Blogger Widgets

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Σχέδιο για επαναφορά της βάσης του «10»

Την επαναφορά, από του χρόνου, της βάσης του «10» ως προϋπόθεση για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μελετά το υπουργείο Παιδείας, μετά τα αποτελέσματα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων που έδειξαν πως 91 τμήματα ανοίγουν τις «πύλες» τους με λιγότερα από 10.000 μόρια. Πρόκειται για 83 τμήματα ΤΕΙ της περιφέρειας, με τελευταίο το Τουριστικών Επιχειρήσεων Κρήτης και βάση 5.070 μόρια, καθώς και 8 τμήματα πανεπιστημίων με τελευταίο το τμήμα Μουσικών Σπουδών Αθήνας και βάση μόλις 6.465 μόρια στα οποία εισήχθησαν συνολικά φέτος 29.009 υποψήφιοι, δηλαδή ο ένας στους τρεις (ποσοστό 34,7% επί του συνόλου).


Υπενθυμίζεται ότι φαινόμενα εισαγωγής στα ΑΕΙ ακόμη και με βαθμούς 2 ή 3(!) είχαν οδηγήσει στην καθιέρωση της βάσης του «10» το 2006 επί υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου. Το μέτρο εφαρμόστηκε επί τέσσερα χρόνια -στη διάρκεια των οποίων όμως οι κενές θέσεις σε ΤΕΙ έφθασαν περί τις 70.000- και το 2010 καταργήθηκε από την πρώην υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου με το επιχείρημα ότι από τη μια δεν συνέβαλε στην αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών και, από την άλλη, οδήγησε πολλά παιδιά σε ιδιωτικές σχολές ή σε ΑΕΙ του εξωτερικού.

Επαναφορά
Το θέμα επαναφοράς της βάσης του «10» έθεσε χθες ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, λέγοντας πως είναι «υπό μελέτη».

Οι σχετικές αποφάσεις, βεβαίως, συνδέονται με το συνολικότερο σχέδιο για τον εξορθολογισμό του «χάρτη» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων. «Πρέπει να δούμε μία σειρά ακαδημαϊκών κριτηρίων και πώς θα ενώσουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση με τον στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας. Να δούμε πέρα από τις ανθρωπιστικές σπουδές, πώς θα δίνουμε έμφαση σε γνωστικά αντικείμενα που ενισχύουν τους τομείς που έχουμε θέσει ως αναπτυξιακούς» υπογράμμισε ο κ. Αρβανιτόπουλος σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης θα προχωρήσει με διαδικασίες «εξπρές».

Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν έως το τέλος του 2012 ύστερα από διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς και θα εφαρμοστούν από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά (2013-14). Στη συνέχεια, θα ολοκληρωθούν οι αλλαγές στη δομή του Λυκείου ώστε να ανοίξει ο διάλογος για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ η εφαρμογή του οποίου παραπέμπεται για τη σχολική χρονιά 2016-17.

Ελλείψεις
«Κενά μπορεί να υπάρξουν τις πρώτες μέρες» παραδέχθηκε ο υπουργός, τονίζοντας όμως ότι αυτά θα καλυφθούν. «Όταν έχεις 156.000 εκπαιδευτικούς σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, 15.000 αναπληρωτές και 16.000 σχολικές μονάδες υπάρχει τρόπος εξορθολογισμού», σημείωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνουν προσλήψεις 12.500 αναπληρωτών επτάμηνης σύμβασης, ενώ θα αξιοποιηθούν οι πιστώσεις του ΕΣΠΑ για ακόμη 4.000 αναπληρωτές.

Οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, καθώς και το ζήτημα της αξιολόγησης προκαλούν την οξύτατη αντίδραση των εκπαιδευτικών. Ήδη, η Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ) έχει κηρύξει 24ωρη απεργία για τις 12 Σεπτεμβρίου, δηλαδή την επομένη του αγιασμού.


Πηγή : Ημερησία




Δεν υπάρχουν σχόλια: