Blogger Widgets

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Εκρηξη της παιδικής κακοποίησης

Εκρηξη της παιδικής κακοποίησηςΣημαντική αύξηση των κρουσμάτων παιδικής κακοποίησης, παραμέλησης, ενδοοικογενειακής βίας και εγκληματικότητας των ανηλίκων διαπιστώνει τον τελευταίο καιρό η Εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών, γεγονός που αποδίδει εν μέρει και στην οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα. Καθώς η φτώχεια βαθαίνει και η οικονομική εξαθλίωση εξαπλώνεται, τα παιδιά, οι πιο αθώοι συνάνθρωποί μας, φαίνεται πως βιώνουν ολοένα και σκληρότερα τις συνέπειες της κρίσης των μεγάλων.

 

«Διαπιστώνουμε μεγάλη αύξηση τον τελευταίο καιρό στην ενδοοικογενειακή και την ενδοσχολική βία» τόνισε χθες ο εισαγγελέας ανηλίκων Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος, στο πλαίσιο ημερίδας για την παιδική κακοποίηση, που διοργάνωσαν τα Παιδικά Χωριά SOS και το ΕΚΚΕ. Κι ενώ η ενδοσχολική βία δεν γνωρίζει οικονομικά σύνορα, αφού παρατηρείται και στα πιο ακριβά σχολεία, η ενδοοικογενειακή βία αφορά κυρίως τις οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα.

«Η φτώχεια γεννά προβλήματα και εξαθλίωση. Πώς μπορείς να απαιτήσεις ψυχική ηρεμία από δύο γονείς ανέργους; Να μην έχουν νεύρα, να ελέγχουν τον θυμό και τις αντιδράσεις τους;» αναρωτήθηκε ο εισαγγελικός λειτουργός. Ταυτόχρονα αυξάνει και η ανήλικη εγκληματικότητα. «Καθημερινά βιώνουμε στην Εισαγγελία καταστάσεις Αθλίων του Ουγκό. Παιδιά που αντιμετωπίζουν την απόλυτη φτώχεια κλέβουν από σούπερ μάρκετ ένα κιλό φέτα ή 10 φέτες ψωμί του τοστ»...

Οπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία που παρουσίασε ο διευθυντής ερευνών του ΕΚΚΕ, Δ. Μπαλούρδος, η παιδική φτώχεια έχει εκτοξευθεί στην Ελλάδα. Μετά το 2006 ακόμη και τα νοικοκυριά με δύο γονείς και μόνο ένα παιδί φλερτάρουν πολύ συχνότερα με τη φτώχεια. «Η φτώχεια σχετίζεται με την παιδική κακοποίηση. Εχει αποδειχτεί πως τα περισσότερα κακοποιημένα παιδιά προέρχονται από φτωχές οικογένειες» σημείωσε ο κ. Μπαλούρδος.

Ενα στα πέντε παιδιά είναι εκτεθειμένα

Εκτοξεύτηκε ο κίνδυνος φτώχειας για τα Ελληνόπουλα

Στο 23,4% εκτοξεύτηκε ο κίνδυνος φτώχειας για τα παιδιά στην Ελλάδα ηλικίας μέχρι 17 ετών το 2009, ενώ ήταν 19,3% το 2005. Ο μέσος όρος της ΕΕ το 2009 ήταν 19,6%. Αντίστοιχη τάση ακολουθούν και τα νοικοκυριά με δύο γονείς και ένα παιδί κάτω των 14 ετών. Ενώ το 14,1% αυτών των νοικοκυριών αντιμετώπιζε κίνδυνο φτώχειας το 2005, πρόπερσι το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 22,3%, πολύ πιο υψηλό από τον μέσο όρο της ΕΕ (11,4%).

Αντίθετα ο κίνδυνος φτώχειας μειώθηκε για τα νοικοκυριά με τρία ή περισσότερα παιδιά (από 32,7% σε 28,6%) όχι όμως ικανοποιητικά, αφού παραμένει σε υψηλά επίπεδα σχετικά με τον μ.ο. της Ευρώπης. Την παιδική φτώχεια επιτείνουν η χαμηλή αποτελεσματικότητα της επιδοματικής πολιτικής και των κρατικών υπηρεσιών διευκόλυνσης, όπως η φροντίδα παιδιών. Κάτω της βάσης είναι η επίδοση της Ελλάδας και στον δείκτη φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού που διαμόρφωσε η ΕE λόγω της κρίσης. Τα παιδιά κινδυνεύουν σε ποσοστό 29,4%, ενώ ο μ.ο. της ΕΕ είναι 25,6%.

Καταστήματα κράτησης ανηλίκων

«Κατηγορώ» για περιστατικά βίας και αποπλάνησης

Η κακοποίηση των παιδιών δεν προέρχεται μόνο από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Στην «κρατική κακοποίηση» αναφέρθηκε ο εισαγγελέας ανηλίκων, καυτηριάζοντας τη μη επαρκώς στελεχωμένη κρατική μηχανή, τα ανεπαρκή και απαρχαιωμένα υποστηρικτικά πλαίσια και τον τρόπο μεταχείρισης των ανηλίκων στα καταστήματα κράτησης.

Οπως ο ίδιος είπε, η απομάκρυνση από την οικογένεια αποδεικνύεται κάποιες φορές πιο βλαβερή από τον σωματικό τραυματισμό, καθώς το παιδί σε διάφορα ιδρύματα υφίσταται ακατάλληλες τιμωρίες, αδιαφορία ή ακόμη και αποπλάνηση...
Η υποστελέχωση των αρμοδίων φορέων, η έλλειψη συντονισμού, οι μεγάλες καθυστερήσεις των διαδικασιών στα δικαστήρια επιτείνουν τα προβλήματα.

Τις αδυναμίες καυτηρίασε ο Συνήγορος του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος, προσθέτοντας πως κάθε χρόνο στην Ελλάδα πραγματοποιούνται 600-700 υιοθεσίες, εκ των οποίων μόνο το 10% είναι μέσω των κρατικών φορέων και οι υπόλοιπες είναι «ιδιωτικές συναλλαγές».

Ο ίδιος ζήτησε να συσταθούν στους δήμους κοινωνικές υπηρεσίες παιδικής προστασίας και να αναλάβουν διά νόμου ουσιαστικές ευθύνες, όπως επίσης και να εφαρμοστεί σωστά ο θεσμός της ανάδοχης οικογένειας. Από την πλευρά της, η διοικήτρια του Αναρρωτηρίου Παίδων Πεντέλης (πρώην ΠΙΚΠΑ), Ελένη Κοντονάσιου, παραδέχτηκε πως οι ανάδοχες οικογένειες που έχουν πάρει από το πρώην ΠΙΚΠΑ παιδιά δεν παρακολουθούνται. «Δεν έχουμε ουσιαστική συνεργασία με τις ανάδοχες οικογένειες», τόνισε. «Αλλά και η διαδικασία της υιοθεσίας αργεί», είπε η ίδια. «Διαρκεί συνήθως πάνω από έναν χρόνο, κάτι που είναι ''καταστροφικό για το παιδί''».




Πηγή : Έθνος






 

Δεν υπάρχουν σχόλια: