- Διεθνής Ημέρα Προσευχής για τους Πάσχοντες από Αυτισμό
- Παγκόσμια Ημέρα του Γάμου
- Ημέρα των Ερωτευμένων
Διεθνής Ημέρα Προσευχής για τους Πάσχοντες από Αυτισμό
Τη δεύτερη Κυριακή κάθε Φεβρουαρίου εκκλησίες διαφόρων δογμάτων και ομολογιών θυμούνται και προσεύχονται για τους 535.000 ανθρώπους σ' όλο τον κόσμο που πάσχουν από αυτισμό.
Ξεκίνησε ως «Κυριακή του Αυτισμού» το 2002 στη Μεγάλη Βρετανία, με πρωτοβουλία του ζεύγους Κορία (γονείς με γιο αυτιστικό) και σταδιακά άρχισε να εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες του κόσμου.
Ο αυτισμός είναι μια πολύπλοκη πάθηση της ανάπτυξης του ανθρώπου. Εκδηλώνεται πριν από την ηλικία των 3 ετών και διαρκεί για όλη τη ζωή. Ο αυτισμός απομονώνει το παιδί ή τον ενήλικα που πάσχει από τον υπόλοιπο κόσμο.
Παγκόσμια Ημέρα του Γάμου
Με την Παγκόσμια Ημέρα του Γάμου τιμώνται ο άνδρας και η γυναίκα ως κεφαλές της οικογένειας, που αποτελεί το βασικό κύτταρο της κοινωνίας. Χαιρετίζεται η αμοιβαία εμπιστοσύνης μεταξύ των συζύγων, η θυσία και η χαρά του καθημερινού έγγαμου βίου.
H ιδέα για τον εορτασμό του γάμου ξεκίνησε από το Μπατόν Ρουζ της Λουϊζιάνας το 1981, όταν ένα ζευγάρι πρότεινε στο Δήμαρχο, τον Κυβερνήτη και τον τοπικό Επίσκοπο, να κηρύξουν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως Ημέρα του Γάμου.
Η ιδέα άρεσε και από το 1983 απέκτησε την αυτοτέλειά της και γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Φεβρουαρίου, κυρίως στην Αμερική. Το 1993 ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ ευλόγησε την Παγκόσμια Ημέρα του Γάμου.
Ημέρα των Ερωτευμένων
Η Ημέρα των Ερωτευμένων είναι μία γιορτή, που ξεκίνησε δειλά - δειλά από την Αγγλία τον 17ο αιώνα, έχοντας χριστιανικές και ρωμαϊκές αναφορές. Στα μέσα Φεβρουαρίου ετιμάτο η μνήμη του Αγίου Βαλεντίνου, ενός μάρτυρα της Πίστης, ενώ οι Ρωμαίοι γιόρταζαν τα αισθησιακά «Λουπερκάλια».
Το 1840 ήταν κοινός τόπος η ανταλλαγή, μεταξύ των ερωτευμένων, μικρών χειρόγραφων σημειωμάτων με ευχές. Το ίδιο χρονικό διάστημα η γιορτή διαδόθηκε και στην Αμερική, όπου η ανταλλαγή ευχετήριων καρτών βοηθήθηκε από τη βιομηχανοποίηση και τα φθηνά ταχυδρομικά τέλη.
Με την πάροδο του χρόνου, το επιχειρηματικό δαιμόνιο και η πολιτιστική επιβολή των αγγλοσαξώνων έδωσαν στη γιορτή τον οικουμενικό χαρακτήρα, που γνωρίζουμε σήμερα.
Στη χώρα μας, ο αντι-Βαλεντίνος ακούει στα ονόματα Ακύλας και Πρίσκιλα, όπως εισηγήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ή Άγιος Υάκινθος, σύμφωνα με την πρόταση του Λουδοβίκου των Ανωγείων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου