Blogger Widgets

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Pop up βιβλιοθήκη στο Καλλιτεχνείο των Αχαρνών!

Η ιδέα για την pop-up βιβλιοθήκη γεννήθηκε όταν βρεθήκαμε μπροστά σε μια παλιά και πανέμορφη ντουλάπα, η οποία όμως δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και καταλάμβανε χώρο. Η επιθυμία μας να την αξιοποιήσουμε ταίριαξε με τη διαρκή επιθυμία μας να βλέπουμε τα βιβλία και την γνώση να ανοίγονται προς όλους χωρίς περιορισμούς!


Τι κι αν έχουμε ήδη μια οργανωμένη δανειστική βιβλιοθήκη; Υπάρχει ποτέ αρκετός χώρος για τα βιβλία; Μάλλον όχι! Άλλωστε μια ελεύθερη βιβλιοθήκη δίνει πολύ περισσότερα από μία δανειστική. Η ελεύθερη είναι ένας ανεξάρτητος ζωντανός οργανισμός. Ζει όσο την τροφοδοτούμε με βιβλία και όσο αγκαλιάζουμε τα βιβλία που μας δίνει αυτή. Δεν έχει υπεύθυνο, δεν έχει έλεγχο. Δεν έχει ωράριο και δεν δεσμεύει κανέναν.
Οι προσδοκίες μας είναι μεγάλες. Μόνο το σκεπτικό και η φιλοσοφία πίσω από μια pop-up βιβλιοθήκη μας δημιουργεί προσδοκίες! Μια βιβλιοθήκη μέσα στην πόλη, να αφήνει κανείς τα ''αχρείαστα'' γι' αυτόν βιβλία του και να παίρνει τα πολύτιμα κάποιου άλλου, σε μια αλυσίδα ανταλλαγής που δεν σταματά ποτέ! Οι ανησυχίες μας είναι οι αυτονόητες και είναι ίδιες με αυτές που ακολουθούν κάθε τι δημόσιο. Ότι θα γίνει αντικείμενο κατάχρησης, ότι θα καταστραφεί και μαζί της και ότι αυτή αντιπροσωπεύει.
Πιστεύουμε ότι η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να υποδεχθεί τις ελεύθερες βιβλιοθήκες. Όχι όλα τα μέλη της βέβαια. Το ζητούμενο είναι το όραμα και η καλή πρόθεση να τους αγκαλιάσουν όλους. Και κάθε ωφέλιμη κίνηση να υιοθετείται από την κοινότητα και να προστατεύεται. 

Η
pop-up βιβλιοθήκη είναι κάτι μικρό, η επιβίωση της όμως αποτελεί σημαντικότατο δείγμα πολιτισμού μιας κοινωνίας. Και μια κοινωνία όπως η δική μας οφείλει να στηρίξει όσο ποτέ άλλοτε τον εθελοντισμό, την αλληλεγγύη, την δημιουργικότητα. Μόνο έτσι μπορούμε να βρούμε διέξοδο προς κάτι καλύτερο!

Η pop-up βιβλιοθήκη μας θα λειτουργεί στο χώρο του Καλλιτεχνείου από την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου!


Είστε ελεύθεροι να αφήνετε και να παίρνετε βιβλία από αυτήν!


Κανένας δεν σας ελέγχει, απλά να θυμάστε ότι η επιβίωση της έγκειται στην δική σας φροντίδα γι΄αυτήν!


Η πρώην ντουλάπα και νυν βιβλιοθήκη, έχει 3 μεγάλα ντουλάπια.
Τα δύο λειτουργούν ως Pop-up βιβλιοθήκη, το τρίτο αποφασίσαμε να αφιερωθεί σ'έναν ακόμα καλό και απαραίτητο σκοπό. Μπορείτε να αφήνετε εκεί ξηρά τρόφιμα (ζυμαρικά, κονσέρβες κλπ) κι εμείς θα αναλάβουμε να τα διανείμουμε σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.












Δεν υπάρχουν σχόλια: