Blogger Widgets

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Που στοχεύει η επιστροφή της βάσης του 10

Aνατροπές για πάνω από 100.000 υποψηφίους που θα συμμετάσχουν στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις φέρνει το υπουργείο Παιδείας, καθώς από το νέο μηχανογραφικό δελτίο θα «κοπούν» δεκάδες τμήματα, ενώ επανέρχεται και η βαθμολογική βάση του 10.

Την ίδια στιγμή, ορισμένες σχολές δεν θα δεχθούν εισακτέους, όπως οι Αστυνομικές, ενώ για τις στρατιωτικές έχει ανακοινωθεί ήδη «ψαλίδι» 30% στις θέσεις εισακτέων. 



Η διαδικασία για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά οι υποψήφιοι θα γνωρίζουν μέχρι τον Φλεβάρη τα τμήματα που θα συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό, ώστε να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Όσον αφορά την επαναφορά της βαθμολογικής βάσης του δέκα, αναμένεται να αφήσει εκτός ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης χιλιάδες υποψηφίους των Πανελλαδικών.

Πέρυσι, έμειναν 1.150 κενές θέσεις (471 με το 90%, 381 με το 10% και 298 με την κατηγορία των ΕΠΑΛ ΟΜΑΔΑ Α΄), ενώ το 2011 είχαν μείνει 1.568 κενές θέσεις.

Αξίζει όμως να δούμε τι είχε συμβεί την τριετία 2006-2008, οπότε και είχε εφαρμοστεί το μέτρο του βαθμολογικού πλαφόν. Συγκεκριμένα, είχαν μείνει κενές 50.335 θέσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Το 2006, οι κενές θέσεις έφτασαν τις 18.768, το 2007 έπεσαν στις 13.132 και το 2008 αυξήθηκαν στις 18.435.
 
Η πλειονότητα των κενών θέσεων αφορούσαν σχολές περιφερειακών τεχνολογικών ιδρυμάτων, και λιγότερο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Αναφορικά με τα τμήματα τα οποία δεν θα δεχθούν φέτος εισακτέους, είναι όλα τα αστυνομικά καθώς και ορισμένα στρατιωτικά. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας, ζητά να ενημερωθούν οι μαθητές γενικών λυκείων και των ημερήσιων ΕΠΑΛ ότι το νέο ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 δεν θα δεχθούν εισακτέους η Στρατιωτική Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων (ΣΙΡ) καθώς και το τμήμα Ελεγκτών Αεράμυνας της Σχολής Ικάρων.

Κατά τα λοιπά, αναφορικά με τα κριτήρια των συγχωνεύσεων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα αφορούν το φυσικό μέγεθος και τη διάρθρωση των Ιδρυμάτων, τη χωροταξική κατανομή, το γνωστικό αντικείμενο, την ποιότητα των σπουδών και τη βιωσιμότητα των Τμημάτων.

Στόχος του υπουργού Παιδείας είναι να έχουμε ισχυρά και διεθνώς ανταγωνιστικά Ιδρύματα και Τμήματα, τα οποία θα ανταποκρίνονται στις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας.

Με 10 κριτήρια οι συγχωνεύσεις
Βάσει δέκα κριτηρίων θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και σχολών στην ανώτατη εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, θα συνυπολογιστούν το μέγεθος του πανεπιστημίου ή του ΤΕΙ, η χωροταξική του κατανομή (διασπορά τμημάτων), η αναλογία φοιτητών/διδασκόντων κ.α.

Τα βασικότερα κριτήρια σχετίζονται με το κατά πόσο συνδέεται ένα γνωστικό αντικείμενο με τις αναπτυξιακές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, με την απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, την αναλογία φοιτητών/διδασκόντων, την ερευνητική δραστηριότητα και τη διεθνή αναγνώριση των ιδρυμάτων, το σύνολο των πρώτων προτιμήσεων που καταγράφονται στο μηχανογραφικό δελτίο κ.λπ. Επίσης, θα παίξει ρόλο κατά πόσον οι εγκαταστάσεις των Ιδρυμάτων (αμφιθέατρα, βιβλιοθήκες, εργαστήρια κ.λπ.) επαρκούν για το σύνολο των φοιτητών. Η Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) που θα κληθεί να λάβει τις τελικές αποφάσεις για τα τμήματα που θα συγχωνευτούν, αναμένεται να λάβει υπόψη της την ελκυστικότητα των γνωστικών αντικειμένων που διδάσκονται σε κάθε τμήμα και αν αυτά σχετίζονται με τις αναπτυξιακές ανάγκες της περιοχής.

Από τα πρώτα τμήματα τα οποία θα... κοπούν από το μηχανογραφικό δελτίο, θα είναι όσα δεν καλύπτουν κάθε χρόνο τις θέσεις εισακτέων που δίνονται από το υπουργείο Παιδείας, ενώ σίγουρα θα επηρεάσει την απόφαση της ΑΔΙΠ, αν ομάδες σχολών τα τελευταία χρόνια, ανοίγουν τις «πύλες» τους με λιγότερα από 10.000 μόρια.

Εισαγωγή με λιγότερα από 10.000 μόρια
Δεκάδες τμήματα, κυρίως ΤΕΙ, υποδέχθηκαν τον Σεπτέμβριο χιλιάδες σπουδαστές οι οποίοι συγκέντρωσαν λιγότερα από 10.000 μόρια.

Σε ορισμένα από αυτά, οι φοιτητές εισήχθησαν έχοντας συγκεντρώσει κάτω 7.000 μόρια. Ακόμη και οι ίδιοι οι πρόεδροι των τεχνολογικών ιδρυμάτων έχουν χτυπήσει «καμπανάκι» για αυτό το ζήτημα και έχουν ζητήσει να επανέλθει η βάση του δέκα, ως προαπαιτούμενο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Πέρυσι, τα τμήματα στα οποία η βάση δεν ξεπέρασε τα 10.000 μόρια αφορούσαν σπουδές που σχετίζονται με γνωστικά αντικείμενα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγή, Υδατοκαλλιεργειών, Πολιτικών Έργων Υποδομής, Ηλεκτρολογίας, Μηχανολογίας κ.ά.

Συγκεκριμένα, στο τμήμα Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης Μεσολογγίου η βάση διαμορφώθηκε στα 6.444 μόρια, στο τμήμα Ζωικής Παραγωγής Δυτικής Μακεδονίας 6.563 ενώ στην αντίστοιχη σχολή που εδρεύει στη Λάρισα 7.372 μόρια.

Το τμήμα Βιολογικών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας Καλαμάτας, άνοιξε τις «πύλες» του με 7.024 μόρια ενώ η σχολή Πολιτικών Έργων Υποδομής Λάρισας με 8.816.

Με λιγότερα από 10.000 μόρια, εισήχθησαν όμως και φοιτητές σε 8 πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας. Ειδικότερα, η χαμηλότερη βάση διαμορφώθηκε στο τμήμα Μουσικών Σπουδών Αθήνας (6.465 μόρια) και ακολούθησε το τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Θεσσαλονίκης (6.580). Για το αντίστοιχο τμήμα του πανεπιστημίου Αθηνών, οι φοιτητές χρειάστηκαν 9.507 μόρια.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
«Ψαλίδι» 30% στις θέσεις εισακτέων
Το «κούρεμα» στις θέσεις εισακτέων των Στρατιωτικών Σχολών κατά 30% μειώνει στο ελάχιστο τις πιθανότητες εισαγωγής ακόμη και των αριστούχων υποψηφίων.

Το πρόβλημα για τους υποψηφίους -όπως αναφέρουν ειδικοί- διογκώνεται καθώς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε για τις Αστυνομικές Σχολές και τα τμήματα Ανθυποπυραγών να μη δεχτούν εισακτέους για τα επόμενα δύο χρόνια.

Έτσι, χιλιάδες νέοι που προετοιμάζονταν για την εισαγωγή σε Αστυνομικά τμήματα θα πρέπει να στραφούν σε άλλες επιλογές. Η πρώτη επιλογή, όπως έχει δείξει η εμπειρία των προηγουμένων ετών, είναι οι Στρατιωτικές Σχολές.

Αξίζει να επισημανθεί ότι πέρυσι σχεδόν 30.000 υποψήφιοι δήλωσαν στο μηχανογραφικό μία από αυτές τις σχολές.

Αναφορικά με αυτούς που επέλεξαν Στρατιωτικά ή Αστυνομικά τμήματα στην κορυφή του μηχανογραφικού, ανήλθαν συνολικά σε 8.209.

Τέλος, σημειώνεται ότι μετά το «κούρεμα» των θέσεων κατά 30%, ο αριθμός των φοιτητών που θα εισαχθεί το νέο ακαδημαϊκό έτος στα Στρατιωτικά τμήματα δεν θα ξεπεράσει τις 800 θέσεις.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
Πηγή : ΕΘΝΟΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια: