Blogger Widgets

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Εισιτήρια απεριορίστων επισκέψεων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Αλλάζει το σύστημα με τα εισιτήρια για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους
 
 Αλλάζει όλο το σύστημα εισιτηρίων για μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους χάρη σε μία πρωτότυπη -που οι ελπίδες θέλουν να είναι και κερδοφόρα- πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Μουσείων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού. Ενιαία εισιτήρια ανά νομό ή ανά περιοχή, πακέτα επτά ημερών και μειώσεις των τιμών είναι τα βασικά σημεία αυτής της αναπροσαρμογής που έχει στόχο να αντιμετωπίσει την κρίση προς όφελος επισκεπτών και αρχαίων.

Από 3 ευρώ έως 20 ορίζονται τα πακέτα αυτά αναλόγως των περιοχών και του αριθμού των μουσείων, μνημείων και αρχαιολογικών χώρων που περιλαμβάνονται σε αυτές. Για παράδειγμα 3 ευρώ θα είναι η τιμή του εισιτηρίου για τα μνημεία του Καστελόριζου ενώ 4 ευρώ για το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου μαζί με τον αρχαιολογικό χώρο Διμηνίου- Σέσκλου. Στα 12 ή 10 ευρώ θα κυμαίνεται το εισιτήριο σε πολλούς νομούς ή σε περιοχές με για ομοειδείς χώρους ή μουσεία.

Στα 12 ευρώ παραμένει το ενιαίο εισιτήριο για την Ακρόπολη και τους έξι χώρους της Ενοποίησης στην Αθήνα η διάρκειά του όμως τώρα θα είναι επταήμερη, προσφέροντας τη δυνατότητα επίσκεψης σε διαφορετικές μέρες. Εξάλλου με το ίδιο εισιτήριο θα μπορεί κανείς να επισκέπτεται τον ίδιο αρχαιολογικό χώρο όσες φορές το επιθυμεί στο διάστημα της μιας εβδομάδας που θα ισχύει το εισιτήριό του. Στο ακριβότερο εισιτήριο των 20 ευρώ είναι ενταγμένη εξάλλου όλη η Ρόδος, παρ΄ ότι εκεί προβλέπονται και χαμηκότερα εισιτήρια για μικρότερα προγράμματα.

Τα μεμονωμένα εισιτήρια ωστόσο θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, το ίδιο και τα μειωμένα, ακόμη και στις περιπτώσεις των ενιαίων. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι πάντως η προσφορά του ΥΠΠΟ προς τους επισκέπτες με ενιαίο εισιτήριο, οι οποίοι κατόπιν συνεννοήσεως με τους φύλακες θα μπορούν να δουν χώρους που παραμένουν κλειστοί λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η πρόταση εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αλλά η εφαρμογή της θα γίνει από την ερχόμενη τουριστική περίοδο καθώς θα πρέπει να τυπωθούν νέα εισιτήρια. Το νέο σύστημα μπορεί να είναι κάπως περίπλοκο και ενδεχομένως απαιτούνταν περισσότερη επεξεργασία ώσπου να υιοθετηθεί, ωστόσο μία αλλαγή ήταν επιβεβλημένη.

Πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια: