Blogger Widgets

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Τα Πανεπιστήμια για την αντιμετώπιση της χρήσης των ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας

Την ανάγκη συνεργασίας του δήμου Αθηναίων, της πανεπιστημιακής κοινότητας, των αρχών και των φορέων της Πολιτείας, καθώς και της κοινωνίας των πολιτών για την αντιμετώπιση της χρήσης των ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας, τόνισαν σε κοινή συνέντευξη τύπου, ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Σπύρος Ευαγγελάτος, ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης, η πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κυρία Ελένη Μαΐστρου, ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος, ο πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, κ. Γιώργος Χαρβαλιάς και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, κ. Γιάννης Χουβαρδάς.

Στη συνέντευξη τύπου, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, δήλωσε ότι «όλοι όσοι έπρεπε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της εμπορίας και δημόσιας χρήσης ναρκωτικών, φοβούνται το πολιτικό κόστος και προτιμούν να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των χρηστών και των διερχομένων πολιτών αντί να συζητήσουν σοβαρά το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουν ολοκληρωμένα».


Ο κ. Καμίνης τόνισε ότι ο δήμος στο πλαίσιο της νομοθεσίας θα προχωρήσει στην δημιουργία Κέντρων Προένταξης Eξαρτημένων Ατόμων, αξιοποιώντας και την εμπειρία ευρωπαϊκών πόλεων. Πρόσθεσε ότι ο δήμος Αθηναίων θα προσφέρει υποδομές, εργασία και ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και ότι σε συνεργασία με φορείς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα δημιουργήσει χώρους υποδοχής, υγιεινής, σίτισης, στήριξης και ενημέρωσης χρηστών ουσιών, για τα προγράμματα απεξάρτησης που υπάρχουν. 

«Για τον δήμο υπάρχουν δυο επιλογές: η μια να παραδεχτεί ότι ηττήθηκε από την γραφειοκρατία , η δεύτερη να βρεθούμε δυναμικά στο πλευρό των πολιτών. Και αυτό κάνουμε. Το οφείλουμε στους ανθρώπους της πόλης που έχουν κουραστεί, σχεδόν έχουν εξαντληθεί από τις καθημερινές αντιξοότητες, το οφείλουμε στους επισκέπτες και στην εικόνα της πρωτεύουσας» υπογράμμισε ο κ. Καμίνης. 

Προανήγγειλε ότι ο δήμος Αθηναίων προχωρεί άμεσα σε πύκνωση των συνεργείων καθαριότητας και επιτήρησης σε τρία ιδιαιτέρως επιβαρυμένα σημεία, όπως είναι τα Προπύλαια, το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων και στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Ανάλογη δράση θα αναπτυχθεί και στο Εθνικό Θέατρο. 

Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στην εμπειρία του μηχανισμού του δήμου από την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων και της στήριξης τους σε περιόδους εκτάκτων καιρικών φαινομένων. Σημείωσε ότι αυτή η εμπειρία με προετοιμασία χώρων φιλοξενίας, εκτεταμένο street work και συνεργασία με ΜΚΟ θα αξιοποιηθεί και για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. 

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι τίθεται σε λειτουργία και το νέο Κέντρο Φιλοξενίας αστέγων στην Λεωφόρο Αθηνών.

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Σπύρος Ευαγγελάτος,
αναφέρθηκε στις ενέργειες της Ακαδημίας για την προστασία του ευρύτερου χώρου των Προπυλαίων και για συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού, για την περίφραξη των κτιρίων της Ακαδημίας Αθηνών. Ο κ. Ευαγγελάτος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις καθυστερήσεις των αρχών της Πολιτείας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά ευχαρίστησε τον δήμο Αθηναίων για τις πρωτοβουλίες του.

Ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης, υπογράμμισε ότι «τα προβλήματα βίας οφείλονται στην αβελτηρία της Πολιτείας». Ευχαρίστησε τον δήμο Αθηναίων για την επιτυχή αντιμετώπιση του παραεμπορίου στον περιβάλλοντα χώρο της Νομικής και των Προπυλαίων. Πρότεινε τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και του δήμου Αθηναίων για την αξιοποίηση, μετά από νομοθετική ρύθμιση, των εγκαταλελειμμένων κτιρίων, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε χώρους φιλοξενίας αστέγων. 

Ο κ. Πελεγρίνης υπογράμμισε δε, ότι τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου της Αθήνας θα παραμείνουν ανοιχτά, όπως επιβάλλει η ιστορία και ο συμβολισμός τους, και ότι «για τα επεισόδια εκεί δεν ευθύνονται τα Προπύλαια αλλά κάποιοι που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους».

Στην κατάσταση που επικρατεί στον περιβάλλοντα χώρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Πατησίων, με το παραεμπόριο αναφέρθηκε ο πρύτανης του Ιδρύματος, κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος, ο οποίος τόνισε ότι «λύση δεν είναι η φυγή. Θέλουμε και πρέπει να παραμείνουμε στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ως πνευματικός φάρος, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του κέντρου» . Ωστόσο αναφερόμενος στις παραβατικές συμπεριφορές από την άνθηση του παραεμπορίου στην περιοχή, σημείωσε ότι «η ενδεδειγμένη πολιτική αντιμετώπισης του φαινομένου είναι πρωτίστως αυτή της πρόληψης παρά της καταστολής» και αναρωτήθηκε «πως είναι δυνατόν να μην υπάρχει από τις αρμόδιες αρχές η δυνατότητα προληπτικής αντιμετώπισης της δραστηριότητας του παραεμπορίου επί της οδού Πατησίων, την στιγμή που είναι μόλις ένα οικοδομικό τετράγωνο».

Εκ μέρους του πρύτανη του ΕΜΠ, κ. Σίμου Σιμόπουλου, η πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων, κυρία Ελένη Μαΐστρου, έκανε ειδική μνεία στις προσπάθειες του δήμου Αθηναίων για την αναβάθμιση της οδού Τοσίτσα και την κατάληψη της από χρήστες ναρκωτικών ουσιών, σημειώνοντας όμως ότι το πρόβλημα στην Στουρνάρη και την περιοχή Εξαρχείων παραμένει. Η κυρία Μαΐστρου εξέφρασε την αντίθεση της στην πρόταση για περίφραξη πανεπιστημιακών χώρων.

Ο πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, κ. Γιώργος Χαρβαλιάς, αναφέρθηκε στην προγραμματική συμφωνία μεταξύ της ΑΣΚΤ και του ΟΚΑΝΑ για έργα υποστήριξης στα προγράμματα απεξάρτησης με δημιουργικό προσανατολισμό και επαγγελματική εκπαίδευση σε τοξικοεξαρτημένους.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, κ. Γιάννης Χουβαρδάς, εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την κατάσταση στο κέντρο Αθήνας, σημειώνοντας ότι έως και μερικούς μήνες πριν η κατάσταση στους δρόμους γύρω από το Θέατρο, έμοιαζε με εμπόλεμη ζώνη. Σημείωσε ότι «το πρόβλημα δεν λύνεται με μεμονωμένες κινήσεις, αλλά απαιτείται μια συνολική αντιμετώπιση και συνεργασία όλων των φορέων με τις αρχές της Πολιτείας», σημειώνοντας ότι ο δήμος Αθηναίων είναι ο μόνος φορέας του Δημοσίου, με τον οποίο μπόρεσε, έως σήμερα, να συνεργαστεί.


 Πηγή : esos.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: