Blogger Widgets

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Δήμος Αχαρνών : «Εικόνες από την παράδοση της πόλης...»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Οι φετινές απόκριες ήταν διαφορετικές. Η καθημερινότητα της κεντρικής πλατείας και όχι μόνο άλλαξε φέρνοντας εικόνες από την παράδοση της πόλης.
Η φετινή διοργάνωση στόχευσε στην ανάδειξη εθίμων που τελούνταν από την εποχή του Διονύσου έως και σήμερα στις Αχαρνές.

Αρχαϊκές λατρείες, διονυσιακά έθιμα, η καμήλα και ο καμηλιέρης, χειροποίητοι χαρταετοί, μάσκες, χοροί, τραγούδια, ντότιλιες έδωσαν τον αποκριάτικο τόνο στην πόλη μας, ξεφεύγοντας από τη λογική μιας μαζικοποιημένης εκδήλωσης.
Εκτός από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της εκδήλωσης η επιδίωξη της διοίκησης του Δήμου ήταν η συμμετοχή και ανάδειξη όλων των καλλιτεχνικών τμημάτων του αλλά παράλληλα η συμμετοχή φορέων – συλλόγων και ομάδων που επιθυμούν να αναδειχθεί ο πολιτισμός.
Έτσι, μια ιδέα του Καλλιτεχνείου Αχαρνών και της καθηγήτριας  κυρίας Ρένας Κουμπούρη αγκαλιάστηκε από τον Πρόεδρο της ΔΗΚΕΑ Σταυρό Κοπαλά και τελειοποιήθηκε με την συμμέτοχη των συλλόγων της περιοχής.
Η γιορτή ξεκίνησε από την πλατεία Καράβου με τα παιδιά του Καλλιτεχνείου να γιορτάζουν και να χορεύουν με τον Διόνυσο και τη συνοδεία του.
Την θεατρική αυτή πομπή συνόδευαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης μας, η φιλαρμονική του Δήμου  αλλά και πλήθος κόσμου.
Στη δημοτική πινακοθήκη πραγματοποιήθηκε η αναβίωση του εθίμου της καμήλας, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας κας Ρένας Κουμπούρη. Στην κατασκευή της καμήλας βοήθησαν οι κυρίες Μαρία Γκίκα και Λίζα Λαζάρου από το καλλιτεχνικό εργαστήρι της ΔΗΚΕΑ.
Φτάνοντας στην πλατεία η πομπή στήθηκε το υπαίθριο γλέντι από τους συλλόγους.
Συμμετείχαν: Χορευτικό Δήμου Αχαρνών, Σύλλογος Ηπειρωτών, Λύκειο Ελληνίδων-παράρτημα Αχαρνών, Λαογραφικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΜΥΛΟΣ», Σύλλογος Κρητών Αχαρνών, Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών «Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ»
Για τους μικρούς μας φίλους το καλλιτεχνικό εργαστήρι της ΔΗΚΕΑ ήταν εκεί για να ζωγραφίσει μαζί τους μάσκες αλλά και τα πρόσωπα τους.
Δίπλα ακριβώς βρισκόταν ο δημότης μας κος Παναγιωτόπουλος που προσπάθησε να μυήσει τα μικρά παιδιά στην κατασκευή χαρταετών, ενώ ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΑ κος Κοπαλάς πρόσφερε δωρεάνχαρταετούς σε κάθε παιδάκι.
Με άριστα βαθμολογήθηκαν οι κυρίες που κατασκεύασαν τα παραδοσιακά μακαρόνια ντότιλιες, μοιράζοντας περίπου 250 κιλά!
Ο κόσμος που βρέθηκε στις εκδηλώσεις τις αγκάλιασε και μοίρασε συγχαρητήρια σε όσους σχεδίασαν και υλοποίησαν μια τόσο διαφορετική γιορτή.
Την παρουσίαση της γιορτής έκαναν τα παιδιά του θεατρικού εργαστηριού της ΔΗΚΕΑ: Σταμάτης Αλευράς (μάγος), Γιάννης Ξανθοπουλος (λύκος) και η Εβελινα Χαπεντζιουκ (Κοκκινοσκουφίτσα) με την καθοδήγηση της δασκάλας τους κα Χαρά Τσιγιαννη.
Ο Δήμαρχος Αχαρνών, ευχαριστεί θερμά όσους συνέβαλαν στη γιορτή αυτή. Ιδιαίτερα ευχαριστεί το Καλλιτεχείο Αχαρνών για τη φρεσκάδα που προσέφεραν τα μέλη του αποδεικνύοντας πως η πολιτιστική και όχι μόνο ανάπτυξη του τόπου μπορεί και πρέπει να βασιστεί στο ενδογενές δυναμικό του
Συμμετείχαν: Καλλιτεχνείο Αχαρνών, Όμιλος Φίλων Δημοτικής Πινακοθήκης «ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΒΑΣ», Χορευτικό Δήμου Αχαρνών, Σύλλογος Ηπειρωτών, Λύκειο Ελληνίδων-παράρτημα Αχαρνών, Λαογραφικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΜΥΛΟΣ», Σύλλογος Κρητών Αχαρνών, Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών «Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ»









Δεν υπάρχουν σχόλια: