Blogger Widgets

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Στην Ηλεία δεν πάνε σχολείο

Η οικονομική κρίση σχετίζεται με το φαινόμενο της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου; 

Απάντηση στο ερώτημα αυτό αναζήτησε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Κοντογιάννης και πριν από λίγες ημέρες απευθύνθηκε στο υπουργείο Παιδείας, ζητώντας να ενημερωθεί ποιοι είναι οι νομοί που παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό μαθητικής διαρροής, ποιο είναι το συνολικό ποσοστό μαθητικής διαρροής σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ποια θέσει κατέχει ειδικότερα ο Νομός Ηλείας, που είναι και η εκλογική του περιφέρεια, ως προς το ποσοστό αυτό.


Η απάντηση έφτασε στη Βουλή, με έγγραφο της υφυπουργού Παιδείας Παρασκευής Χριστοφιλοπούλου, η οποία ενημερώνει τον βουλευτή ότι στην Ηλεία από την Πρωτοβάθμια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 1,98% τον προηγούμενο χρόνο.

Τα στοιχεία όμως που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Παιδείας δείχνουν ότι η σχολική διαρροή μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανέρχεται στο 5,4% στην Ηλεία.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά μαθητικής διαρροής στην Ηλεία, κατά τη φοίτηση στο Δημοτικό Σχολείο, είναι στις αστικές περιοχές και όχι στις αγροτικές.

Σύμφωνα με το υπουργείο, "ως αστικές περιοχές ορίζονται οι Δήμοι ή οι Κοινότητες των οποίων το πολυπληθέστερο Δημοτικό ή Κοινοτικό διαμέρισμα έχει μόνιμο πληθυσμό ίσο ή μεγαλύτερο από 2000 άτομα".

Όπως αναφέρει πάντως η υφυπουργός, τα στοιχεία της τελευταίας ολοκληρωμένης έρευνας μαθητικής διαρροής από το Παρατηρητήριο Μετάβασης, δείχνουν ότι η μαθητική διαρροή στο σύνολο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα ανέρχεται σε 12,81%.

Η μαθητική διαρροή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι ασήμαντη (ανέρχεται σε ποσοστό 0,8-1%) και αφορά σε ειδικές κοινωνικές ομάδες (τσιγγανόπαιδες κ.α.).


Στη μεσαία θέση η Ελλάδα σε ποσοστά μαθητικής διαρροής

"Γενικά τόσο τα στοιχεία των ερευνών μαθητικής διαρροής του Παρατηρητηρίου Μετάβασης όσο και οι δείκτες των τελευταίων ετών της Eurostat για την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου, τοποθετούν τη χώρα μας στη μεσαία θέση, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ΕΕ|, ενημερώνει τον κ. Κοντογιάννη η υφυπουργός Παιδείας και υπογραμμίζει ότι γίνονται παιδαγωγικές παρεμβάσεις για τη σχολική αποτυχία και λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπισή της με καλύτερα προγράμματα και βιβλία, με περιορισμό της διδακτέας ύλης, με την εισαγωγή καινοτόμων δράσεων.

Ειδικότερα, όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, ο Νομός Ηλείας βρίσκεται στην έκτη θέση, ως προς το ποσοστό μαθητικής διαρροής, σε σχέση με τους υπόλοιπους Νομούς της χώρας.

Σε εθνικό επίπεδο, ο αριθμός των μαθητών που αποφοίτησε από την Στ΄ Δημοτικού κατά το σχολικό έτος 2009-2010, ανέρχεται σε 99.169.

Στην Α΄ Γυμνασίου κατά το σχολικό έτος 2010-2011, ενεγράφησαν 109.898 μαθητές εκ των οποίων οι 106.010 είναι ενεργοί.

Σε εθνικό επίπεδο αποφοίτησαν από την Γ΄ Γυμνασίου, κατά το σχολικό έτος 2009-2010, 104.939 μαθητές και ενεγράφησαν στην Α΄ Λυκείου, κατά το σχολικό έτος 2010-2011, 83.397 μαθητές εκ των οποίων 82.469 μαθητές είναι ενεργοί.

Ο βουλευτής κ. Γιώργος Κοντογιάννης στην ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή, επικαλούνταν εκτιμήσεις ειδικών,σύμφωνα με τις οποίες "η συγχώνευση και η κατάργηση σχολικών μονάδων από το επόμενο σχολικό έτος, αναμένεται να επιτείνει το φαινόμενο της μαθητικής διαρροής".



 Πηγή : news247.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: