Blogger Widgets

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Δήλωση της Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον έλεγχο του καπνίσματος

Δελτίο Τύπου

Δήλωση της Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Φώφης Γεννηματά, στο 1ο 
Πανελλήνιο Συνέδριο για τον έλεγχο του καπνίσματος.




Στο πλαίσιο  του 1ου Πανελλήνιου  Συνεδρίου για τον έλεγχο του Καπνίσματος που συνδιοργανώνουν  τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας, το Πανεπιστήμιο Harvard και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία,  η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Φώφη Γεννηματά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Μαθαίνω να μην καπνίζω». Δεν είναι απλά το θέμα του πρώτου και πολύ σημαντικού  Συνεδρίου για το έλεγχο του καπνίσματος. Δεν είναι καν ένας τίτλος, ένα σύνθημα. Είναι η υποχρέωση που έχουμε όλοι εμείς απέναντι στα παιδιά, να τους παρουσιάσουμε την αλήθεια, να  πείσουμε ότι ο καλύτερος δρόμος στη ζωή, είναι αυτός που πηγαίνει μακριά και χωρίς το τσιγάρο.

Το Υπουργείο παιδείας ευαισθητοποιημένο σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόληψη του καπνίσματος, συνεργάζεται με κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς φορείς και έχει δημιουργήσει εκπαιδευτικό υλικό, προκειμένου να υποστηρίζονται τα προγράμματα Αγωγής Υγείας, τα οποία υλοποιούνται κάθε χρόνο στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Παρά την οικονομική κρίση και τις δυσκολίες,  έχουμε θέσει ως στόχο την αύξηση και διεύρυνση των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας. 

Στην κατεύθυνση αυτή παροτρύνουμε τους εκπαιδευτικούς να υλοποιήσουν τα Προγράμματα Αγωγής Υγείας, με θέμα την Πρόληψη του Καπνίσματος. Για μας η Αγωγή Υγείας δεν είναι απλά ένα μάθημα επιλογής και γι αυτόν τον λόγο από τη φετινή σχολική χρονιά έχει ενταχθεί στο ωρολόγιο σχολικό πρόγραμμα, στα 800 Ολοήμερα Σχολεία της χώρας.
 
Μέσα από αυτό το συνέδριο θέλουμε να αναπτύξουμε μόνιμους εκπαιδευτικούς μηχανισμούς, ώστε να ενημερώσουμε σωστά του μαθητές αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία για την πραγματική διάσταση του προβλήματος.

Να αρχίσουν να μειώνονται οι δείκτες, να μπαίνουν όσο το δυνατόν λιγότεροι και να βγαίνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι από τον κόσμο του τσιγάρου.

Οι αριθμοί δεν είναι υπέρ μας. Σε 50.000 υπολογίζονται οι νέοι που προστίθενται στο πληθυσμό των καπνιστών κάθε χρόνο.

Αυτό και μόνο το στοιχείο, αυτός ο αριθμός που αφορά ανθρώπους,  απαιτεί άμεσες ενέργειες.

Γιατί είναι βέβαιο ότι στο ζήτημα της πρόληψης κατά του καπνίσματος, έχουμε μπροστά μας μεγάλο δρόμο, αλλά όχι απεριόριστο  χρόνο για να τον διανύσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: