Blogger Widgets

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Οδηγίες προς τους γονείς σχετικά με τους Συλλόγους Γονέων

Οδηγίες προς τους γονείς σχετικά με τους Συλλόγους Γονέων εξέδωσε η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Αχαρνών, καθ΄όσον αυτή η χρονική περίοδος είναι περίοδος αρχαιρεσιών για τους περισσότερους Συλλόγους.

Πρόκειται για έναν αναλυτικό οδηγό προς ... ναυτιλλομένους.

Αναλυτικά ο οδηγός :




ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ

·        Είναι ένα ΟΡΓΑΝΟ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΟ, που ιδρύεται σε κάθε σχολική μονάδα, εκφράζει τους γονείς μέσα στο σχολείο και που η παρουσία του είναι νομικά κατοχυρωμένη από το Νόμο 1566/1998 όπως αντικαταστάθηκε   με     τον Νόμο  2621/1998.

·        ΜΕΛΗ του είναι ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ με ενεργά μέλη τους εγγεγραμμένους, που έχουν και το δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται στα όργανα του συλλόγου.

·        EΔΡΑ του Συλλόγου Γονέων είναι το σχολείο, όπου το Συμβούλιο Σχολικής Κοινότητας πρέπει να παραχωρήσει χώρο για τις συνεδριάσεις, τη φύλαξη των βιβλίων και τα λοιπά υπάρχοντα του συλλόγου.

·        Κυρίαρχο όργανο είναι η Γενική Συνέλευση των γονέων που συνέρχεται τακτικά 1 φορά το χρόνο, δίνει τις βασικές κατευθύνσεις και εκλέγει κάθε 2 χρόνια το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ), την Ελεγκτική Επιτροπή (Ε.Ε), τους  Αντιπροσώπους στην Ένωση Συλλόγων Γονέων του Δήμου και εκπρόσωπο στο «Συμβούλιο Σχολικής Κοινότητας».

·        Ο ΣΚΟΠΟΣ και ο τρόπος λειτουργίας κάθε συλλόγου ορίζεται από το εγκεκριμένο από το Πρωτοδικείο ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ του και σύμφωνα με τους παραπάνω νόμους. 

·        Δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

·        Λειτουργεί μόνο με την αγάπη και την εθελοντική συμμετοχή των γονιών.


ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ


·        ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ είναι η αναβαθμισμένη ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Όπλα του η σύνθεση των απόψεων, η συλλογικότητα, η προβολή και η διεκδίκηση με κάθε νόμιμο τρόπο των αιτημάτων που βοηθούν την πραγματοποίηση αυτού του στόχου.

·        Η πολύχρονη παρουσία των Συλλόγων Γονέων μέσα στα σχολεία και ιδιαίτερα εκεί όπου υπάρχει μεγάλη συμμετοχή, έχει δώσει δείγματα ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ μεταξύ Τοπ. Αυτοδιοίκησης, Εκπαιδευτικών, Γονέων, Μαθητών με σημαντικά αποτελέσματα στην καλή λειτουργία των σχολείων.

·        ΕΠΑΓΡΥΠΝΕΙ συνεχώς για θέματα και προβλήματα ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΙΣΗΣ των σχολείων, ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΥΓΕΙΑΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ.

·        Με πρωτοβουλία των Συλλόγων Γονέων λειτουργούν ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ, πολιτιστικά, αθλητικά Δημιουργικής απασχόλησης  και οργανώνονται ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ που αναδεικνύουν την ποιότητα της σχολικής και τοπικής ζωής.

·        Συμμετέχει ΙΣΟΤΙΜΑ στη ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ, που αφορούν την ΟΡΓΑΝΩΣΗ και ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ του σχολείου, συμμετέχοντας με τον εκλεγμένο εκπρόσωπό του στο «Συμβουλίου Σχολικής Κοινότητας»    (ΦΕΚ318/2011)   Απόφαση 8440/24-02-2011 του Υπ. Εσωτερικών.
·


ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ

Γιατί εμείς οι γονείς δεν έχουμε άλλο χώρο για την προώθηση της επίλυσης των προβλημάτων, που για δεκαετίες αντιμετωπίζει η Παιδεία.

Γιατί αν δεν ασχοληθούμε εμείς με τα προβλήματα των παιδιών μας κανείς δεν θα το κάνει.

Γιατί τα κοινωνικά προβλήματα αυξάνουν και διογκώνονται. Μόνο η συλλογικότητα και η συσπείρωση μπορεί να δώσει απαντήσεις και λύσεις.

Γιατί το «τίποτα δεν μπορεί να γίνει» είναι ένας βολικός ΜΥΘΟΣ.

Γιατί ο κοινωνικός ιστός έχει διαρραγεί και χαλαρώσει επικίνδυνα και μόνο ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε να αποτρέψουμε τη διάλυσή του .

Γιατί το ανοικτό Σχολείο, το ήρεμο κλίμα,  το φιλικό και γνώριμο περιβάλλον είναι βασικές προϋποθέσεις για την μόρφωση των παιδιών μας.


            ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ

Να εγγραφείς ΤΩΡΑ μέλος στο Σύλλογο Γονέων του Σχολείου που πηγαίνει το παιδί σου.

Να συμμετέχεις ενεργά στα όργανα διοίκησης και στις ομάδες – επιτροπές εργασίας που λειτουργούν  με ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Να παίρνεις μέρος στις ανοιχτές συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

 Να παρευρίσκεσαι τουλάχιστον μια φορά το χρόνο στην τακτική Γενική Συνέλευση, να είσαι συνεπής με τις οικονομικές υποχρεώσεις προς το σύλλογο,   (Ετήσια Συνδρομή) και να παίρνεις μέρος στην εκλογική διαδικασία κάθε δύο χρόνια.

Να επικοινωνείς για οποιοδήποτε θέμα σε απασχολεί με το Σύλλογο Γονέων για συλλογική και αποτελεσματικότερη λύση.

                  ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ

Η Ένωση Γονέων είναι το δευτεροβάθμιο όργανο των γονέων και μέλη της είναι, μετά από απόφαση Γενικής Συνέλευσης, οι εγγεγραμμένοι σύλλογοι γονέων των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου μας.
                                                                                                                  Είναι νομικά κατοχυρωμένη από το Νόμο 1566/19 όπως αντικαταστάθηκε με τον Νόμο 2621/1998.
                                                                                                                   Κυρίαρχο όργανο είναι η Γενική Συνέλευση των Συλλόγων Γονέων που συνέρχεται τακτικά 1 φορά το χρόνο, δίνει τις βασικές κατευθύνσεις και εκλέγει κάθε 2 χρόνια το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ) ,την Ελεγκτική Επιτροπή (Ε.Ε), τους  Αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων του Δήμου,  εκπρόσωπο στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και εκπροσώπους στις Σχολικές επιτροπές.                                                                                      

Σκοπός της είναι η προβολή των προβλημάτων των σχολείων του Δήμου  και ο συντονισμός της δράσης όλων για την λύση τους.   
                  
 Η ανάπτυξη, ο εκσυγχρονισμός και η δημοκρατική αναβάθμιση της παιδείας. Τέλος η διεκδίκηση για αύξηση των δαπανών για την πλήρη κάλυψη των αναγκών της εκπαίδευσης.                
           
Ο  ρόλος της Ένωσης Γονέων  είναι δίπλα στους Συλλόγους- Μέλη της.              Αυτό σημαίνει ότι οι Σύλλογοι Γονέων αντιμετωπίζουν τα όποια προβλήματα έχουν στα σχολεία τους έχοντας την  αρωγή και καθοδήγηση της Ένωσης, όπου σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, θα γίνουν όλες οι ενέργειες που απαιτούνται  για την εξεύρεσή της καλύτερης δυνατής λύσης. 

Στηρίζει και δεν υποκαθιστά το έργο του θεσμοθετημένου οργάνου όπως αυτό του Συλλόγου Γονέων. 

Με τις ιδέες και προτάσεις σας στηρίζετε τις προσπάθειές  της Ένωσης για ουσιαστική παρέμβαση και δράση.
                                                                                                    
 Το σχολείο είναι ένας εξαιρετικά  ευαίσθητος κοινωνικός χώρος. 
                                   
Το ενδιαφέρον όλων,  γονέων, εκπαιδευτικών, τοπικής κοινωνίας και κυρίως του κράτους θα πρέπει να επικεντρώνεται στην ομαλή και ήρεμη λειτουργία του, πέρα από σκοπιμότητες και περιττές αντιπαραθέσεις.



Συμβούλιο Σχολικής Κοινότητας
(ΦΕΚ 318/2011)
Αρ. Πρωτ. 8440/24-02-2011/Υπ.Εσωτερικών

 Με απόφαση των  Σχολικών Επιτροπών του Δήμου μας,  λειτουργεί για κάθε σχολείο ή σχολικό συγκρότημα, το  «Συμβούλιο Σχολικής Κοινότητας», το οποίο αποτελείται από 3 έως 5 μέλη.

 Στο Συμβούλιο συμμετέχουν οπωσδήποτε ο διευθυντής σχολείου, τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος γονέων, τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος συλλόγου διδασκόντων, τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος των μαθητικών κοινοτήτων για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το Συμβούλιο διαπιστώνει τις ανάγκες και τα προβλήματα που δημιουργούνται στη λειτουργία των σχολείων και διατυπώνει σχετικές προτάσεις στην οικεία Σχολική Επιτροπή για την καλύτερη στήριξη της λειτουργίας τους.

Ο Διευθυντής που συμμετέχει στο «Συμβούλιο Σχολικής Κοινότητας» διαχειρίζεται το ποσό που τίθεται στη διάθεση του για την αντιμετώπιση λειτουργικών αναγκών των σχολικών μονάδων.  

Με απόφαση της Σχολικής Επιτροπής προσδιορίζεται το ποσό που τίθεται στη διάθεση κάθε διευθυντή σχολείου για την αντιμετώπιση λειτουργικών αναγκών των σχολικών μονάδων. Το ποσό αυτό κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα της σχολικής επιτροπής με προσθήκη του ονόματος της αντίστοιχης σχολικής μονάδας. Ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής εξουσιοδοτεί το διευθυντή που μπορεί να αναλαμβάνει χρήματα από τον τραπεζικό λογαριασμό.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το Σχολικό Συμβούλιο –σύμφωνα με τον νόμο- είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο και καθοριστικό όργανο για την ομαλή λειτουργία του σχολείου και την επικοινωνία διδασκόντων και γονέων. 

Πρόεδρος του Σχολικού Συμβουλίου είναι ο Διευθυντής του κάθε σχολείου και συμμετέχουν ο Σύλλογος Διδασκόντων και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων. 

 Αν και βάσει του Νόμου επιβάλλεται η συνεδρίασή του 3 φορές το χρόνο, η εμπειρία που έχουμε είναι αρνητική. Κι αυτό γιατί σπάνια συνεδριάζει το Σχολικό Συμβούλιο μιας σχολικής μονάδας. Και βέβαια όχι με ευθύνη των Συλλόγων Γονέων. 

Η σωστή λειτουργία του Σχολικού Συμβουλίου συντελεί στο να αντιμετωπίζονται μέσα από διάλογο τα προβλήματα που απασχολούν το σχολείο και το ανθρώπινο δυναμικό του. 

Για την Β’ θμια εκπαίδευση, σαν γονείς οφείλουμε να επιδιώκουμε την παρουσία του Μαθητικού Συμβουλίου στην συνεδρίαση του Σχ. Συμβουλίου, για να επιτυγχάνεται μια πληρέστερη επικοινωνία με τους μαθητές του κάθε Σχολείου, αλλά και να διαπαιδαγωγούνται τα παιδιά μας στους κανόνες της δημοκρατικής λειτουργίας…..


ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΜΑΣ

Σύμφωνα με τον Ν.2621/1998 και την κανονιστικού περιεχομένου Υπουργική Απόφαση 14/662/1999 που ρύθμισαν θέματα λειτουργίας των οργανώσεων γονέων των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των οποίων η εφαρμογή είναι υποχρεωτική για τους Συλλόγους Γονέων, προβλέπονται τα ακόλουθα:

Για να είναι ΕΓΚΥΡΕΣ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ του Συλλόγου, για να μπορεί δηλαδή ο Σύλλογος να εκπροσωπείται στην Ένωση Γονέων, στο Συμβούλιο Σχολικής Κοινότητας και να συμμετέχει στο Σχολικό Συμβούλιο, πρέπει να ψηφίσουν σε μυστική με κάλπη ψηφοφορία, γονείς που εκπροσωπούν το 1/3 των μαθητών του Σχολείου. Διαφορετικά οι εκλογές επαναλαμβάνονται μέχρι 2 φορές και αν και την τρίτη φορά δεν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός, τότε θεωρείται ότι εκλέγεται νομίμως μόνο το Διοικητικό Συμβούλιο και η Ελεγκτική Επιτροπή του Συλλόγου. Την εκλογική διαδικασία ελέγχει και καταμετρά τα ψηφοδέλτια, αποκλειστικά και μόνο η 3 μελής Εφορευτική Επιτροπή, ( δεν έχουν δικαίωμα να είναι υποψήφιοι σε κανένα όργανο του Συλλόγου), που εκλέγεται από την Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση που προηγείται των εκλογών,  με ανάταση των χεριών. 

Στο ψηφοδέλτιο αναγράφονται χωριστά οι υποψήφιοι για Δ.Σ., οι υποψήφιοι για την «Ένωση», οι υποψήφιοι για το «Συμβούλιο Σχολικής Κοινότητας» και οι υποψήφιοι για την Ελεγκτική Επιτροπή. Εκτός της Ελεγκτικής Επιτροπής μπορεί να είναι κάποιος υποψήφιος σε όλα τα παραπάνω όργανα. Εφόσον οι υποψήφιοι κατεβαίνουν σε ενιαίο ψηφοδέλτιο, ο κάθε ψηφοφόρος μπορεί να επιλέξει μέχρι το 40% των μελών κάθε οργάνου Π.χ. για 7μελές Δ.Σ. «σταυρώνουμε» μέχρι 3 υποψηφίους. Κάθε γονέας δικαιούται να ψηφίσει μία φορά και έχει μία ψήφο ανεξάρτητα από τον αριθμό των παιδιών που εκπροσωπεί. Κάθε Σύλλογος Γονέων εκπροσωπείται στην Ένωση Συλλόγων Γονέων στην οποία υπάγεται, από 1 εκπρόσωπο ανά 30 μαθητές των οποίων οι γονείς ψήφισαν.

 Και ένα παράδειγμα:
Σχολείο με 270 μαθητές. Για να είναι έγκυρες οι εκλογές πρέπει να ψηφίσουν γονείς τουλάχιστον 90 μαθητών. Στην Ένωση ο Σύλλογος μπορεί να εκπροσωπηθεί το μέγιστο από 9 εκπροσώπους (270/30) .  Αν ψηφίσουν γονείς 180 μαθητών εκλέγονται στην Ένωση 6 εκπρόσωποι (180/30).
                                                                  
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ Δ.Σ. (ΕΩΣ 3 ΣΤΑΥΡΟΙ)                                                                                                                                   (για 7μελέςΔ.Σ.)
                       Γιώργος Κ……                   ( Σημείωση: Σταυροί το 40% των τακτικών μελών)
                        Ελένη Δ…………                π.χ. 7 τακτικά μέλη Χ 40% = 2,8  Άρα έως 3 σταυρούς
                       Κώστας  Ξ………                      5 τακτικά μέλη Χ 40% = 2  Άρα έως 2 σταυρούς


ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ (ΕΩΣ  2 ΣΤΑΥΡΟΙ)                                                                                                                        Ένας αντιπρόσωπος για 30 μαθητές                                                                                                                                               (για 190 μαθητές του σχολείου μέχρι 6 αντιπρόσωποι)                                                                                                                  (190 δια 30 = 6,3)             
                       Γιώργος Κ……            ( Σημείωση: Σταυροί το 40% των αντιπροσώπων )
                        Ελένη Δ…  π.χ. Δυνατότητα 8 αντιπροσώπων Χ 40% = 3,2  Άρα έως 3 σταυρούς
                        Νίκος  Ξ….        Δυνατότητα 6 αντιπροσώπων  Χ 40% =2,4  Άρα έως 2 σταυρούς


ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ (ΕΩΣ  1 ΣΤΑΥΡΟ)   
  (Για ένα  εκπρόσωπο)
                      Γιώργος Κ……  
                       Μαρία Λ…
                      Κατερίνα Χ…
                

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (ΕΩΣ  1 ΣΤΑΥΡΟ)                                                                                                            (για 3μελή επιτροπή: 3 Χ 40% = 1,2 Άρα έως 1 Σταυρό)
              Δημήτρης Α…
                        Δήμητρα Σ….
                        Λεωνίδας Τ…



ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: 

1. Οι Υποψήφιοι για την Ελεγκτική  Επιτροπή δεν μπορούν να είναι και              υποψήφιοι για το Δ.Σ.
  
 2. Οι υποψήφιοι για Δ.Σ. μπορούν να είναι υποψήφιοι και για αντιπρόσωποι στην «Ένωση» και υποψήφιοι για εκπρόσωπο στο Συμβούλιο Σχολικής Κοινότητας.                                               
                     
3. Για κάθε όργανο οι υποψήφιοι εκλέγονται χωριστά.  Προσοχή: Δεν ορίζονται  από το Διοικητικό Συμβούλιο 

4. Για την Ένωση τελικά εκλέγονται 1 για κάθε 30 μαθητές:  
 π.χ. Σε σχολείο με  190 μαθητές δυνατότητα μέχρι  6   Αντιπροσώπους. 

 Για δικαίωμα αντιπροσώπων πρέπει να ψηφίσουν γονείς που εκπροσωπούν       το 1/3 τουλάχιστον των μαθητών (190 δια  3 =  63,33), δηλαδή  63  Αν τελικά ψήφισαν  γονείς που εκπροσωπούν 80 μαθητές,  εκλέγονται:  80 δια 30 = 2,6  Άρα 3 αντιπρόσωποι   






                                                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια: