Blogger Widgets

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

«Βατερλό» σε Μαθηματικά και Βιολογία

«Βατερλό» σε Μαθηματικά και Βιολογία

Ιδιαίτερα απαιτητικά και από τα δυσκολότερα της τελευταίας δεκαετίας κρίνονται τα θέματα από καθηγητές και επιστημονικές ενώσεις.


Στο βαθμολογικό... ναδίρ θα βρεθούν χιλιάδες υποψήφιοι που διαγωνίστηκαν το Σάββατο στη Βιολογία και στα Μαθηματικά, καθώς τα θέματα κρίνονται από τα δυσκολότερα της τελευταίας δεκαετίας. Διαβαθμισμένης δυσκολίας, αλλά σαφώς διατυπωμένα ήταν τα θέματα στην Ιστορία, ενώ η Φυσική δεν έκρυβε παγίδες.




Σύμφωνα με καθηγητές και επιστημονικές ενώσεις, τα θέματα των Μαθηματικών ήταν σαφώς δυσκολότερα από πέρυσι και πιθανότατα από τα πιο δύσκολα της τελευταίας δεκαετίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ) στον σχολιασμό της επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει κλιμάκωση ως προς τη δυσκολία ούτε στο πλαίσιο του ίδιου θέματος ούτε και ανάμεσα στα διαφορετικά θέματα».

Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι είναι ατυχής η επιλογή του Β1 ερωτήματος, διότι είναι σαφώς δυσκολότερο από τα επόμενα ερωτήματα. Αναλυτικά η ΕΜΕ αναφέρει για το δεύτερο θέμα πως το ερώτημα Β1 «θα δυσκολέψει πάρα πολλούς υποψηφίους, διότι απαιτεί κριτική σκέψη», αλλά προσθέτει πως «το ότι δίνεται το αποτέλεσμα, διευκολύνει στην απάντηση των επόμενων ερωτημάτων».

Για το 3ο θέμα επισημαίνει πως καλύπτει μεγάλο μέρος του κεφαλαίου της Στατιστικής, αλλά η επιτυχής αντιμετώπισή του προϋποθέτει πολύ καλή γνώση των εννοιών και αυξημένη προσοχή.

«Αν ο μαθητής δεν απαντήσει σωστά στο Γ1 ερώτημα, δεν μπορεί να απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα του θέματος». Τέλος, για το 4ο θέμα αναφέρει πως συνδυάζει όλα τα κεφάλαια της διδακτέας ύλης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο μαθηματικός Χρήστος Καλύβας, μαθηματικός στο Φροντιστήριο «Πουκαμισάς», ο οποίος προανήγγειλε δραστική μείωση των αριστούχων συγκριτικά με πέρυσι και αύξηση των γραπτών που θα βρεθούν κάτω της βάσης. «Από το δεύτερο θέμα το πρώτο ερώτημα ήταν ένα από τα δυσκολότερα σημεία της εξέτασης.

Το τρίτο θέμα ήταν δύσκολο και κάλυπτε όλο τη Στατιστική, αλλά υπήρχε πλεονασμός στο πρώτο ερώτημα, γεγονός που μπορεί να προκάλεσε σύγχυση ακόμη και στους άριστους μαθητές».

Το τέταρτο θέμα, που ήταν συνδυαστικό, θεωρείται δύσκολο κυρίως όσο αφορά τους υπολογισμούς.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα θέματα των Μαθηματικών μοιράστηκαν αρχικά σε κάποιους υποψηφίους και λίγο αργότερα δόθηκε εντολή να τα αποσύρουν γιατί θα έστελναν άλλα με μία διόρθωση. Πολύ κακό για το τίποτα τελικά, αφού τα νέα θέματα ήταν τα ίδια, απλώς υπήρχε η προσθήκη μίας παρένθεσης σε ένα από αυτά.

«Μπαστούνια» τα βρήκαν, όμως, και οι υποψήφιοι που διαγωνίστηκαν στη Βιολογία . «Τα θέματα ήταν απαιτητικά και ίσως τα δυσκολότερα των τελευταίων δέκα ετών», αναφέρει η βιολόγος Νότα Λαζαράκη από το φροντιστήριο «Πουκαμισάς», γεγονός που θα οδηγήσει σε δραστική μείωση των αριστούχων.

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ενωση Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ) υποστηρίζει ότι τα θέματα χαρακτηρίζονται ως σαφή, διαβαθμισμένης δυσκολίας, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της διδακτέας ύλης και αναδεικνύουν την κριτική και συνδυαστική ικανότητα των υποψηφίων.

Ωστόσο, η ΠΕΒ υπογραμμίζει πως «η παροχή σαφέστερων οδηγιών από την ΚΕΕ θα συμβάλει σημαντικά στην αντικειμενικότητα της βαθμολόγησης, καθώς και πάλι οι παρεχόμενες οδηγίες δεν είναι επαρκείς».




Τα θέματα


Ευκολότερα σε Φυσική και Ιστορία

Ευκολότερο έργο συγκριτικά με όσους διαγωνίστηκαν στα Μαθηματικά και στη Βιολογία είχαν οι υποψήφιοι που επέλεξαν τα μαθήματα της Φυσικής και της Ιστορίας, χωρίς, βέβαια, να λείπουν και τα σημεία που έχρηζαν ιδιαίτερης προσοχής.

Τα θέματα της Ιστορίας, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων (ΠΕΦ), ήταν διατυπωμένα με σαφήνεια, αλλά παρουσίαζαν αυξημένο βαθμό δυσκολίας, ενώ, όπως επισημαίνεται, δόθηκε για πρώτη φορά ιδιαίτερη έμφαση στα μεταπολεμικά γεγονότα. Η ΠΕΦ υποστηρίζει πως τόσο το Β2 όσο και το Γ1 είναι αυξημένης δυσκολίας και απαιτούν συνθετική ικανότητα από τον υποψήφιο. Πάντως, η ΠΕΦ επισημαίνει ότι τα θέματα στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην απομνημόνευση και δεν αφήνουν περιθώρια στον υποψήφιο να αντλήσει πληροφορίες από περισσότερα γνωστικά πεδία προωθώντας την κριτική του σκέψη και την αφηγηματική του ικανότητα.

Η Ενωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ), σχολιάζοντας τα θέματα της Φυσικής Γενικής Παιδείας, αναφέρει ότι είναι διατυπωμένα με τρόπο σαφή και επιστημονικά ορθό, έχουν διαβαθμισμένη δυσκολία, ωστόσο δεν είναι προσαρμοσμένα στο πνεύμα ενός μαθήματος Γενικής Παιδείας. «Είναι στραμμένα σε υπολογιστική κατεύθυνση, απαιτούν ιδιαίτερη εμπειρία και ικανότητες στον συνδυασμό μαθηματικών σχέσεων και εκτέλεσης υπολογισμών», υποστηρίζει η ΕΕΦ. Στην ανακοίνωσή της προσθέτει πως «αυτή η προσέγγιση των θεμάτων έχει ως συνέπεια να μειώνεται ο αριθμός των μαθητών που επιλέγουν να εξεταστούν στο μάθημα Φυσική Γενικής Παιδείας».




 Πηγή : Έθνος


Δεν υπάρχουν σχόλια: