Στα πλαίσια της "2ης Χειμερινής Γιορτής" του Καλλιτεχνείου Αχαρνών με τίτλο "Λογοτεχνικός Γενάρης" προκηρύσσεται Διαγωνισμός Μικρής Ελεύθερης Βιβλιοθήκης.
Έναρξη του Διαγωνισμού ορίζεται η 15η Ιανουαρίου 2013, ημέρα Τρίτη και λήξη της προθεσμίας των συμμετοχών η 15η Απρίλη 2013, ημέρα Δευτέρα.
Στόχος του Διαγωνισμού είναι η δραστηριοποίηση και δράση των ατόμων και των ομάδων -ο Ακτιβισμός, όπως πρεσβεύουμε στο Καλλιτεχνείο, με την καθημερινή έμπρακτη δημιουργία- για τη διάδοση του βιβλίου ελεύθερα, όπως ακριβώς και οι απόψεις και οι ιδέες, βασικότατες αρχές της δημοκρατίας και του σεβασμού στον άνθρωπο.
Τι είναι η Μικρή Ελεύθερη Βιβλιοθήκη;
Πολύ απλά είναι μια βιβλιοθήκη, η οποία φτιάχνεται σε ένα μέρος και από εκεί άνθρωποι (περαστικοί -αν είναι σε δρόμο- ή μέλη μιας ομάδας -αν είναι σε ένα γραφείο- κλπ) ανταλλάσσουν βιβλία που έχουν διαβάσει, μοιράζονται τα ταξίδια που έκαναν με αυτά τα βιβλία και απολαμβάνουν από κοινού το δικαίωμα στο βιβλίο!
Η Μικρή Ελεύθερη Βιβλιοθήκη είναι μικρή (μπορεί να είναι μόνο ένα ράφι), είναι ελεύθερη (ο καθένας παίρνει όποιο βιβλίο θέλει από όσα έχουν αφήσει άλλοι, αλλά πρέπει να έχει αφήσει ο ίδιος ισάριθμο ή μεγαλύτερο αριθμό βιβλίων) και είναι ένα βήμα για την κατάκτηση της συμμετοχής στη γνώση και την πληροφορία μέσα από την ανταλλαγή και την επικοινωνία.
Η Μικρή Ελεύθερη Βιβλιοθήκη μπορεί να ξεδιπλωθεί σε ένα αυτοσχέδιο αναγνωστήριο ή σαν μια μικρή στάση περνώντας από εκεί για όποιον θέλει να δει τι βιβλία "παίζουν". Έτσι ο καθένας ίσως πρέπει να έχει ως αξεσουάρ ένα βιβλίο στη τσάντα του, γιατί μπορεί να του χρειαστεί! Η Μικρή Ελεύθερη Βιβλιοθήκη -σε πιο ανοιχτά μέρη- μπορεί να γίνει πολύ καλό σημείο για ραντεβού ή ακόμη και για το πρώτο φιλί εκεί τριγύρω ανάμεσα στους κόσμους και τα όνειρα που κάνουν οι ήρωες κι οι αναγνώστες των βιβλίων!
Οι κινητές Μικρές Ελεύθερες Βιβλιοθήκες ονομάζονται Pop Up Βιβλιοθήκες και ξεφυτρώνουν σε κάποιο μέρος στο άψε-σβήσε!
Πόσο έτοιμοι είμαστε για μια τέτοια βιβλιοθήκη;
Δεν ξέρουμε κατά πόσο υπάρχει zeitgeist (πνεύμα των καιρών) για να υποδεχτεί ο κόσμος ένα τέτοιο εγχείρημα, αλλά μια πόλη που αναμετράται καθημερινώς με τα προβλήματά της πρέπει να "χτυπήσουμε" από παντού. Μαζί με τη βοήθεια σε άτομα που έχουν οποιαδήποτε ανάγκη, από δίπλα είμαστε υποχρεωμένοι να προωθούμε και αξίες που επεκτεινουν τη ζωή πέρα από την επιβίωση. Μαζί με έναν καθημερινό αγώνα να αλλάξουν τα πράγματα, αλλάζουμε με μικρές πινελιές την πόλη μας. Και ναι, οι Μικρές Ελεύθερες Βιβλιοθήκες είναι μια τέτοια μικρή πινελιά.
Τις περισσότερες φορές εκτεθειμένες με έναν θησαυρό μέσα τους, οι βιβλιοθήκες είναι σαν ένας ζωντανός οργανισμός, είναι ο "φίλος που παίζει τ' ακορντεόν" στις γειτονιές μας. Είναι σαν δέντρο, με τ' οξυγόνο που μας δίνει και τη δροσιά ή τη σκιά, είναι μια μικρή ανάπαυλα στην απαραίτητη καθημερινότητα. Οφείλουμε να επιτρέψουμε να ανασάνει σα μια πράξη αποδέσμευσης από τον φόβο λεηλασίας ή ευτελισμού της. Δεν έχουμε μάθει να ζούμε με τέτοιες βιβλιοθήκες ανάμεσά μας, αλλά μπορούμε να το χτίσουμε.
Λεπτομέρειες
Καλούνται όλοι όσοι θέλουν, να κινηθούν για την κατασκευή τέτοιων Μικρών Ελεύθερων Βιβλιοθηκών. Στα σχολεία, στις δημόσιες υπηρεσίες, στα γραφεία εταιρειών, έξω από την πόρτα του σπιτιού σας, σε ένα δέντρο, ένα οποιοδήποτε σημείο, οπουδήποτε χωρίς την καταπάτηση ξένης περιουσίας ή κατάχρησης δημοσίου χώρου, πραγματοποιούμε ένα εγχείρημα αναμέτρησης με τα όρια ανάμεσα στην οικειοποίηση του δημόσιου χώρου, της πόλης που ανήκει σε όλους και στην κατάχρησή της με αντιαισθητικούς, ζημιογόνους για το περιβάλλον και την οικονομία της πόλης τρόπους.
Οι Μικρές Ελεύθερες Βιβλιοθήκες έχουν ως στόχο την ανταλλαγή και την επικοινωνία και ο,τιδήποτε καταπατά τις αρχές αυτών των δύο διαδικασιών (σεβασμός, ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη, αλληλεγγύη) δεν εκπροσωπεί και στιγματίζει το εγχείρημα.
Οι ελάχιστες προϋποθέσεις κατασκευής Μικρής Ελεύθερης Βιβλιοθήκης είναι:
- Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να είναι ανακυκλώσιμα. Αυτό σημαίνει πως τα σκουπίδια μας τα ανακυκλώνουμε δημιουργικά για την κατασκευή έργων. Ρυπογόνες ουσίες και υλικά δεν ενδείκνυνται. Η βιβλιοθήκη θα πρέπει να εξασφαλίζει μια στοιχειώδη προστασία των βιβλίων, αλλά και της ίδιας της της κατασκευής.
- Σεβασμός της ιδιοκτησίας του άλλου, σεβασμός δημόσιου χώρου -όχι καταστροφές ή αλλοιώσεις.
- Το σχέδιο, το θέμα και λοιπά χαρακτηριστικά της κατασκευής πρέπει να επιδεικνύουν την έμπνευση και την όρεξη για δημιουργία και αλλαγή μιας άχρωμης γωνιάς -στη γειτονιά, στο σπίτι, στο σχολείο, στο γραφείο- σε σημείο-αφετηρία για νέες αναζητήσεις, σκέψεις, όνειρα κι επικοινωνία.
- Υπεύθυνοι της Μικρής Ελεύθερης Βιβλιοθήκης οφείλουν να επιτρέπουν την πρόσβαση σε αυτή στον οποιονδήποτε -όταν αυτή βρίσκεται σε ανοιχτό χώρο-, καθώς και να προωθήσουν την ύπαρξη και λειτουργία της, να της δόσουν ζωή και οι ίδιοι να επωφεληθούν της αξιοποίησής της όπως ορίζει η ίδια η λειτουργία της (δωρεάν, ελεύθερα και με συνεχή ανταλλαγή).
- Η Βιβλιοθήκη που λειτουργεί με έναν τέτοιο τρόπο στο Καλλιτεχνείο έχει ένα τμήμα για συγκέντρωση τροφίμων, τα οποία μετά δίνονται όπου υπάρχει ανάγκη. Αυτό το στοιχείο δίνεται ως έμπνευση και δείγμα για το πώς μπορεί να εμπλουτιστεί η βιβλιοθήκη. Επίσης, μικρές γιορτές-θεσμοί, ανοιχτά αναγνωστήρια, λογοτεχνικές συντροφιές ή ό,τι άλλο σκεφτεί κάθε συμμετέχων (άτομο ή ομάδα) για την προώθηση, τον εμπλουτισμό κι επέκταση και εύρυθμη λειτουργία της βιβλιοθήκης θεωρούνται απαραίτητα στοιχεία για τη μακροεπιβίωση της Μικρής Ελεύθερης Βιβλιοθήκης.
- Πρέπει να κατατεθεί εμπρόθεσμα οπτικοακουστικό υλικό περί της κατασκευής και πρώτης χρήσης της Μ.Ε.Β. (αρχειακή χρήση).
- Οι Μικρές Ελεύθερες Βιβλιοθήκες μπορούν να είναι στατικές (σε δέντρα, σε πεζούλια, ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ) ή φορητές.
Διακρίσεις
Ορίζονται τρεις συν μία διακρίσεις, τις ελάχιστες προϋποθέσεις των οποίων δε χρειάζεται να στοχεύουν όλοι οι συμμετέχοντες -σε περίπτωση που δε θέλουν να δεσμευτούν μακροχρόνια!
Διάκριση "Πρότυπη-Πρωτότυπη Μ.Ε.Β."
Η διάκριση αυτή δίνεται σε αυτούς που χρησιμοποίησαν τα πιο "περίεργα" υλικά με καινοτόμο και όμορφο τρόπο αξιοποιώντας πλήρως το μότο "Ανακυκλώνουμε για να Δημιουργούμε!".
Διάκριση "Δραστήρια Μ.Ε.Β."
Η διάκριση αυτή δίνεται σε όσες Μικρές Ελεύθερες Βιβλιοθήκες είναι δραστήριες στον άξονα της καθ' αυτού χρήσης τους, μα και στο τι άλλο κάνουν πέραν αυτού (π.χ. λογοτεχνικές συντροφιές, γιορτές, αθλητικές δραστηριότητες για πλαισίωσή της κλπ).
Διάκριση "Εμπλουτισμένη Μ.Ε.Β."
Η διάκριση αυτή δίνεται σε όσες Μ.Ε.Β. είναι εμπλουτισμένες με τμήματα που δεν αφορούν άμεσα την ίδια τη βιβλιοθήκη, αλλά άπτονται της βασικής της αρχής, της επικοινωνίας (και κατ' επέκταση της ανταλλαγής και αλληλεγγύης). Παράδειγμα αναφέρουμε το τμήμα συκέντρωσης τροφίμων της Βιβλιοθήκης του Καλλιτεχνείου.
Διάκριση "Pop Up Βιβλιοθήκη"
Η διάκριση αυτή δίνεται στην Μ.Ε.Β. που έχει κατασκευαστεί να είναι κινητή και πληροί τους περισσότερους από τους όρους και διακρίνεται ως η βιβλιοθήκη που θα ξεφυτρώσει σε πολλά μέρη με το πρόγραμμα του Καλλιτεχνείου "Προσοχή Έργα! - Watch Art!", που θα λάβει χώρα μεταξύ 05/05/2013-31/07/2013.
Όλες οι Μικρές Ελεύθερες Βιβλιοθήκες θα σχηματίσουν ένα δίκτυο βιβλιοθηκών (με ό,τι αυτό μπορεί να επιφέρει σε επίπεδο επικοινωνίας, συνεργασίας και αλληλεγγύης).
Απαγορεύεται αυστηρώς η οποιαδήποτε χρηματική ωφέλεια από τη χρήση και διατήρηση μιας Μικρής Ελεύθερης Βιβλιοθήκης.
Σε έναν μεγάλο χάρτη και κατάλογο θα σημειωθούν οι ενεργές Μικρές Ελεύθερες ΒΙβλιοθήκες.
Στη συμμετοχή σας μπορείτε να προτείνετε και ο,τιδήποτε άλλο σχετίζεται με το όλο εγχείρημα -και τι άλλο μπορεί να γίνει- ή για όποια άλλη ιδέα πιστεύετε πως πρέπει να ξεκινήσει να σχεδιάζεται για την Παρέμβαση στην Πόλη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου