Blogger Widgets

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Ιδιοκτήτες κυλικείων: Ερημώνουν τα σχολικά κυλικεία…

Τη δική τους μαρτυρία για τη σύγχρονη βαρβαρότητα του υποσιτισμού μαθητών κατέθεσαν μεταξύ άλλων οι μισθωτές σχολικών κυλικείων στο πλαίσιο του 4ου Πανελλαδικού Συνεδρίου τους που έγινε το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα.


Εκπρόσωποι του κλάδου έκαναν λόγο για παιδιά που δεν πλησιάζουν στο κυλικείο, που ζητούν φαγητό «βερεσέ», που τα ταΐζουν οι ίδιοι μετά το τέλος του μαθήματος με τρόφιμα που περισσεύουν, που ψάχνουν στα σκουπίδια για μισοφαγωμένα σάντουιτς, εικόνες που είναι πια καθημερινές σε σχολεία σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Σαν συνέπεια της αδυναμίας των λαϊκών οικογενειών να ταΐσουν τα παιδιά τους έρχονται και οι επιπτώσεις στη λειτουργία του κυλικείου, το οποίο λειτουργεί με κατά πολύ μειωμένα έσοδα, με υψηλά ενοίκια από τα οποία – όπως επισημάνθηκε – οι σχολικές επιτροπές αναζητούν να καλύψουν ανάγκες του σχολείου. Οπως προβλέπουν δε, τα ποσά που ζητούν οι δήμοι για τη μίσθωση, θα οδηγήσουν τα κυλικεία στα χέρια μεγάλων εταιρειών.

Ανάμεσα σε άλλα, οι ιδιοκτήτες κυλικείων προτείνουν να υπάρχει επιδότηση για τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας, να μειωθεί ο ΦΠΑ που είναι 23%, να αναλάβουν ευρωπαϊκά προγράμματα για διατροφή (γάλα – φρούτα στα σχολεία). Ωστόσο τα συγκεκριμένα προγράμματα είναι περιορισμένα, έχουν ημερομηνία λήξης και πολύ συγκεκριμένους στόχους, ανάμεσα σε αυτούς και την προπαγάνδιση της ΕΕ των μονοπωλίων η οποία είναι και ο μεγάλος υπεύθυνος για την ανέχεια που έχει χτυπήσει τη λαϊκή οικογένεια. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν απαντούν στην ανάγκη για σίτιση όλων των παιδιών στα σχολεία με ευθύνη της πολιτείας, κάτι που θα δώσει πραγματική ανάσα στους μαθητές και τις οικογένειές τους. Μακριά από τη χυδαία φιλανθρωπία ομίλων που βλέπουν τους μαθητές και τους γονείς τους σαν πελάτες, φορέων που ζητούν να ωφεληθούν από την άθλια αυτή κατάσταση. Προϋπόθεση για την καταπολέμηση του υποσιτισμού κάθε παιδιού είναι να έχει ο γονιός δουλειά, μισθό, δικαιώματα και αυτό θα γίνει μόνο με πραγματική ρήξη με την εξουσία των μονοπωλίων.





Δεν υπάρχουν σχόλια: