Blogger Widgets

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Όχι κομματικές παρεμβάσεις σε σχολεία και Πανεπιστήμια


«Πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί σήμερα και όσον αφορά τα σχολειά και όσον αφορά τα πανεπιστήμια και νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί ως προς τις οποιασδήποτε μορφής κομματικές παρεμβάσεις».

Την έκκληση αυτή έκανε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιστόπουλος, απαντώντας στη Βουλή, στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Χρυσής Αυγής Αντωνίου Γρέγου, σχετικά με την ανεξέλεγκτη βία και τα ποινικά αδικήματα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Α. Οι πρυτανικές αρχές έχουν την ευθύνη του χώρου τους και μπορούν και πρέπει, όταν παραβιάζεται η νομιμότητα εντός του Ιδρύματός τους, να καλέσουν τις αρμόδιες κρατικές αρχές. Αυτό και συνέβη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όταν οι πρυτανικές αρχές προσέφυγαν στον εισαγγελέα. Τότε ο εισαγγελέας κάλεσε την αστυνομία, αφού και ο ίδιος διαπίστωσε ότι, πράγματι, εκτυλίσσονται έκνομες πράξεις, να παρέμβει, το οποίο και έκανε και ο χώρος παραδόθηκε στους ανθρώπους οι οποίοι πρέπει να βρίσκονται εδώ σε αυτούς τους χώρους, στους καθηγητές, στους φοιτητές για να κάνουν τα μαθήματά τους. Μάλιστα, είχαμε έντεκα προσαγωγές σε μία δίκη η οποία έγινε σήμερα και υπήρξε και καταδίκη.

Β. Όσον αφορά τα όποια προβλήματα ανέκυψαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, πιστεύω ότι θα πρέπει να σταματήσουν και με την πιο ενεργή παρέμβαση των πρυτανικών αρχών, αλλά και με την παρέμβαση του Εισαγγελέα -εφ' όσον εζητήθη- αλλά και με την παρέμβαση της ίδιας της κοινότητας. Δεν είναι εικόνα αυτή, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, το οποίο μάλιστα έχει να επιδείξει και «θύλακες αριστείας» διεθνώς, να ταλανίζεται από αυτό το πρόβλημα.

Γ. Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι κάποια στιγμή έληξαν οι συμβάσεις επτακοσίων, οκτακοσίων ανθρώπων οι οποίοι ήταν εργολαβικοί υπάλληλοι και δεν μπόρεσαν να ανανεωθούν. Αντιλαμβάνομαι, επίσης, ότι υπάρχει ένα κοινωνικό ζήτημα, αλλά αυτό δεν λύνεται με το να διαλύσουμε ένα πανεπιστήμιο. Δεν λύνεται το πρόβλημα αυτών των ανθρώπων με το να διαλύσουμε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας. Θα πρέπει, λοιπόν, και οι ίδιοι, αλλά και η ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και οι πρυτανικές αρχές να επιδείξουν μια ψυχραιμία, νηφαλιότητα, ωριμότητα γιατί αυτό το οποίο γίνεται είναι εις βάρος των φοιτητών και των φοιτητριών. Θα πρέπει να διαφυλάξουν το χώρο, θα πρέπει να διαφυλάξουν τα θέματα της καθαριότητας, της φύλαξης, της ασφάλειας, για να μπορέσουν τα παιδιά να κάνουν αυτό το οποίο πρέπει να γίνεται μέσα στα πανεπιστήμια, να είναι φοιτητές.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΓΡΕΓΟΣ: Κατ' αρχήν, χαίρομαι πολύ που είναι εδώ και ο Υφυπουργός Παιδείας, ο δηλωμένος εχθρός της Χρυσής Αυγής και κατά συνέπεια δηλωμένος εχθρός εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που ψήφισαν και στηρίζουν τη Χρυσή Αυγή.

Ευτυχώς, η ελληνική νεολαία έχει άλλη άποψη. Αυτό φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις. Πάντως, εμείς σε μια ερώτηση είχαμε προειδοποιήσει τον κύριο Υφυπουργό για κρούσματα βίας σε σχολεία και σε πανεπιστήμια –βέβαια τότε άλλο τον είχαμε ρωτήσει και άλλο μας απάντησε- και σύμφωνα με όσα είδαμε στην τελευταία του επίσκεψη στο Πολυτεχνείο, μάλλον δικαιωθήκαμε.

Για να έλθω στο θέμα, η κατάσταση που επικρατεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης λόγω αφενός των απεργιών των εργολαβικών υπαλλήλων –όσον αφορά την καθαριότητα- και αφετέρου τις δράσεις ομάδων ατόμων που πρόσκεινται σε ακροαριστερά σχήματα είναι το λιγότερο αποκαρδιωτική, για να μην πω εξοργιστική και εξευτελιστική.

Συγκεκριμένα, εδώ και περίπου δυο μήνες λόγω των απεργιών, το Πανεπιστήμιο έχει μετατραπεί σε χωματερή και έχει γίνει εστία μόλυνσης και πηγή κινδύνου για την υγεία των φοιτητών. Ταυτόχρονα, ομάδες ατόμων φορώντας κουκούλες και κράνη καταστρέφουν τα πάντα, σκορπούν σκουπίδια και επιτίθενται σε καθηγητές και φοιτητές χτυπώντας τους με φτυάρια, τσεκούρια και σιδερογροθιές. Φοιτητές της Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου καταγγέλλουν συγκεκριμένα περιστατικά βίας που σημειώνονται εδώ και χρόνια στους χώρους του Πανεπιστημίου. Μέχρι και διακίνηση ναρκωτικών έχει καταγγελθεί.

Θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε και να μας απαντήσετε: Πρώτον, θα κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι μηχανισμοί του κράτους, ώστε να πάψει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης να θυμίζει χωματερή και να προστατευθεί η υγεία των φοιτητών; Νομίζω ότι πάλι είναι υπό κατάληψη. Δεύτερον, θα προβεί άμεσα στη σύλληψη των ατόμων που διαπράττουν καθημερινά σωρεία ποινικών αδικημάτων; Το ερώτημα αναφέρεται σε όλα τα Ιδρύματα.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Το λόγο έχει ο Υπουργός κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο, γιατί αναφερθήκατε στα συμβάντα στο Πολυτεχνείο με την επίσκεψη του Υφυπουργού, ο οποίος εκπροσωπούσε την πολιτική ηγεσία και τα οποία καταδικάστηκαν από όλα τα κόμματα και θεωρώ ότι θα έπρεπε και εσείς να τα καταδικάσετε, διότι αυτά τα συμβάντα δεν τιμούν κανέναν, γιατί όταν καταλύεται η ελευθερία του λόγου και η ελευθερία γενικότερα, οδηγούμεθα σε καταστάσεις, τις οποίες δυστυχώς ο τόπος μας έχει πληρώσει πολύ στο παρελθόν. Συνεπώς, τα έκτροπα τα οποία συνέβησαν δεν αγγίζουν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Νομίζω ότι μιλούν από μόνα τους γι' αυτούς, οι οποίοι τα έκαναν.

Επί της ουσίας της ερώτησής σας για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, πράγματι, γινόμαστε μάρτυρες τις τελευταίες μέρες μιας εικόνας, η οποία δεν τιμά τη χώρα μας. Είναι μια εικόνα που δείχνει και αυτή ότι μπορεί ορισμένες φορές όταν θίγονται δικαιώματα, όταν άνθρωποι χάνουν την εργασία τους, να αντιδρούν. Και μέχρις εκεί όλα είναι καλά και νόμιμα και σύμφωνα με το Σύνταγμα και τις ελευθερίες.

Όμως, όταν η προάσπιση των δικών τους δικαιωμάτων, όπως είναι για παράδειγμα το δικαίωμα της εργασίας, παραβιάζει κατάφορα τα δικαιώματα των άλλων πολιτών, τα δικαιώματα των φοιτητών, τα δικαιώματα των καθηγητών, όταν δημιουργεί προβλήματα και κινδύνους που έχουν να κάνουν και με τη δημόσια υγεία, τότε νομίζω ότι αυτοί οι οποίοι διεκδικούν τα δικαιώματά τους, τα χάνουν.

Όσον αφορά αυτή καθεαυτή την ουσία της ερώτησής σας, θα σας πω ότι βάσει του ν. 4009, δεν υπάρχει άσυλο και συνεπώς ισχύει και για τους πανεπιστημιακούς χώρους ό,τι ισχύει και στο υπόλοιπο της επικράτειας, όταν παρατηρούνται έκνομες πράξεις ή πράξεις παραβατικότητας. Ισχύει δηλαδή το άρθρο 334 του Προεδρικού Διατάγματος 283/1985 βάσει του Ποινικού Κώδικα και ό,τι ισχύει για τη διατάραξη της οικιακής ειρήνης.

Επιπλέον, λοιπόν, θα έλεγα ότι οι πρυτανικές αρχές έχουν την ευθύνη του χώρου τους και μπορούν και πρέπει, όταν παραβιάζεται η νομιμότητα εντός του Ιδρύματός τους, να καλέσουν τις αρμόδιες κρατικές αρχές. Αυτό και συνέβη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όταν οι πρυτανικές αρχές προσέφυγαν στον εισαγγελέα. Τότε ο εισαγγελέας κάλεσε την αστυνομία, αφού και ο ίδιος διαπίστωσε ότι, πράγματι, εκτυλίσσονται έκνομες πράξεις, να παρέμβει, το οποίο και έκανε και ο χώρος παραδόθηκε στους ανθρώπους οι οποίοι πρέπει να βρίσκονται εδώ σε αυτούς τους χώρους, στους καθηγητές, στους φοιτητές για να κάνουν τα μαθήματά τους. Μάλιστα, είχαμε έντεκα προσαγωγές σε μία δίκη η οποία έγινε σήμερα και υπήρξε και καταδίκη.

Θέλω να πω με αυτό ότι η πολιτεία πρέπει να πράττει αυτό το οποίο είναι αρμόδια να πράττει και στη συγκεκριμένη περίπτωση το έπραξε, όταν οι πρυτανικές αρχές προσέφυγαν στον εισαγγελέα, διαπιστώθηκαν τα προβλήματα και ζητήθηκε από την πολιτεία να κάνει αυτό το οποίο έκανε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Το λόγο έχει ο Βουλευτής κ. Αντώνιος Γρέγος.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΓΡΕΓΟΣ: Ευχαριστώ.

Βέβαια, δεν έχουμε δει την ανάλογη ευαισθησία στο να καταδικαστούν δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος μελών του Κόμματος μας ούτε όταν δέχονται επιθέσεις τα γραφεία μας από άλλο Κόμμα.

Θα επανέλθω πάλι στο θέμα. Μετά από επικοινωνία που είχαμε με φοιτητές, μας δήλωσαν ότι μπορούν να συλλέξουν στοιχεία για τους κουκουλοφόρους, τους διάφορους τραμπούκους που λυμαίνονται τους χώρους και να προβαίνουν και εκείνοι σε καταγγελίες, προκειμένου να ζητείται συνεχής επέμβαση της αστυνομίας εντός του πανεπιστημίου. Για πολλούς, μάλιστα, εκ των φοιτητών, μια και ο χώρος είναι άσυλο ιδεών, μόνο αριστερών -μόνο αριστερές ιδεολογίες μπορούν να εκφράζονται μέσα στα πανεπιστήμια- θα ήθελα να εγγυηθεί η πολιτεία την ασφάλειά τους, αν θέλουν να κάνουν κάποια εκδήλωση, για παράδειγμα, σχετικά με τα εθνικά θέματα ή με κάποια ιδεολογία που δεν συνάδει με την αριστερή ιδεολογία. Είδαμε κάποιες συλλήψεις και επέμβαση της ΕΛΑΣ μετά την κατάθεση της ερώτησής μας, η οποία έγινε στις 23 Νοεμβρίου. Μάλλον τυχαίο ήταν. Δεν είδαμε, όμως, ανάλογο καταλογισμό ευθύνης στις πρυτανικές αρχές, όπως είπατε και εσείς.

Όσον αφορά τους κουκουλοφόρους, τονίζουμε ξανά και ξανά εδώ και χρόνια ότι οι ομάδες που δρουν εκεί, δρουν σαν οργανωμένες συμμορίες. Εξαπολύουν δολοφονικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και πολιτών -και φοιτητών, φυσικά- χρησιμοποιώντας κάθε είδους αυτοσχέδια όπλα και εκρηκτικά, με τις απαραίτητες κουκούλες πάντα. Μόνο ειδικό πάγκο δεν έχουν εκεί στα πανεπιστήμια για να δίνουν και μία συν μία δώρο. Τελικά μάλλον θα πρέπει η Χρυσή Αυγή να τους βγάλει αυτές τις κουκούλες, όταν αναλάβει.

Νομίζω, λοιπόν, ότι οι πρυτανικές αρχές δεν μπορούν να υποθάλπουν τέτοιους εγκληματίες και θα πρέπει να λογοδοτήσουν σύντομα στη δικαιοσύνη και γι' αυτό. Προβλέπεται από το άρθρο 231 παράγραφος 1 του Ποινικού Κώδικα η υπόθαλψη εγκληματία.

Τέλος, τονίζω εκ των προτέρων ότι οι αποφάσεις για τους συλληφθέντες ως συνήθως είναι αθωωτικές. Επισημαίνουμε ότι η ανομία και η ατιμωρησία ποτέ δεν έλυσαν τα προβλήματα. Αντιθέτως, τα μεγεθύνουν με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και τη δημόσια ασφάλεια. Δεν νομίζω ότι με δημόσια διαβούλευση λύνονται όλα αυτά τα προβλήματα. Χρειάζονται πιο σκληρές λύσεις και χρειάζονται πραγματικά μέτρα.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Το λόγο έχει ο Υπουργός κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, για τρία λεπτά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κατ' αρχήν, νομίζω ότι όλοι δεχόμαστε ότι το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ένας χώρος μάθησης, ένας χώρος διακίνησης ελεύθερων ιδεών, ένας χώρος όπου οι νέοι και οι νέες αποκτούν εφόδια για το μέλλον και δεν θα πρέπει να μετατρέψουμε τα πανεπιστήμιά μας σε αρένα διεκδικήσεων πάσης φύσεως. Το λέω αυτό, γιατί είμαστε σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη και θα πρέπει όλοι να θωρακίσουμε το εκπαιδευτικό σύστημα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Όλοι πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν από την μεριά μας ούτως ώστε να μην έχουν αρνητικές επιπτώσεις οι νέοι και οι νέες μας από την κρίση που διερχόμεθα.

Υπάρχουν πολλές μορφές κοινωνικής αντίδρασης, πάντοτε σεβαστές, αλλά δεν θα πρέπει να καταλύονται τα δικαιώματα και οι ελευθερίες και δεν θα πρέπει το πανεπιστήμιο να σταματάει να είναι αυτό το οποίο είναι και να το τραβάμε μακριά από τους στόχους του. Γι' αυτό θα έλεγα ότι πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί σήμερα και όσον αφορά τα σχολειά και όσον αφορά τα πανεπιστήμια και νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί ως προς τις οποιασδήποτε μορφής κομματικές παρεμβάσεις. Αντιλαμβάνεστε τι θέλω να πω.

Όσον αφορά τώρα τις αρχές του πανεπιστημίου, όπως είπα, αυτές έχουν την ευθύνη και της φύλαξης και της καθαριότητας, κάτι που πρέπει να γίνεται πάντοτε με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και με σεβασμό στην υγεία των διδασκόντων, των φοιτητών και των εργαζομένων.

Όσον αφορά τα όποια προβλήματα ανέκυψαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, πιστεύω ότι θα πρέπει να σταματήσουν και με την πιο ενεργή παρέμβαση των πρυτανικών αρχών, αλλά και με την παρέμβαση του Εισαγγελέα -εφ' όσον εζητήθη- αλλά και με την παρέμβαση της ίδιας της κοινότητας. Δεν είναι εικόνα αυτή, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, το οποίο μάλιστα έχει να επιδείξει και «θύλακες αριστείας» διεθνώς, να ταλανίζεται από αυτό το πρόβλημα.

Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι κάποια στιγμή έληξαν οι συμβάσεις επτακοσίων, οκτακοσίων ανθρώπων οι οποίοι ήταν εργολαβικοί υπάλληλοι και δεν μπόρεσαν να ανανεωθούν. Αντιλαμβάνομαι, επίσης, ότι υπάρχει ένα κοινωνικό ζήτημα, αλλά αυτό δεν λύνεται με το να διαλύσουμε ένα πανεπιστήμιο. Δεν λύνεται το πρόβλημα αυτών των ανθρώπων με το να διαλύσουμε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας. Θα πρέπει, λοιπόν, και οι ίδιοι, αλλά και η ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και οι πρυτανικές αρχές να επιδείξουν μια ψυχραιμία, νηφαλιότητα, ωριμότητα γιατί αυτό το οποίο γίνεται είναι εις βάρος των φοιτητών και των φοιτητριών. Θα πρέπει να διαφυλάξουν το χώρο, θα πρέπει να διαφυλάξουν τα θέματα της καθαριότητας, της φύλαξης, της ασφάλειας, για να μπορέσουν τα παιδιά να κάνουν αυτό το οποίο πρέπει να γίνεται μέσα στα πανεπιστήμια, να είναι φοιτητές.


Πηγή : esos.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: