Blogger Widgets

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Αγορά Laptop : Τι πρέπει να ξέρετε


Είτε αναζητάτε ασυναγώνιστη εμπειρία πολυμέσων, είτε ένα φορητό γραφείο, είτε απλά αξιόπιστη καθημερινή οικιακή χρήση υπολογιστή, υπάρχει ο ιδανικός φορητός υπολογιστής για εσάς. 
Πρέπει απλά να τον βρείτε—οι επιλογές μπορεί να είναι αμέτρητες.


Αυτός ο οδηγός αγοράς μπορεί να σας βοηθήσει να ταξινομήσετε τις επιλογές σας. Σε αυτή την ενότητα θα καλύψουμε βασικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα τι καθιστά έναν φορητό υπολογιστή γρήγορο και ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε USB, DVI και VGA. Έχουμε επίσης συντάξει μια σύντομη λίστα ελέγχου προδιαγραφών φορητών υπολογιστών, την οποία μπορείτε να εκτυπώσετε και να πάρετε μαζί σας σε ένα πραγματικό κατάστημα ή να συμβουλευτείτε όταν κάνετε τις αγορές σας ηλεκτρονικά.

Ταχύτητα


Ο επεξεργαστής (CPU) και η μνήμη συστήματος (RAM) ενός υπολογιστή καθορίζουν την ταχύτητά του και τον αριθμό των προγραμμάτων που μπορεί να εκτελεί ταυτόχρονα χωρίς προβλήματα. Μεγαλύτερη μνήμη RAM—μετράται σε gigabyte (GB)—σημαίνει ταχύτερο υπολογιστή με καλύτερη αποκριση. Μια ισχυρότερη μονάδα CPU έχει πολλαπλούς πυρήνες (διπλό ή τετραπλό αντί για μονό) και μεγαλύτερη ταχύτητα—μετράται σε gigahertz (GHz). Ένας τυπικός σύγχρονος φορητός υπολογιστής μπορεί να έχει 2 GB μνήμη RAM και επεξεργαστή διπλού πυρήνα 1 GHz. Ένας ισχυρότερος υπολογιστής μπορεί να έχει 4 GB μνήμη RAM και επεξεργαστή τετραπλού πυρήνα 2,8 GHz.
Πολλοί φορητοί υπολογιστές διαθέτουν επίσης φορητούς επεξεργαστές ειδικά σχεδιασμένους για μικρότερη κατανάλωση σε σχέση με τους επεξεργαστές σε επιτραπέζιους υπολογιστές—αυτό επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του φορητού υπολογιστή σας.
Κάτι ακόμα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι εάν θέλετε CPU 32 bit ή 64 bit: Τα 32 bit αρκούν για την πλειοψηφία των χρηστών αλλά τα συστήματα 64 bit μπορεί να χρησιμοποιούν μεγαλύτερο όγκο μνήμης—4 GB και περισσότερο—το οποίο είναι χρήσιμο για έντονο παιχνίδι και επαγγελματική επεξεργασία βίντεο. Τα Windows 7διαθέτουν έκδοση 64 bit και 32 bit, αλλά για την εκτέλεση της έκδοσης 64 bit θα χρειαστείτε υπολογιστή 64 bit. 
Αυτός ο πίνακας δείχνει τις προδιαγραφές για μνήμη RAM και μονάδα CPU τις οποίες μπορείτε να βρείτε σε διαφορετικούς τύπους φορητών υπολογιστών:

Τύπος υπολογιστή
RAM
CPU
Netbook
Εξαιρετικά μικρός, μόνο βασικά χαρακτηριστικά
1+ GB
1+ GHz μονού πυρήνα
Φορητός υπολογιστής για κάθε χρήση
E‑mail, Internet, φωτογραφίες
2+ GB
1+ GHz διπλού πυρήνα
Εργασία από κάθε σημείο
Φορητός αλλά ισχυρός
2+ GB
1+ GHz διπλού πυρήνα
Ευέλικτη προσαρμογή
Επαγγελματική επεξεργασία βίντεο
3+ GB
2+ GHz διπλού πυρήνα
Ταινίες εν κινήσει
Υψηλή ευκρίνεια και κινηματογραφικός ήχος
2+ GB
2+ GHz διπλού πυρήνα
Έντονο παιχνίδι
Αξιόλογη ταχύτητα και γραφικά
4+ GB
2,8+ GHz διπλού πυρήνα,
πιθανόν 64-bit


Αποθήκευση


Ο σκληρός δίσκος είναι ο χώρος όπου αποθηκεύονται όλα τα δεδομένα σας—από προγράμματα μέχρι φωτογραφίες. Οι περισσότεροι σύγχρονοι φορητοί υπολογιστές έχουν μεγάλη χωρητικότητα αποθήκευσης, ξεκινώντας από τη γραμμή βάσης των 60-100 gigabyte (GB), με μερικά netbook να έχουν λιγότερη. Κάτι τέτοιο είναι ικανοποιητικό για φωτογραφίες, μουσική, έγγραφα και κάποιες ταινίες.
Αυτός ο πίνακας δείχνει πόσο χώρο αποθήκευσης μπορεί να χρειαστείτε για διάφορες χρήσεις:

Τύπος υπολογιστή
Τυπική αποθήκευση
Netbook
Εξαιρετικά μικρός, μόνο βασικά χαρακτηριστικά
32-100+ GB
Φορητός υπολογιστής για κάθε χρήση
E‑mail, Internet, φωτογραφίες
60+ GB
Εργασία από κάθε σημείο
Φορητός αλλά ισχυρός
150+ GB
Ευέλικτη προσαρμογή
Επαγγελματική επεξεργασία βίντεο
350+ GB
Ταινίες εν κινήσει
Υψηλή ευκρίνεια και κινηματογραφικός ήχος
250+ GB
Έντονο παιχνίδι
Αξιόλογη ταχύτητα και γραφικά
350+ GB, 7200 RPM
Οι μονάδες αποθήκευσης σταθερής εγκατάστασης (SSD) αποτελούν ένα νέο τύπο σκληρού δίσκου που χρησιμοποιεί μνήμη flash καταργώντας έτσι όλα τα φορητά μέρη. Οι μονάδες αυτές είναι γρηγορότερες, ελαφρύτερες, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και έχουν αυξημένη αντοχή στους κραδασμούς. Είναι, ωστόσο, πολύ πιο ακριβές από τις συμβατικές μονάδες σκληρού δίσκου περιστροφής. Με εξαίρεση τις ακριβότερες, όλες οι μονάδες SSD είναι μικρότερες σε μέγεθος από τις τυπικές μονάδες σκληρού δίσκου των φορητών υπολογιστών. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει στο μέλλον.
Τέλος, μην ξεχνάτε να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας. Χάρη στην επιλογή Αντίγραφα ασφαλείας και επαναφορά των Windows 7, μπορείτε να πραγματοποιήσετε τις απαραίτητες ρυθμίσεις και να μην ασχοληθείτε ξανά—τα Windows θα δημιουργήσουν αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας των φακέλων, των βιβλιοθηκών και των μονάδων που θα επιλέξετε. Μπορείτε να αντιγράψετε τα πολύτιμα δεδομένα σας σε CD, DVD, μονάδες USB flash, εξωτερική μονάδα σκληρού δίσκου, ή να τα αποστείλετε σε μια ηλεκτρονική υπηρεσία όπως το Windows Live Skydrive. Αυτό που έχει σημασία είναι να θυμάστε να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας και να τα αποθηκεύετε σε ασφαλή τοποθεσία.


Οθόνη


Η μεγάλη οθόνη είναι ιδανική για παρακολούθηση ταινιών ή χειρισμό πολλών ανοιχτών παραθύρων. Και συνήθως όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος της οθόνης—14 ίντσες και μεγαλύτερο—τόσο υψηλότερη είναι ανάλυση (ο αριθμός των pixel που εμφανίζονται, ο οποίος καθορίζει τη λεπτομέρεια της εικόνας). Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε το φορητό σας υπολογιστή κατά τις μετακινήσεις σας συχνά, όσο μικρότερος τόσο το καλύτερο: το μέγεθος της οθόνης αποτελεί βασικό παράγοντα τόσο για το βάρος όσο και για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.
Οι υπολογιστές με ευρεία οθόνη έχουν γίνει πρόσφατα πιο δημοφιλείς καθώς ολοένα και περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί το φορητό υπολογιστή για ταινίες και παιχνίδια. Ενδείκνυνται επίσης για κατακορυφη παράθεση δύο εγγράφων. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι τυπικές οθόνες μεγαλύτερου ύψους παρέχουν περισσότερο ωφέλιμο χώρο οθόνης ανάλογα με το μέγεθος του φορητού υπολογιστή, μερικοί εξακολουθούν να τις προτιμούν.
Τέλος, υπάρχει έντονη διαφωνία σχετικά με την επιλογή ματ ή γυαλιστερής οθόνης—μερικοί προτιμούν η οθόνη να είναι φωτεινή και να αποπνέει αίσθηση γυαλιού, ενώ άλλοι δίνουν έμφαση στην αντιθαμβωτική ιδιότητα μιας ματ οθόνης, την οποία και θεωρώ καλύτερη.


Βάρος


Πόσο βαρύς μπορεί να είναι ο φορητός υπολογιστής σας; Εξαρτάται από το σκοπό για τον οποίο τον θέλετε, τα χρήματα που είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε, και τη συχνότητα των μετακινήσεών σας με αυτόν.
Συσκευές υψηλής απόδοσης που προορίζονται για παιχνίδια μπορεί να ζυγίζουν έως και 15 λίβρες—δεν ενδείκνυνται για συχνές μετακινήσεις με αεροπλάνο. Τα πιο ελαφριά netbook ζυγίζουν περίπου 3 λίβρες ή λιγότερο αλλά παρέχουν μικρότερη ισχύ και απόδοση. Η πλειοψηφία των χρηστών προτιμά κάτι ενδιάμεσο: έναν τυπικό φορητό υπολογιστή για κάθε χρήση που ζυγίζει συνήθως 5 με 7 λίβρες.
Σε ορισμένους φορητούς υπολογιστές το μικρό βάρος επιτυγχάνεται με χρήση μικρότερης οθόνης και πληκτρολογίου σε αντίθεση με άλλα εξελιγμένα λεπτά και ελαφριά μοντέλα όπου αυτά τα χαρακτηριστικά είναι στο πλήρες μεγεθός τους (εάν ψάχνετε ένα εξαιρετικά ελαφρύ netbook, διαβάστε την ενότητα Βρείτε το κατάλληλο netbook για εσάς). Αυτοί οι λεπτοί κομψοί φορητοί υπολογιστές μπορεί να κοστίζουν πολύ περισσότερο ενώ οι τυπικοί φορητοί υπολογιστές με μικρότερες οθόνες και πληκτρολόγια είναι οι πιο οικονομικοί.


Πληκτρολόγιο και δείκτης


Οι φορητοί υπολογιστές διαθέτουν συνήθως είτε track pad είτε μοχλό κατάδειξης (ο μικρός μοχλός στη μέση μερικών πληκτρολογίων, που μερικές φορές αποκαλείταιeraserhead), ενώ λίγα μοντέλα έχουν και τα δύο. Η επιλογή σας εξαρτάται από τις προσωπικές σας προτιμήσεις αλλά μπορείτε επίσης να προσθέσετε και ένα ποντίκι (ενσύρματο ή ασύρματο) για ευκολότερη κατάδειξη.
Το μέγεθος του πληκτρολογίου (και μερικές φορές η διάταξή του) ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του φορητού υπολογιστή. Μερικοί δυσκολεύονται με τη χρήση των μικρότερων πληκτρολογίων, οπότε καλό θα ήταν να το δοκιμάσετε πριν το αγοράσετε. Έτσι θα έχετε επίσης την ευκαιρία να διαπιστώσετε εάν σας ικανοποιεί η αίσθηση του πληκτρολογίου, δηλαδή η απόσταση μεταξύ των πλήκτρων και η σταθερότητά τους.


Μπαταρία


Εάν δεν βγάζετε ποτέ το φορητό υπολογιστή σας από το σπίτι, δεν χρειάζεται να σας απασχολεί. Αλλά εάν σκοπεύετε να τον παίρνετε μαζί σας σε ταξίδια, ελέγξτε τις προδιαγραφές πριν την αγορά (και βεβαιωθείτε ότι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας που αναφέρεται αφορά την τυπική μπαταρία του κατασκευαστή, και όχι κάποια εκδοχή παρατεταμένης διάρκειας ζωής). Οι μεγαλύτερες οθόνες και οι γρηγορότεροι επεξεργαστές εξαντλούν ταχύτερα τις μπαταρίες ενώ το ίδιο συμβαίνει με συγκεκριμένες χρήσεις όπως τα παιχνίδια, η παρακολούθηση ταινιών και η πρόσβαση σε ασύρματα δίκτυα.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας αγοράς, συχνά έχετε τη δυνατότητα να αναβαθμίσετε έναν φορητό υπολογιστή επιλέγοντας μια μπαταρία με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Εάν είναι πραγματικά απαραίτητη η χρήση του φορητού σας υπολογιστή για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς σύνδεση σε πρίζα, μπορείτε επίσης να αγοράσετε μια επιπλέον εφεδρική μπαταρία. Πρέπει όμως να λάβετε υπόψη ότι οι μεγαλύτερες και οι εφεδρικές μπαταρίες μπορεί να είναι βαριές. 

Γραφικά


Οι κάρτες βίντεο (ονομάζονται επίσης κάρτες γραφικών) είναι αυτές που δημιουργούν την εικόνα του υπολογιστή σας. Οι φορητοί υπολογιστές δεν διαθέτουν χώρο στο εσωτερικό τους για κάρτα βίντεο, όπως συμβαίνει στους περισσότερους επιτραπέζιους υπολογιστές. Αντίθετα, βασίζονται σε μια μονάδα επεξεργασίας γραφικών (GPU) που είναι ενσωματωμένη στον υπολογιστή. Αυτές οι ενσωματωμένες GPU διατίθενται σε δύο τύπους: ενσωματωμένα γραφικά ή διακριτά γραφικά.
Τα ενσωματωμένα γραφικά κοστίζουν λιγότερο αλλά συνήθως έχουν μικρότερη ισχύ συγκριτικά με τα διακριτά γραφικά, τα οποία αποτελούν ιδανική επιλογή σε πολλούς φορητούς υπολογιστές. Οι περισσότεροι χρήστες αρκούνται στα ενσωματωμένα γραφικά αλλά τα διακριτά γραφικά ενδείκνυνται για παιχνίδι, επεξεργασία βίντεο υψηλής ευκρίνειας και άλλες εργασίες με υψηλές απαιτήσεις γραφικών.

Λειτουργικό σύστημα


Εδώ πιστεύω ότι υπάρχει μονόδρομος. Τα Windows 7 διατίθενται σε αρκετές εκδόσεις. Η έκδοση Windows 7 Home Premium παρέχει κορυφαία εμπειρία διασκέδασης μέσω του υπολογιστή σας, ενώ οι εκδόσεις Windows 7 Professional και Ultimate διαθέτουν επιπλέον χαρακτηριστικά για μεγαλύτερη ισχύ και ευελιξία. 

Θύρες, κάρτες και ασύρματη σύνδεση


Βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν αρκετές θύρες για να συνδέσετε όλες τις συσκευές και τα αξεσουάρ που διαθέτετε, όπως για παράδειγμα μια θύρα HDMI για πλήρη αξιοποίηση της υψηλής ευκρίνειας της οθόνης HDTV. Ίσως θέλετε να λάβετε υπόψη σας τις υποδοχές καρτών μνήμης και τις ασύρματες συνδέσεις, Wi‑Fi και Bluetooth, και ενδεχομένως την ύπαρξη ή μη δέκτη τηλεόρασης, έτσι ώστε να έχετε δυνατότητα σύνδεσης μιας κεραίας τηλεόρασης στον υπολογιστή σας και χρήσης του ως συσκευής DVR. 
Οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές διαθέτουν μονάδες για επανεγγράψιμα DVD. Ωστόσο, αυξάνεται η χρήση μονάδων Blu‑ray. Τα περισσότερα netbook δεν περιλαμβάνουν καθόλου μονάδα οπτικού δίσκου, και ίσως αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη εάν αναζητάτε πλήρη φορητότητα.
Ακολουθεί μια λίστα με μερικές συνηθισμένες συνδέσεις και τη χρήση τους:

Θύρα ή σύνδεση
Χρήση
USB
Πληκτρολόγια, τηλέφωνα, συσκευές αναπαραγωγής μουσικής, εξωτερικές μονάδες σκληρού δίσκου
Ethernet
Μόντεμ ευρείας ζώνης, δίκτυα
VGA
Εξωτερικές οθόνες (αναλογικές)
DVI
Εξωτερικές οθόνες (ψηφιακές)
HDMI
Αποστολή σήματος βίντεο HDTV/Blu‑ray σε οθόνες υψηλής εκρίνειας.
Μετάδοση σημάτων βίντεο και ήχου.
Firewire
Γρήγορη μεταφορά πληροφοριών από βιντεοκάμερα ή
εξωτερική μονάδα σκληρού δίσκου
Υποδοχές καρτών μνήμης
Κάρτες όπου αποθηκεύονται φωτογραφίες, βίντεο και μουσική,
όπως κάρτες SD και CompactFlash
Κάρτα για υπολογιστή και ExpressCard
Οι θύρες USB έχουν αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τη θύρα κάρτας για υπολογιστή. Η θύρα ExpressCard είναι μια πολυλειτουργική θύρα με δυνατότητα αποδοχής ποικίλων συνδέσεων και είναι γρηγορότερη από τη θύρα USB.
Wi-Fi
Πρόσβαση ασύρματου δικτύου: το "b" υποδεικνύει τη μικρότερη ταχύτητα, το "g" μεγαλύτερη ταχύτητα,
το "n" την πιο μεγάλη ταχύτητα.
Bluetooth
Ένας τύπος ασύρματης σύνδεσης για συσκευές με δυνατότητα Bluetooth (π.χ. ακουστικά, ποντίκια, έξυπνα τηλέφωνα, εκτυπωτές, κ.λπ.).
WWAN
Χρήση του κινητού σας τηλεφώνου για σύνδεση στο Internet
(με μηνιαία χρέωση).

Λίστα ελέγχου 

προδιαγραφών φορητών υπολογιστών



  1. Netbook 
    Εξαιρετικά φορητοί οικονομικοί υπολογιστές μόνο με τα βασικά χαρακτηριστικά.
    Εύρος τιμής χαμηλό, Επεξεργαστής ενός πυρήνα 1+ GHz, μνήμη RAM 1+ GB, αποθήκευση 32-100+ GB, χωρίς μονάδα οπτικού δίσκου, οθόνη 9 έως 12 ιντσών, Windows 7 Home Premium
  2. Φορητός υπολογιστής για κάθε χρήση 
    Ευέλικτοι υπολογιστές για e‑mail, Internet, φωτογραφίες και επεξεργασία κειμένου.
    Εύρος τιμής χαμηλό έως μέτριο, CPU διπλού πυρήνα 1+ GHz, μνήμη RAM 2+ GB, αποθήκευση 60+ GB, μονάδα DVD-RW, οθόνη 14 έως 16 ιντσών, Windows 7 Home Premium ή Professional
  3. Εργασία από κάθε σημείο 
    Απόδοση, αποθήκευση, φορητότητα και ψυχαγωγία εν κινήσει.
    Εύρος τιμής μέτριο έως υψηλό. CPU διπλού πυρήνα 1+ GHz, μνήμη RAM 2+ GB, αποθήκευση 150+ GB, μονάδα DVD-RW, οθόνη 12 έως 14 ιντσών, Windows 7 Professional ή Ultimate
  4. Ευέλικτη προσαρμογή 
    Η ισχύς και η αποθήκευση που χρειάζεστε για επαγγελματική επεξεργασία βίντεο.
    Εύρος τιμής μέτριο έως υψηλό. CPU διπλού πυρήνα 2+ GHz, μνήμη RAM 3+ GB, αποθήκευση 350+ GB, μονάδα Blu‑ray, ευρεία οθόνη 16 ιντσών ή μεγαλύτερη, Windows 7 Home Premium, Professional ή Ultimate 
  5. Ταινίες εν κινήσει

    Υψηλή ευκρίνεια, κινηματογραφικός ήχος και μεγάλος χώρος αποθήκευσης.
    Εύρος τιμής μέτριο έως υψηλό. CPU διπλού πυρήνα 2+ GHz, μνήμη RAM 2+ GB, αποθήκευση 250+ GB, μονάδα Blu‑ray, ευρεία οθόνη 16 ιντσών ή μεγαλύτερη, δέκτης τηλεόρασης HD, Windows 7 Home Premium, Professional ή Ultimate
  6. Έντονο παιχνίδι 
    Αξιόλογη ταχύτητα και γραφικά σε ένα φορητό πακέτο.
    Εύρος τιμής υψηλό. CPU διπλού πυρήνα 2,8+ GHz, 64-bit, μνήμη RAM 4+ GB, αποθήκευση 350+ GB, 7200 RPM, μονάδα Blu‑ray, ευρεία οθόνη 16 ιντσών ή μεγαλύτερη, Windows 7 Professional ή Ultimate




Δεν υπάρχουν σχόλια: