Blogger Widgets

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Πρώτες Βοήθειες : Μύθοι και πραγματικότητα

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν στη μεγάλη οικογένεια που λέγεται «Πρώτες Βοήθειες» μαθαίνοντας τι πρέπει ή τι δεν πρέπει να κάνουν σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού.
 
Με τον όρο Πρώτες Βοήθειες εννοούμε τις πρώτες ενέργειες που κάνουμε μέχρι να έρθει ιατρική βοήθεια και αναφερόμαστε μόνο σε ενέργειες και όχι σε πράξεις.

ΜΥΘΟΣ
Οι πρώτες βοήθειες δίνονται μόνο από ειδικούς της υγείας.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Οι πρώτες βοήθειες δίνονται από οποιονδήποτε γνωρίζει και έχει παρακολουθήσει μαθήματα πρώτων βοηθειών διότι περιλαμβάνουν μόνο ενέργειες και όχι ιατρικές πράξεις. Οι ενέργειες αυτές έχουν στόχο την προσπάθεια να σωθεί μια ζωή, την ανακούφιση από τον πόνο και την ηθική συμπαράσταση.

ΜΥΘΟΣ
Η παροχή πρώτων βοηθειών περιλαμβάνει χορήγηση φαρμάκων, ενέσεις κ.λ.π.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Τέτοιες ενέργειες είναι ιατρικές πράξεις και δεν αφορούν τις πρώτες βοήθειες. Οι πρώτες βοήθειες είναι το σύνολο των ενεργειών που πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε ένα περιστατικό με τα διαθέσιμα μέσα μέχρι να το αναλάβει εξειδικευμένη ιατρική ομάδα.

ΜΥΘΟΣ
Οι πρώτες βοήθειες περιορίζονται μόνο στην παροχή βοήθειας στο θύμα.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Πρώτες βοήθειες θεωρούνται όλες οι ενέργειες όπως το να καλέσουμε βοήθεια, να κλείσουμε το δρόμο σε περίπτωση ατυχήματος, να απομακρύνουμε τους περίεργους, να ηρεμούμε τα οικεία πρόσωπα του θύματος κ.λ.π.

ΜΥΘΟΣ
Ο αρωγός των πρώτων βοηθειών έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε περίπτωση ατυχήματος.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Σκοπός του αρωγού είναι η παροχή πρώτων βοηθειών προς το θύμα.
Ο ρόλος του αρωγού είναι καθαρά βοηθητικός, εφόσον ζητηθεί, σε περίπτωση που παρευρίσκεται γιατρός ή πλήρωμα ασθενοφόρου.

ΜΥΘΟΣ
Η εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες είναι δύσκολη και περιλαμβάνει ιατρικές ορολογίες.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες είναι κατανοητή και απλή. Δεν περιλαμβάνει ιατρικές ορολογίες ή πράξεις και μπορεί να την παρακολουθήσει ο οποιοσδήποτε. Στις πρώτες βοήθειες μαθαίνουμε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε σε ένα περιστατικό.

ΜΥΘΟΣ
Οι πρώτες βοήθειες προϋποθέτουν υλικά και οργανωμένο φαρμακείο
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Οι πρώτες βοήθειες δεν χρειάζονται οργανωμένο φαρμακείο ή υλικά που πρέπει να έχουμε μαζί μας. Στις πρώτες βοήθειες μαθαίνουμε να ενεργούμε με ό,τι υλικά διαθέτουμε εκείνη τη στιγμή. Είναι αυτονόητο βέβαια ότι όλοι μας θα πρέπει να διαθέτουμε ένα φαρμακείο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

ΜΥΘΟΣ
Η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση θέλει ειδικές γνώσεις και εφαρμόζεται μόνο με μηχανήματα.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η καρδιοαναττνευστική αναζωογόνηση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της γνώσης των πρώτων βοηθειών, και διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία του θύματος. Η δε εφαρμογή της μπορεί να γίνει και χωρίς τη χρησιμοποίηση ειδικών μηχανημάτων.
Θυμηθείτε ότι θα πρέπει να αναζητούμε τη γνώση των πρώτων βοηθειών σκεπτόμενοι πόσο πολύτιμη μπορεί να αποβεί η γνώση αυτή τόσο στην οικογένειά μας όσο και στους συνανθρώπους μας.

Συντάκτης: Νικολάου Δημήτρης, Εισηγητής Πρώτων Βοηθειών

Πηγή : covert.gr    -   Αναδημοσίευση: www.ethelontes.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια: