Blogger Widgets

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

5 κομβικοί άξονες για τις νέες αυτοδιοικητικές Αρχές

Η σύγχρονη Τοπική Διοίκηση αναμένεται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του κράτους και στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες. 

Η ανάγκη για εύρυθμη και χρηστή λειτουργία σε τοπικό επίπεδο επιτείνεται ολοένα και περισσότερο, καθώς η εγγύτητα στον πολίτη – εξαιτίας και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που έχει επηρεάσει την ελληνική κοινωνία σε όλες τις εκφάνσεις της - δημιουργεί επιπλέον υποχρεώσεις και ευθύνες.


Η επικείμενη εφαρμογή της Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τον «Καλλικράτη» από την 1η Ιανουαρίου 2011, δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας για τις αυτοδιοικητικές αρχές, που διέπεται από έναν αυστηρό οικονομικό ορθολογισμό και διαχειριστική συνέπεια. Η Τοπική Διοίκηση καλείται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτές με κύριο γνώμονα την ικανοποίηση του πολίτη. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με ορθολογική  ιεράρχηση προτεραιοτήτων σε συγκεκριμένους άξονες λειτουργίας την περίοδο 2011-2014.


Άξονας 1:  Δήμος με Πρότυπες Διαδικασίες και  Πιστοποίηση
Ένας σύγχρονος Δήμος, οφείλει να εντάσσει στις καθημερινές του λειτουργίες, το σχεδιασμό και την εφαρμογή των απαιτούμενων διαδικασιών, που στοχεύουν στη συνεχή βελτίωση της λειτουργίας του, καθώς και την αποτελεσματικότερη ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών, με γνώμονα τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Διαδικασίες, όπως η εφαρμογή διεθνώς αναγνωρισμένων μοντέλων και προτύπων, το Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης και το ISO, ενισχύουν την τοπική και εθνική παρουσία και εμβέλειά του, καθιστώντας τον πρότυπο σύγχρονου Δήμου με ισχυρές προοπτικές για το μέλλον.


Άξονας 2: Βιώσιμη Ανάπτυξη με Τοπική Ποιότητα Ζωής
Κάθε δημοτικός άρχοντας που οραματίζεται να επιτελέσει έργο υψηλών προδιαγραφών για την αναζωογόνηση του αστικού περιβάλλοντος, έχει στη διάθεσή του τα απαραίτητα εργαλεία για να διαμορφώσει το πρότυπο του Δήμου για το μέλλον αξιοποιώντας τις πολυάριθμες ευκαιρίες συγχρηματοδότησης που του παρέχονται στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), αλλά και του Προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών. Με την προσέγγιση αυτή, δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής, αξιοποίησης και εφαρμογής επιδοτούμενων προγραμμάτων, που αφορούν συστήματα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, εκμετάλλευση γεωθερμικών πεδίων, φωτισμό δημόσιων κτιρίων και δρόμων από τον ήλιο, και αιολικά πάρκα. Επιπρόσθετα, να αναφέρουμε τα προγράμματα ανακύκλωσης, την υλοποίηση προμηθειών ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων, τις πράσινες ζώνες, τις πράσινες ταράτσες κ.ά.


Άξονας 3:  Τοπική Υγεία και Πρόνοια με Ανθρώπινο Πρόσωπο
Οι Δήμοι επιβάλλεται να συνεργάζονται με τους φορείς της κεντρικής εξουσίας, στοχεύοντας στην υλοποίηση μιας αποτελεσματικότερης κοινωνικής πολιτικής, που να αντιμετωπίζει ένα μεγάλο τμήμα των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη με σκοπό την ουσιαστική προσφορά στην κοινωνία, τον άνθρωπο και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Υποδομές και υπηρεσίες όπως Δημοτικά Πολυϊατρεία, Κέντρα Ψυχοκοινωνικής Στήριξης, Ξενώνες Κακοποιημένων Γυναικών ή Παιδιών, Δημοτικό Ασθενοφόρο, δράσεις Προληπτικής Ιατρικής για την παιδική και Τρίτη Ηλικία, δημιουργία Δημοτικής Τράπεζας Αίματος, σύσταση εθελοντικών ομάδων υποστήριξης μοναχικών ατόμων, δράσεις προστασίας ευπαθών κοινωνικών ομάδων, κ.ά. είναι παραδειγματικές περιπτώσεις, που καταδεικνύουν το ρόλο των αυτοδιοικητικών αρχών στην τοπική κοινωνία.


Άξονας 4: Τοπικές Πρωτοβουλίες για Πολιτισμό, Αθλητισμό και Κοινωνική Ανάπτυξη
Σε συνεργασία με τους ειδικούς ανά περίσταση δημοτικούς και άλλους φορείς ένας υπεύθυνος προς το κοινωνικό σύνολο Δήμος ιδρύει, υποστηρίζει και αναβαθμίζει διαρκώς υποδομές όπως τα ΚΑΠΗ, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, τους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, καθώς και αθλητικούς οργανισμούς, Πνευματικά Κέντρα, μουσεία, δημοτικές βιβλιοθήκες, ωδεία, διοργάνωση ειδικών πολιτιστικών εκδηλώσεων κ.ά. Τα στοιχεία αυτά συνθέτουν την ταυτότητα μιας ολοκληρωμένης δημοτικής πολιτικής, που στοχεύει στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη της γνώσης, του πνεύματος και του σώματος.


Άξονας 5: Ψηφιακός Δήμος με Καινοτόμες Λειτουργίες
Έχοντας αντιληφθεί ότι οι σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες ενσωματώνονται ολοένα και περισσότερο στην καθημερινότητα του πολίτη, ένας σύγχρονος Δήμος οφείλει να κατανοήσει και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρονται από τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και τις πιθανές εφαρμογές τους σε ολόκληρο το φάσμα των δημοτικών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα παραδείγματα αποτελούν οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες, όπως τα ασύρματα δίκτυα wi-fi, η εφαρμογή συστημάτων χαρτών GIS, η άμεση ενημέρωση για τις δραστηριότητες του Δήμου μέσω της ζωντανής μετάδοσης των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στην ιστοσελίδα ή την ηλεκτρονική πύλη του Δήμου, η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων και πιστοποιητικών, το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες μίας στάσης κ.ά.


Όλοι οι ανωτέρω άξονες δράσης πρέπει να αποτελέσουν τον πυρήνα του οράματος κάθε Δημάρχου, για τον επιχειρησιακό προγραμματισμό και τη λειτουργία του δημοτικού συστήματος για την περίοδο 2011-2014, καθώς οφείλει να επιδιώκει τη δημιουργία μιας σύγχρονης πόλης, με υπηρεσίες που να ανταποκρίνονται στις επιταγές της εποχής, με σεβασμό στο δημότη και στις ιδιαιτερότητες κάθε κοινωνικής ομάδας.

Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης
Γενικός Γραμματέας Δήμου Αμαρουσίου



 Πηγή : otanews.gr

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

...που είναι η Παιδεία? Δεν υπάρχει σε κανέναν άξονα! Γιατί τώρα κάτι μου θυμίζει αυτό αλλά δεν το γράφω γιατί θα μας το βγάλουν ακατάλληλο το έργο!