει σημαντικές. Από... οικογενειακές εντάσεις μέχρι κυβερνοεκβιασμούς αλλά και ληστείες ή άλλα εγκλήματα, η απροσεξία στα κοινωνικά δίκτυα μόνο αθώα δεν είναι.
 
Μάλιστα, όπως αναφέρουν γνώστες του κυβερνοχώρου, πέρα από τους «επαγγελματίες» επιτήδειους, που αναπτύσσουν και εγκαθιστούν κακόβουλο λογισμικό, ο μεγαλύτερος εχθρός του εαυτού μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Ακριβώς επειδή έχουμε την αίσθηση ότι στα κοινωνικά δίκτυα συνομιλούμε με «φίλους μας», δεν λαμβάνουμε τα μέτρα προστασίας που θεωρούμε δεδομένα όταν έχουμε να κάνουμε με αγνώστους.
 
Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική, καθώς - αν αφήσουμε τις δραστηριότητες μας «ελεύθερες» στους άλλους χρήστες - είναι πιθανόν να γνωρίζουν δεκάδες χιλιάδες άτομα κάθε πτυχή της ζωής μας.
 
Προκειμένου λοιπόν να αποφύγει κανείς δυσάρεστες εκπλήξεις, υπάρχουν βασικοί τρόποι προστασίας και μια σειρά από συμβουλές που - αν εφαρμοστούν σωστά - ελαχιστοποιούν τους κινδύνους που φέρνει η έκθεση στα κοινωνικά δίκτυα.
 
Oπως αναφέρει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου (www.saferinternet.gr), η μέριμνα ξεκινά από την πρώτη στιγμή που αποφασίζουμε να ασχοληθούμε με κάποια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.  Eτσι, προτού εγγραφούμε σε οποιαδήποτε υπηρεσία θα πρέπει να διαβάσουμε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης και να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε καταλάβει πλήρως με ποιον τρόπο θα χρησιμοποιούνται τα προσωπικά μας δεδομένα από τη σελίδα. Μάλιστα, ειδικά στο facebook, κατά καιρούς αλλάζουν μια σειρά από σημαντικούς όρους, οπότε οι χρήστες θα πρέπει να ενημερώνονται για τα νέα δεδομένα. 
 
Αφού τελικά αποφασίσουμε να ενταχθούμε σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο, έρχεται η στιγμή να το φέρουμε στα μέτρα μας. Το πιο συχνό «λάθος» σε αυτή τη φάση είναι να αφήνουμε τις ρυθμίσεις ασφαλείας ως έχουν. Κατά κανόνα, οι αρχικές ρυθμίσεις είναι τις λογικής «όλοι βλέπουν τα πάντα» και έτσι, από τις πρώτες κινήσεις που πρέπει να γίνουν είναι να αλλάξουμε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις στο μενού Απόρρητο / Privacy.
 
Με τον τρόπο αυτόν περιορίζουμε - στον βαθμό του δυνατού - την πρόσβαση άλλων στο λογαριασμό μας. Και έτσι μειώνουμε κατακόρυφα τις πιθανότητες να αντλήσουν οι επιτήδειοι προσωπικά δεδομένα και πληροφορίες μας, τα οποία στη συνέχεια θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν εναντίον μας.
 
Αντίστοιχα, όπως σε οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική μας συναλλαγή, δεν δίνουμε σε κανέναν - με όποιον τρόπο και αν το ζητήσει και όποιος και αν δηλώσει ότι είναι - τον κωδικό πρόσβασης στον λογαριασμό μας. 
 
Ειδικά για το facebook, αλλά και για άλλα κοινωνικά δίκτυα με έμφαση στην εικόνα, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς τις τοποθεσίες που ανεβάζουμε. Για παράδειγμα, αν φαίνεται καθαρά η τοποθεσία στην οποία βρισκόμαστε, ειδικότερα αν πρόκειται για το σπίτι μας, το σχολείο ή μέρη όπου συχνάζουμε, είναι πολύ εύκολο να μας εντοπίσει κάποιος, ακόμη και αν εμείς δεν το θέλουμε. Αν για παράδειγμα «ανεβάσουμε» φωτογραφίες από τις διακοπές μας, ενώ βρισκόμαστε εκτός σπιτιού, οι επίδοξοι ληστές θα ξέρουν ότι το σπίτι μας είναι ακατοίκητο. 
 
Μάλιστα, θα πρέπει να γίνει κατανοητό και σαφές πως οτιδήποτε ανεβάζουμε στα social media είναι προσπελάσιμο από τους φίλους μας και όχι μόνο. Αντίστοιχα, μια ανακοίνωση, μια δήλωση ή ένα σχόλιο που ενδέχεται να μας φέρει σε δύσκολη θέση είναι ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύουμε στους ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης είναι δημόσια προσπελάσιμες, επομένως καλό θα ήταν να μη δημοσιεύουμε κάτι για το οποίο μπορεί στη συνέχεια να μετανιώσουμε. 
 
Θα πρέπει να γνωρίζουμε επιπλέον ότι, ακόμη και αν απενεργοποιήσουμε ή ακυρώσουμε τον λογαριασμό μας, πολλές από τις πληροφορίες αυτές δεν αφαιρούνται και ενδέχεται, επίσης, να τις συναντήσουμε και αλλού στο Διαδίκτυο.
 
Στην περίπτωση που κατά την περιήγησή μας στον κόσμο των κοινωνικών δικτύων δεχθούμε κάποιο προσβλητικό ή ανεπιθύμητο μήνυμα, κατά κανόνα υπάρχει συγκεκριμένη μέθοδος καταγγελιών, την οποία και χρησιμοποιούμε. Για παράδειγμα, στο facebook υπάρχει η επιλογή «Αναφορά / Report».
 
Ως προς τη λίστα των φίλων, αν προσθέσουμε κάποιον σε αυτήν το άτομo αποκτά πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα που εμφανίζονται στη σελίδα μας. Μπορεί δηλαδή να βλέπει τις φωτογραφίες μας και να γνωρίζει τα στοιχεία επικοινωνίας μας. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε διαβαθμίσεις μεταξύ των ψηφιακών μας φίλων στο facebook (π.χ. άλλες ρυθμίσεις για τους συναδέλφους και άλλες για τους συγγενείς), υπάρχει αυτή η δυνατότητα, μέσω των διαφορετικών ομάδων στους φίλους. Καθεμία από αυτές μπορεί να βλέπει διαφορετικά στοιχεία του προφίλ, ώστε να αποφεύγονται οι... παρεξηγήσεις.

 
Προσοχή στην εγκατάσταση εφαρμογών

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε και όταν εγκαθιστούμε εφαρμογές στο facebook ή σε άλλα κοινωνικά δίκτυα. Αρκετά συχνά, οι εφαρμογές αυτές διαχειρίζονται εντελώς διαφορετικά τα προσωπικά μας δεδομένα από ότι το ίδιο το facebook και μπορεί να βρεθούμε σε δύσκολη θέση ενώ δεν το περιμένουμε.




Πηγή : Τα Νέα








Δεν υπάρχουν σχόλια: