Απεργούν σήµερα και αύριο δάσκαλοι, καθηγητές και πανεπιστηµιακοί
Την πλήρη αντίθεσή τους στις συγχωνεύσεις σχολείων που έχει προαναγγείλει το υπουργείο Παιδείας εξέφρασαν οι οµοσπονδίες των καθηγητών µέσης εκπαίδευσης και των δασκάλων σε κοινή συνέντευξη των εκπροσώπων τους χθες.Μάλιστα, σήµερα και αύριο αναµένεται µπλακάουτ στον χώρο της δηµόσιας εκπαίδευσης, καθώς οι δάσκαλοι και οι καθηγητέςαπεργούν και τις δύο ηµέρες, ενώ αύριο στουςαπεργούς προστίθενται οι πανεπιστηµιακοί και οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ.
Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθµιας και της ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης υποστήριξαν ότι µε τις συγχωνεύσεις ποσοστόέως και 20%των σχολείων που υπάρχουν σήµερα θα κλείσουν (καιθα χαθεί αντίστοιχο ποσοστό οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών), ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας θα δηµιουργηθούν σχολεία-µεγαθήρια µε 700 και 800 µαθητές. Οι πρόεδροι της ΟΛΜΕ ∆. Πέππες και της ∆ΟΕ Κ. Μαντάς έδωσαν και παραδείγµατα, υποστηρίζοντας ότι σε πόλεις, όπως η Κοζάνη και Πτολεµαΐδα, οιπροτάσεις γιασυγχωνεύσεις που έχουν ήδη γίνει οδηγούν σε σχολείααυτών των µεγεθών. Κάλεσαν την κυβέρνηση να µπει στη θέση των παιδιών και των οικογενειών τους και κατήγγειλαν «υπόγειες διαβουλεύσεις» από τους περιφερειακούς διευθυντές µε το υπουργείογια τις συγχωνεύσεις.
ΣΗΜΕΊΏΝΕΤΑΊ πάντωςότι η υπουργός Παιδείας έχειδηλώσει ότιστόχος είναι πράγµατι να δηµιουργηθούν µεγάλα σχολεία αλλά µε300 - 400 µαθητές και όχι περισσότερους, ενώ έχει αποκλείσει τόσο την αύξηση του αριθµού µαθητών ανά τάξη όσο και την περίπτωση να ταλαιπωρηθούν οιµαθητές διανύοντας µεγάλες διαδροµές λόγω συγχώνευσης µακρινών σχολείων. Για το θέµα αυτό, στις 28 Φεβρουαρίου έχει συγκληθεί και σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας µε τους δηµάρχους της χώρας, οι προτάσεις των οποίων θα ληφθούν σοβαρά υπόψηστον νέοχωροταξικό σχεδιασµό των σχολείων.
Αλλοι λόγοι τηςαπεργίαςτων εκπαιδευτικών είναι οι απώλειες της τάξης 2.500
- 3.000 ευρώ ανά έτος, τις οποίες είπαν πως υπέστησαναπό τοΜνηµόνιο, οι καθυστερήσεις στην πληρωµή 5,6 εκατ. ευρώπου οφείλονται ακόµα σε όσους συµµετείχαν από το 2008 στην πρόσθετη διδακτική στήριξη, ενώ ζητούν να θεσπιστεί µισθός 1.400 ευρώ για τους νεοδιόριστους.
ΑΝΤΊΣΤΟΊΧΏΣ, οι πανεπιστηµιακοί και οι καθηγητές των ΤΕΙ κάνουν λόγο για σηµαντική υποχρηµατοδότηση των ιδρυµάτων που αντιµετωπίζουν πλέον πρόβληµα λειτουργίας,ενώ ζητούν να σταµατήσειη καθυστέρηση στους διορισµούς µελών ∆ΕΠ που εκκρεµούν καινα διαµορφωθεί ειδικό µισθολόγιο για τονκλάδο τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου