Blogger Widgets

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Η παιδεία μας

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διάλογος για το προσχέδιο νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τις αλλαγές που θα επιφέρει. Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χώρο της ανώτατης παιδείας όχι μόνο δεν είναι η καλύτερη δυνατή, αλλά απέχει πολύ από το επίπεδο των προηγμένων δυτικών χωρών. Ευθύνη γι' αυτήν την κατάσταση έχουν όλοι, με μεγαλύτερη αυτή της πολιτικής ηγεσίας διαχρονικά, των ηγεσιών των πανεπιστημίων, οι οποίες δεν διόρθωναν μέχρι τώρα τα κακώς κείμενα, αφού αρκετοί βολεύονταν, οι περισσότεροι σιωπούσαν και όσοι έλεγαν αλήθειες περιθωριοποιούνταν.


Αν και τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά για διάλογο, η κ. Διαμαντοπούλου δεσμεύτηκε πως η συζήτηση θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη Αυγούστου και τότε θα ψηφιστεί από τη Βουλή. Αν και το προσχέδιο περιέχει πολλά θετικά στοιχεία, υπάρχουν και σημεία τριβής, με ιδιαίτερη αιχμή το μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ που ουσιαστικά θέτει εκτός τους εκλεγμένους πρυτάνεις και ανοίγει το δρόμο σε εξωπανεπιστημιακούς μάνατζερ. Οι πρυτάνεις αντιδρούν σε αυτήν τη ρύθμιση και βρίσκονται σε θέσεις μάχης. Το φθινόπωρο φαίνεται πως θα είναι θερμό με το άνοιγμα των πανεπιστημίων. Δεν είναι τυχαίο που χτες έξω από το υπουργείο Παιδείας, εν μέσω καλοκαιριού και κλειστών πανεπιστημίων ομάδα φοιτητών συγκρούστηκε με τα ΜΑΤ.

Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι κοινός τόπος πως χρειάζεται αλλαγές. Οι εξελίξεις τρέχουν, η οικονομική κρίση αλλάζει πολλά δεδομένα. Δεν υπάρχει πλέον ο πακτωλός των χρημάτων από τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης που για χρόνια χρηματοδοτούσε τα ελληνικά πανεπιστήμια και οι κυβερνήσεις και διοικήσεις των ΑΕΙ θα βρεθούν σε μία νέα πραγματικότητα. Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, το δημόσιο πανεπιστήμιο το χρειάζονται πρώτα απ' όλα οι φοιτητές και οι οικογένειές τους που δεν έχουν τη δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ολοι οι υπεύθυνοι παράγοντες αυτού του τόπου, κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, ηγεσίες των πανεπιστημίων, καθηγητές, αλλά και συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των φοιτητών, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι πράξεις και οι ενέργειές τους οφείλουν να έχουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους τον Ελληνα φοιτητή για τον οποίο υπάρχουν όλοι και το επίπεδο σπουδών του! Ολα τα άλλα είναι δευτερεύοντα.


 Πηγή : Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: