Blogger Widgets

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: «Δεν γίνεται να δώσουμε ειδικό προνόμιο στους Πολύτεκνους να περνάνε στο Πανεπιστήμιο»

«Αυτό, λοιπόν, που λέτε είναι πως δεν είναι το θέμα να εξυπηρετήσουμε την πολύτεκνη οικογένεια ώστε να έχει τα παιδιά μαζί ή δύο-δύο τα αδέρφια, αλλά να δώσουμε ειδικό προνόμιο να περνάνε στο Πανεπιστήμιο. Δεν γίνεται αυτό, κύριε συνάδελφε. Νομίζω ότι η αρχή είναι τελείως διαφορετική».


Τα παραπάνω είπε η υπ. Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Σπ. Γαληνού. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης):
Θα συζητηθεί η με αριθμό 18028/15-6-2011 ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Σπυρίδωνος Γαληνού προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σχετικά με την χορήγηση δυνατότητας στα παιδιά των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, να δηλώνουν στο μηχανογραφικό τους περιφέρεια ανεξάρτητα του τόπου διαμονής.

Στην ερώτηση του κ. Γαληνού θα απαντήσει η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα Άννα Διαμαντοπούλου.

Ο Βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σπυρίδων Γαληνός έχει το λόγο για δύο λεπτά για να διατυπώσει την ερώτησή του.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΑΛΗΝΟΣ: Κυρία Υπουργέ, τολμώ να πω ότι αποτελεί σοβαρή σχεδιαστική αστοχία εκ μέρους του Υπουργείου σας το γεγονός ότι τα τέκνα πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών μπορούν να κάνουν χρήση μόνο μιας περιφέρειας ως ειδική κατηγορία κατά την κατάθεση του μηχανογραφικού και αυτή είναι υποχρεωτικά η περιφέρεια του τόπου κατοικίας τους. Αυτό αποτελεί σχεδιαστική αστοχία γιατί όσον αφορά την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, περιορίζει την επιλογή των παιδιών στις ειδικεύσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αποκλείοντάς έτσι τα παιδιά που ακολούθησαν τη θετική κατεύθυνση από το να επωφεληθούν του μέτρου. Δεν λαμβάνεται υπόψη ότι η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι νησιωτική και ένα παιδί πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας, εάν φοιτήσει σε Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου που βρίσκεται σε άλλο νησί από τον τόπο κατοικίας του, έχει κόστος φοίτησης αντίστοιχο ή και μεγαλύτερο από το να φοιτούσε στην Αθήνα.

Κύρια Υπουργέ, είναι κρίμα σε μια τόσο άσχημη οικονομική συγκυρία να επιβαρύνουμε τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους με το βάρος μιας καταφανούς σχεδιαστικής αστοχίας, που γι’ αυτούς αποτελεί αναίτια αδικία. Πρέπει να δοθεί το δικαίωμα στα παιδιά πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών που έχουν μόνιμη κατοικία σε νησί, να επιλέγουν στο μηχανογραφικό τους ως ειδική κατηγορία περιφέρεια ανεξάρτητη από τη μόνιμη κατοικία τους. Γι’ αυτό και σας έθεσα το ερώτημα που αποτελεί παράλληλα ερώτημα όλων των νησιωτών Βουλευτών ανεξάρτητα από κόμματα: Τι θα πράξετε ώστε να μπορούν τα παιδιά των πολυτέκνων και των τριτέκνων οικογενειών να δηλώνουν ως ειδική κατηγορία περιφέρεια διαφορετική από τον τόπο κατοικίας τους;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Το λόγο έχει η  Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα Άννα Διαμαντοπούλου.

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα με την αφορμή της ερώτησης του κ. Γαληνού –και να τον ευχαριστήσω γι’ αυτό- να διευκρινίσω κάτι που γίνεται φέτος για πρώτη φορά και υπάρχουν αρκετές παρεξηγήσεις. Το ερώτημα είναι: Υπάρχει μια πρόνοια από την πολιτεία ειδική για τα παιδιά των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών που περνούν  στο πανεπιστήμιο; Η απάντηση είναι ότι υπάρχει. Υπάρχει δηλαδή μια κατ’ εξαίρεση δυνατότητα των παιδιών αυτών των οικογενειών να βρίσκονται κοντά στην οικογένειά τους.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να συμμετέχει ένα παιδί σε αυτά τα ειδικά προνόμια, στις ειδικές κατηγορίες; Πρώτον η οικογένεια να έχει εισόδημα πάνω από 60.000 ευρώ και για κάθε παιδί πάνω από το δεύτερο συν 10.000 ευρώ. Δηλαδή μια τρίτεκνη οικογένεια πρέπει να έχει εισόδημα 70.000 ευρώ και πάνω ή μια πολύτεκνη 80.000 ευρώ και πάνω. Άρα καταλαβαίνετε ότι σχεδόν η πλειοψηφία των πολυτέκνων και των τριτέκνων συμμετέχουν σ’ αυτή τη δυνατότητα.

Τι είναι αυτή η δυνατότητα; Γιατί αποφασίζουμε να υπάρχει ειδική κατηγορία; Αποφασίζουμε, για να μπορούν τα παιδιά αυτά να μένουν στο σπίτι τους. Δηλαδή, να μην χρειάζεται η τρίτεκνη ή η πολύτεκνη οικογένεια να έχει το ένα παιδί στη μία πόλη και το άλλο παιδί στην άλλη πόλη. Τι γίνεται στις περιπτώσεις που στη συγκεκριμένη πόλη δεν υπάρχει πανεπιστήμιο; Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπου και αν περάσει το παιδί, θα είναι εκτός σπιτιού. Δηλαδή, είτε περάσει στη Θράκη είτε περάσει στη Θεσσαλονίκη είτε περάσει στην Αθήνα, θα είναι εκτός σπιτιού. Άρα, πραγματικά δεν καταλαβαίνω το γιατί. Βεβαίως, στο παρελθόν υπήρχε όλη αυτή η δυνατότητα. Μπορούσε ένα παιδί να επιλέξει την περιφέρεια της Αθήνας, είτε έμενε στο Αιγαίο είτε έμενε στη Λαμία είτε έμενε στην Τρίπολη. Μα, αυτό δεν εξυπηρετεί το σκοπό του να είναι το παιδί στην οικογένειά του.

Τώρα, τι γίνεται σε περίπτωση που έχει αδελφό ή αδελφή σε άλλο πανεπιστήμιο; Σε αυτήν την περίπτωση, έχει τη δυνατότητα να δηλώσει την περιφέρεια στην οποία είναι ο αδελφός ή η αδελφή. Άρα, εάν φύγει έτσι και αλλιώς από το σπίτι του, τότε δεν έχει νόημα να πούμε ότι έχει ένα ειδικό προνόμιο. Γιατί θα νοικιάσει σπίτι, άρα δεν έχει σημασία αν θα το νοικιάσει στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη. Δεύτερον, εάν έχει αδελφό ή αδελφή, του δίνουμε τη δυνατότητα κατ’ εξαίρεσιν και πολλές φορές με λιγότερες μονάδες να πάει στην περιοχή που είναι ο αδελφός του ή η αδελφή του. Άρα, σαφώς και υπάρχει προνόμιο, αλλά υπάρχει και μία λογική δικαιοσύνης και μία λογική διαγωνισμού των παιδιών που είναι στις ειδικές κατηγορίες με βάση τα μόριά τους.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστώ, κυρία Υπουργέ.
Ο ερωτών Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Λέσβου κ. Σπυρίδων Γαληνός έχει το λόγο για τρία λεπτά για την ανάπτυξη της ερωτήσεως.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΑΛΗΝΟΣ: Παρ’ όλα αυτά, κυρία Υπουργέ, οι πολύτεκνοι των περιφερειών του Αιγαίου αδικούνται και αδικούνται κατάφωρα. Αυτό που τους συμβαίνει κατά την άποψή μου δεν είναι ηθικό, δεν είναι δίκαιο και δεν είναι ούτε καν νόμιμο. Πουθενά στη διάταξη της παραγράφου 11 του άρθρου 59 του ν. 3966/2011, πουθενά στην Εισηγητική Έκθεση του νόμου δεν αναφέρεται ότι οι υποψήφιοι που έχουν δικαίωμα στις ειδικές κατηγορίες, οι πολύτεκνοι και τα τέκνα τους έχουν δικαίωμα να κάνουν χρήση της προνομίας μόνο για τις σχολές της περιφέρειάς τους και όχι των άλλων περιφερειών. Συνεπώς, αυτό που αναγράφεται στις εκδοθείσες οδηγίες είναι πέραν του νόμου, είναι ετσιθελικό, είναι αυθαίρετο και είναι εντελώς παράνομο.

Ξέρετε τι επιτύχατε με αυτό; Πολύτεκνοι από τη Λέσβο, τη Λήμνο, τη Σάμο που ενδιαφέρονται για Νομικές Σχολές, για Φιλοσοφικές Σχολές, για την Ιατρική και για το Πολυτεχνείο, για κάθε σχολή που δεν υπάρχει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ουσιαστικά να μην μπορούν να δηλώσουν στο μηχανογραφικό δελτίο τους ότι είναι στην ειδική κατηγορία. Καταργήσατε στην πράξη...

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): ....(Δεν ακούστηκε)

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΑΛΗΝΟΣ: Διότι στη Σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όταν δεν υπάρχουν οι σχολές που επιθυμούν να πάνε τα παιδιά αυτά, είναι δώρον-άδωρον να υπάρχει η προνομία.

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Αφού δεν υπάρχει στην περιφέρειά τους πού να πάνε;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΑΛΗΝΟΣ: Σε μία άλλη περιφέρεια.

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Γιατί;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΑΛΗΝΟΣ: Διότι είναι μία κατηγορία οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι. Πρέπει να υπολογίζεται η βαθμολογία τους γενικά για όλη την Επικράτεια.

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): ...(Δεν ακούστηκε)

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΑΛΗΝΟΣ: Μα, την ίδια ανάγκη, κυρία Υπουργέ, έχουν όλα τα παιδιά. Είτε είναι σε πολύτεκνη οικογένεια είτε είναι σε δίτεκνη είτε είναι ένα παιδί στην οικογένεια, όλα θέλουν να μένουν στο σπίτι τους. Εδώ δεν μιλάμε για να μένουν στο σπίτι τους. Εδώ μιλάμε ότι δίδεται η δυνατότητα σε αυτά τα παιδιά, έστω και αν δεν έχουν πιάσει τη βαθμολογία, τη μοριοδότηση που απαιτείται για να μπουν σε μία σχολή, δίδεται ένας αριθμός επιπλέον, προκειμένου να εισαχθούν αυτά τα παιδιά στη σχολή που έχουν επιλέξει. Αυτό το δικαίωμα τα παιδιά της περιφέρειάς μου, της νησιωτικής περιφέρειας -επαναλαμβάνω- δεν το έχουν.

Και αυτό που δεν έχετε λάβει υπ' όψιν είναι ότι ένα παιδί που κατοικεί επί παραδείγματι στη Λήμνο, για να πάει να φοιτήσει σε μία σχολή η οποία είναι στη Σάμο, πρέπει να διασχίσει το μισό Αιγαίο και να υποστεί τεράστια έξοδα για να πάει εκεί. Δεν είναι καμία προνομία γι’ αυτό το παιδί να επιλέξει την περιφέρεια του τόπου κατοικίας του. Είναι πολύ προτιμότερο και για την οικογένειά του, πιο κοντά θα βρίσκεται να είναι στη Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα από το να βρίσκεται στη Σάμο ή στη Χίο ή ακόμα και στη Λέσβο. Στην πράξη καταργείται η προνομία που δίδεται στους πολυτέκνους και στην ουσία, αντί να υπάρχει προνομία, υπάρχει τιμωρία αυτής της οικογένειας.

Αυτό σας το έθεσα, σας το είπα και προφορικά, ίσως δεν σας το έδωσα τότε να το καταλάβετε, αλλά το έστειλα και εγγράφως με την κατάθεση της ερώτησής μου στο Υπουργείο σας, εξηγώντας τους λόγους που θα έπρεπε να διορθωθεί αυτή η αδικία. Και σημειωτέον, για να επιχειρηματολογήσω περισσότερο και να ισχυροποιήσω το επιχείρημα, είναι ότι αυτή δεν είναι μία ερώτηση που καταθέτει ένας Βουλευτής της Αντιπολίτευσης, αν και εγώ δεν διακατέχομαι από κανένα αντιπολιτευτικό μένος, αλλά είναι μία ερώτηση που έχουν καταθέσει και οι συνάδελφοι της Συμπολίτευσης. Είναι ένα παναιγαιακό, θα έλεγα, αίτημα, διότι όλοι οι συνάδελφοι έχουν καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος και της αδικίας που υφίστανται αυτά τα παιδιά.

Αυτό, λοιπόν, το οποίο σας ζητώ -και πιστεύω ότι μπορείτε να δώσετε μία λύση σήμερα- είναι να δώσετε τη δυνατότητα σε αυτά τα παιδιά να επιλέγουν μία περιφέρεια ανεξάρτητα από την περιφέρεια του τόπου κατοικίας τους. Αυτό που πρέπει -επαναλαμβάνω- να αντιληφθεί το Υπουργείο είναι ότι μεταξύ των νησιών οι συγκοινωνίες που επικρατούν είναι τέτοιες που καμία διευκόλυνση δεν υπάρχει γι’ αυτά τα παιδιά, όταν πηγαίνουν σε ένα γειτονικό –υποτίθεται- νησί από τον τόπο κατοικίας τους, διότι και η ταλαιπωρία και τα έξοδα είναι υπέρογκα. Αλλά κυρίως είναι η αδικία που υφίστανται αυτά τα παιδιά.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Σε δύο σημεία θα απαντήσω.
Το πρώτο, κύριε συνάδελφε, είναι ότι εσείς είστε Βουλευτής Αιγαίου. Αν κατάλαβα καλά, λέτε ότι στη Σάμο δεν μπορούν να πάνε παιδιά να σπουδάσουν. Διότι, αν δεν μπορούν τα παιδιά από τη Λέσβο, βεβαίως δεν μπορούν και τα παιδιά από τα Γρεβενά, που βλέπω τον κύριο συνάδελφο από τα Γρεβενά, βεβαίως δεν μπορούν να πάνε τα παιδιά από την Κέρκυρα. Άρα, τα πανεπιστήμια που έχουμε στα νησιά λογικά δεν πρέπει να υποδέχονται παιδιά.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΑΛΗΝΟΣ: Μην λέτε αυτά τα πράγματα!

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Μα, αυτό λέτε. Και να σας πω γιατί το λέτε αυτό; Γιατί με το καθεστώς που επικρατούσε μέχρι τώρα -και δεν ξέρω αν είναι Βουλευτής της Σάμου εδώ- είχαμε να μπαίνουν εκατόν πενήντα στο Μαθηματικό της Σάμου και να φεύγουν με μετεγγραφή το 75%. Δηλαδή να έχουμε μία μετακίνηση παιδιών στα πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα οποία πια δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν, και να αδειάζουν τελείως τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Αυτό δεν μπορούσε


Πηγή : esos.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: