Blogger Widgets

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Η Βουλή των (θυμωμένων) Εφήβων ..

Σε ατμόσφαιρα πιο «χαλαρή» μεν από το παρελθόν αλλά με τον θυμό, για όσα συμβαίνουν, να είναι διάχυτος στις παρεμβάσεις τους ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της ΙΖ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων.

Οι έφηβοι βουλευτές εστίασαν σε θέματα ρατσισμού, ξενοφοβίας και οικονομίας. Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν την ξύλινη γλώσσα των «επαγγελματιών» της Βουλής. Το παραδέχθηκε σχεδόν απογοητευμένος και ο πρώτος έφηβος βουλευτής που ανέβηκε χθες στο βήμα απευθυνόμενος στα έδρανα των «επισήμων»: «Μίλησα με την ξύλινη γλώσσα που εσείς μας μάθατε. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να κάνουμε πράξη ούτε καν το σύνθημα της ίδιας της Βουλής των Εφήβων, η φαντασία στην εξουσία» είπε ο έφηβος βουλευτής της Α' Αθηνών Αριστείδης Μαρτζακλής.

Η χθεσινή πανηγυρική συνεδρίαση διεξήχθη παρόντων του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας (Κ. Αρβανιτόπουλος και Κ. Τζαβάρας), ενώ καλωσορίζοντας τους 350 έφηβους βουλευτές από την Ελλάδα, την Κύπρο και την ομογένεια, ο Πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης επεσήμανε ότι η παρουσία και η συμμετοχή τους στον θεσμό αυτό συμβολίζει την αισιοδοξία κόντρα στην απαισιοδοξία. «Κατανοούμε τον θυμό σας πολλές φορές. Ομως δεν πρέπει να επιτρέψετε σε κάποιους να τον καπηλευτούν. Πρέπει να τον μετατρέψετε σε δημιουργική ενέργεια, σε δύναμη που θα συμβάλει στην καλύτερη αλλαγή της σημερινής ανάγκης. Δεν δέχομαι ότι υπάρχουν χαμένες γενιές. Καμιά γενιά δεν είναι χαμένη. Η κυβέρνηση, όλα τα κόμματα και όλοι οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί αγωνιζόμαστε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο αύριο και να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα. Είναι μια συλλογική, εθνική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αναζητούμε την ενεργή συμμετοχή σας» είπε ο κ. Μεϊμαράκης, καλώντας μάλιστα τους νέους να κλείσουν τα αυτιά τους «στις φωνές που προσπαθούν να μετατρέψουν την πολιτική και οικονομική κρίση σε κρίση των θεσμών και της δημοκρατίας και σε αυτούς που προσπαθούν να απαξιώσουν τους θεσμούς και την ίδια τη δημοκρατία».

Αίσθηση προκάλεσαν οι ασυνήθιστες για το νεαρό της ηλικίας απόψεις που εκφράστηκαν από τους εφήβους στην Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Ειδικότερα σε θέματα στρατιωτικά πρότειναν ανάρτηση στο Διαδίκτυο όλων των ονομάτων των ανυπότακτων αλλά και υποχρεωτική στράτευση των γυναικών.

Επίσης σε θέματα εκπαίδευσης δεν ήταν λίγες οι απόψεις που άνετα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «φιλελεύθερες». Ο εισηγητής της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων Αριστείδης Μαρτζακλής, μάλιστα, εμφανίστηκε υπέρ της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών στο Δημόσιο προτείνοντας την άρση της μονιμότητας όσων καθηγητών κριθούν ανεπαρκείς. Λίγο διαφορετική ήταν ωστόσο η τοποθέτηση του εφήβου βουλευτή Παναγιώτη Κωστόπουλου, ο οποίος με δύο γονείς καθηγητές μίλησε για ζήτημα αξιοπρέπειας. «Ναι, να λειτουργήσει η αξιολόγηση σε μαθητές και καθηγητές. Να ρωτήσω όμως. Θα αξιολογηθούν και οι πολιτικοί που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση; Ποιος λογοδοτεί για τα εξοντωτικά προγράμματα που μας επιβάλλονται; Ας εφαρμοστεί λοιπόν η αξιολόγηση στις πραγματικές ανάγκες που θα σέβεται και τους μαθητές και τους καθηγητές».



Πηγή : εφ.Δημοκρατία




Δεν υπάρχουν σχόλια: