Blogger Widgets

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Η απογραφή άφησε τις Αχαρνές με μια πικρή γεύση...

Αύξηση πληθυσμού 42,68%, παρουσιάζει, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ο Δήμος Αχαρνών. 


Τα προσωρινά στοιχεία προέρχονται από τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του αριθμού των ατόμων που απογράφηκαν στις 94 εποπτείες της χώρας και όχι από επεξεργασία των ατομικών ερωτηματολογίων, η οποία θα ακολουθήσει. Για το λόγο αυτό χαρακτηρίζονται προσωρινά και ενδέχεται να αποκλίνουν από τα οριστικά, τα οποία θα είναι διαθέσιμα το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Ειδικότερα, ο πραγματικός πληθυσμός αυξήθηκε από 75341 το 2001, σε 107500 άτομα το 2011, αναδεικνύοντας το Δήμο Αχαρνών δωδέκατο σε πληθυσμό Δήμο της χώρας, τέταρτο στην Αττική και πρώτο στην Ανατολική Αττική. Ο αριθμός που καταγράφηκε, απέχει πολύ από τις 150- 180 χιλ. που υπολόγιζε η διοίκηση του Δήμου. Επίσης, αν στον πληθυσμό του 2001, προστεθούν οι πληθυσμοί των Θρακομακεδόνων και του Ολυμπιακού Χωριού, που το 2001 δεν είχαν απογραφεί στο Δήμο Αχαρνών και υπολογίζονται περί τις 15000 άτομα, τότε η πραγματική αύξηση πληθυσμού του Δήμου Αχαρνών είναι της τάξης του 23%, όταν η αντίστοιχη αύξηση πληθυσμού , από το 1991(61352 κάτοικοι) μέχρι το 2001 ήταν 18, 56%. Με βάση τα παραπάνω ο Δήμος δεν θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ διαθέτει 40 χιλ. νοικοκυριά. 




Ωστόσο, μπορεί να έχει τη συνείδησή του ήσυχη, αφού κατέβαλε πολύ μεγάλη προσπάθεια για να πείσει τους κατοίκους να απογραφούν στις Αχαρνές και όχι στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, όπως συνήθως συμβαίνει με τον κόσμο που κατάγεται από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αρνητικό ρόλο φαίνεται ότι έπαιξε η έλλειψη της απαιτούμενης οργάνωσης από τη Στατιστική Υπηρεσία και κυρίως η αναβολή της απογραφής, που είχε ως αποτέλεσμα να μετατεθεί η ημερομηνία κατά την οποία κορυφώθηκε η καμπάνια του Δήμου. Διαπιστώθηκε ακόμα ότι η πλειοψηφία των απογραφέων ήταν άπειροι και ανεπαρκούς επιμόρφωσης, ενώ υπήρξαν κάτοικοι που υποστήριξαν ότι δεν απογράφηκαν επειδή δεν παρουσιάστηκε στο σπίτι τους ο απογραφέας. 

Γεγονός είναι ότι, για μια ακόμα φορά, η απογραφή δεν αποτύπωσε την πραγματική πληθυσμιακή εικόνα του Δήμου Αχαρνών, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις και στην κοινωνική του χαρτογράφηση, διαδικασία απολύτως αναγκαία για να σταθμισθούν τα κοινωνικά δεδομένα και να ιεραρχηθούν οι κοινωνικές ανάγκες. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα λείψουν από το Δήμο και επομένως από την τοπική κοινωνία, οι οικονομικοί πόροι τους οποίους διανέμει το Υπουργείο Εσωτερικών επί τη βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων . Κι αυτό, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση του Δήμου και τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, είναι κάτι παραπάνω από δυσάρεστο...


 Πηγή : menidiatis.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: