Blogger Widgets

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Πανελλαδικές: «Περιμέναμε θέματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον ρατσισμό»

Ικανοποιημένοι βγήκαν από τις αίθουσες των εξεταστικών κέντρων οι περισσότεροι υποψήφιοι, νιώθωντας μάλλον ασφαλείς για τα θέματα που κλήθηκαν να πραγματευτούν στο μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας.

Πάντως, παρ' ότι τα ζητήματα της έλλειψης σεβασμού απέναντι στο περιβάλλον και της αποξένωση εξαιτίας των social media είναι από τις πρώτες θεματικές, που διδάσκονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις, αυτή τη φορά τα παιδιά δεν περίμεναν ότι αυτά θα κληθούν να αναπτύξουν στο γραπτό τους. Όσοι μιλήσαμε νόμιζαν, μπαίνοντας το πρωί στην αίθουσα, πως θα τους ζητούσαν να γράψουν για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Ο Δημοσθένης, μαθητής της θεωρητικής κατεύθυνσης, λέει για το θέμα που μπήκε πως «ήταν μια θεματική βατή που την είχαμε αναπτύξει και στο σχολείο και στο φροντιστήριο, οπότε όλοι ήμασταν κάπως προετοιμασμένοι». Ο ίδιος, ωστόσο, δεν είχε «ποντάρει» σ' αυτό, αλλά ούτε και στον ρατσισμό, όπως πολλοί άλλοι συνυποψήφιοί του. «Περίμενα να γράψουμε κάτι σχετικά με τον τουρισμό και πως μπορούμε να προωθήσουμε την χώρα μας στο εξωτερικό».

Η Μαριάνθη πάλι άλλο SOS είχε αρχικά στο μυαλό της: «Δεν περιμέναμε ότι θα γράψουμε για το περιβάλλον, περιμέναμε πιο σύνθετα θέματα όπως η τεχνολογία, η επιστήμη και η Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνει. Πάντως, όπως λέει και η φίλη της, Άννα Μαρία «σε σχέση με άλλες χρονιές τα θέματα φέτος θεωρώ πως ήταν πολύ πιο εύκολα. Ακόμα και το κείμενο για περίληψη ήταν πιο βατό και όχι τόσο πυκνογραμμένο όσο πέρυσι».

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, το γεγονός πως μετά την παρέλευση του χρονικό διαστήματος, κατά το οποίο οι υποψήφιοι ήταν υποχρεωμένοι να παραμείνουν στο θρανίο τους, ακόμη κι αν είχαν τελειώσει - δηλαδή έως τις 10.00 - ελάχιστοι βγήκαν τελικά από τις αίθουσες εκείνη την ώρα.

«Στο τμήμα μας δεν έφυγε σχεδόν κανείς μετά τις 10, όλοι συνέχιζαν να γράφουν», αναφέρει ο Αλέξανδρος, μαθητής του 21ου Λυκείου Αθηνών στην Γκράβα. «Μπορούσαν να τα απαντήσουν ακόμα και οι μέτριοι μαθητές», σχολιάζει ο Αλέξανδρος, ωστόσο φαίνεται ότι τα παιδιά προτίμησαν να ασχοληθούν προσεκτικά με το θέμα τους και να μην παρασυρθούν από τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει η ευκολία του. Γι' αυτό και οι περισσότεροι δεν βγήκαν νωρίς από τις αίθουσες.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις συνεχίζονται με το μάθημα επιλογής την Δευτέρα 20 Μαϊου. «Τώρα αρχίζει η προετοιμασία του επόμενου μαθήματος, ό,τι γράψαμε στην έκθεση έχει τελειώσει»,  υπογραμμίζει η Τάνια.
 
 
 Πηγή : Το Βήμα
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: