Blogger Widgets

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Παπαθεοδώρου: Μελετάμε την επαναφορά της βάσης του δέκα

Συνέντευξη του υφυπουργού Παιδείας στην "W"

Στη «W» μίλησε ο υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, τονίζοντας πως η βασική βούληση του υπουργείου είναι να υπερβεί λογικές του παρελθόντος και να μπορέσει να ενισχύσει τα Ιδρύματα και να ισχυροποιήσει τα πτυχία και τις σπουδές των νέων. Όσον αφορά τη βάση του 10, για την οποία έχει γίνει πολύς λόγος μετά τις τελευταίες βάσεις που ανακοινώθηκαν, σημειώνει χαρακτηριστικά πως είναι μέσα στις προτάσεις που αποτελούν αντικείμενο συζήτησης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάτι οριστικό.


Επιπλέον, αναφέρεται στο μείζον θέμα των βιβλίων, λέγοντας πως δεν είναι διεκδίκηση, αλλά το φυσιολογικό να είναι στην ώρα τους στα σχολεία, ενώ καταλήγει λέγοντας πως πράγματι κάποιοι θα επωφελούνταν από την επιστροφή της χώρας στη δραχμή…

Συνέντευξη στον Σταύρο Παπαντωνίου
To πρόγραμμα «Αθηνά» προβλέπει συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ποιος είναι ο σχεδιασμός και πότε πιστεύετε ότι θα εφαρμοστεί; Επίσης, φοβάστε τις αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει τόσο εντός του πανεπιστημίου όσο και από τις τοπικές κοινωνίες; 

Το σχέδιο «Αθηνά» αποσκοπεί στον εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη και στη βέλτιστη αντιμετώπιση των αδυναμιών που έχουν παρατηρηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις από τον κατακερματισμό επιστημονικών αντικειμένων, τμημάτων ή σχολών. Μετά την ανασυγκρότησή της, η ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση) θα προτείνει άμεσα τα ενδεικνυόμενα ακαδημαϊκά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια βάσει των οποίων θα διεξαχθεί ο διάλογος με τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Πρωταρχικό μέλημα του υπουργείου είναι η όλη διαδικασία να λειτουργήσει καταλυτικά στην ενίσχυση της ακαδημαϊκής οντότητας των Ιδρυμάτων, στη μεγαλύτερη διεθνή αναγνώρισή τους, στην ισχυροποίηση των πτυχίων και στην αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών. Πιστεύω ότι αυτός ο διάλογος θα αναδείξει την ανάγκη να υπερβούμε λογικές του παρελθόντος και να προχωρήσουμε στις απαραίτητες τομές, οι οποίες θα εξυπηρετήσουν τελικά τον κοινό στόχο:

Την αναβάθμιση των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, καθώς και την ποιότητα των σπουδών που παρέχονται στη νέα γενιά της πατρίδας μας. Πέρα από τις ενδεχόμενες αντιδράσεις, η σύνθεση και η αποτελεσματικότητα παραμένει πάντα το ζητούμενο κάθε εγχειρήματος. Φέτος παρατηρήθηκε το φαινόμενο να υπάρχουν πολλοί εισαχθέντες που έγραψαν κάτω από τη βάση.

Σκέφτεστε να επαναφέρετε τη βάση του 10, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον; 

Είναι μεταξύ των προτάσεων που αποτελούν σήμερα αντικείμενο προβληματισμού, χωρίς να έχει ληφθεί, ακόμα, κάποια συγκεκριμένη απόφαση. Αρκετές αντιδράσεις υπήρξαν και για την εισαγωγή μουσουλμάνων με πολύ χαμηλή βαθμολογία.

Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός από το υπουργείο για να τροποποιηθεί η συγκεκριμένη διάταξη; 

Πρόκειται για μια ειδική κατηγορία εισαγωγής στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, με πολύ μικρό ποσοστό επί των εισακτέων κάθε τμήματος. Η θέσπισή της μεταξύ των άλλων ειδικών κατηγοριών (οι οποίες εμφανίζουν επίσης χαμηλή βαθμολογία σε πολλές περιπτώσεις) είχε ενταξιακό χαρακτήρα. Θεωρώ ότι αυτός ο χαρακτήρας έχει ευρύτερα κοινωνικό περιεχόμενο και πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα, ώστε να υποστηριχθεί όχι μόνο η ενταξιακή, αλλά και η μαθησιακή διαδικασία των παιδιών αυτών.

Όσον αφορά το μείζον θέμα που δημιουργήθηκε πέρυσι με τα βιβλία, φέτος θα είναι στην ώρα τους σε όλα τα σχολεία της χώρας; 

Ήδη τα βιβλία έχουν διανεμηθεί σε όλα τα σχολεία της χώρας και δεν θα επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος. Το αυτονόητο, όπως το να έχουν οι μαθητές βιβλία, δεν πρέπει να αποτελεί διεκδίκηση, αλλά κανονικότητα. Αυτή την κανονικότητα επιδιώξαμε έγκαιρα να διασφαλίσουμε.

«Λόμπι της δραχμής». Τη φράση αυτή χρησιμοποίησε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.Πιστεύετε ότι υπάρχει στην Ελλάδα; 

Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί που θα επωφελούνταν από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Είναι οι ίδιοι που επένδυσαν στην κρίση και στην κατάρρευση της χώρας, απογύμνωσαν την ελληνική οικονομία, υπονόμευσαν την επάρκεια της ρευστότητας και κερδοσκόπησαν σε βάρος του ελληνικού λαού, ο οποίος υφίσταται τις συνέπειες της κρίσης. Αυτοί βρίσκονται απέναντι στα συμφέροντα της χώρας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: