Blogger Widgets

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Πρόγραμμα για την Επιστημονική Υποστήριξη Νέων Αγροτών

Πρόγραμμα για την Επιστημονική Υποστήριξη Νέων Αγροτών  υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτης ,το οποίο απευθύνεται σε νέους αγρότες ηλικίας έως 40 ετών, και έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή τους νέους αγρότες με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα.

Απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι να καταστούν οι νέοι αγρότες περισσότερο ανταγωνιστικοί μέσω της εισαγωγής νέων μεθόδων και τεχνικών σεόλα τα στάδια της αγροτικής παραγωγής, καθώς και η τεχνολογική και επιστημονική υποστήριξη των νέων αγροτών, η ενθάρρυνση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας.

Το Πρόγραμμα θα υλοποιείται σε ετήσια βάση. Στις αρχές κάθε έτους δημοσιοποιείται πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία απευθύνεται σε Ν.Π.Δ.Δ. Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Α.Ε.Ι. και Α.Τ.Ε.Ι. με συναφή με τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής προγράμματα σπουδών για την υποβολή μέχρι δύο (2) προτάσεων επιστημονικής στήριξης των νέων αγροτών υπό τον όρο συνεργασίας με τουλάχιστον μία Ένωση Νέων Αγροτών, ενώ κάθε Ένωση Νέων Αγροτών δεν μπορεί να συμμετέχει σε περισσότερες από μία προτάσεις.

Τα Ν.Π.Δ.Δ. Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Πανεπιστήμια και ΑΤ.Ε.Ι) και οι Ενώσεις Νέων Αγροτών θα καθορίζουν από κοινού τις θεματικές ενότητες που αποτελούν προτεραιότητα για τους νέους αγρότες. Οι προτάσεις που θα υποβάλλονται από τους φορείς θα έχουν ως γνώμονα τις θεματικές αυτές ενότητες, καθώς και τη  γενικότερη κυβερνητική πολιτική στον πρωτογενή τομέα παραγωγής.

Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά τους εξής άξονες:

α) παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών,

β) ενέργειες επιμόρφωσης και εκπαίδευσης (με πρακτική άσκηση),

γ) δράσεις δημοσιότητας και

δ) παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού

 Πιο αναλυτικά:

α) Στις συμβουλευτικές υπηρεσίες περιλαμβάνονται ενδεικτικά οι εξής δράσεις: οργάνωση και διαχείριση αγροτικών εκμεταλλεύσεων, καλλιεργητικές φροντίδες, θέματα υγιεινής και ασφάλειας, κ.λπ.

 β) Στις ενέργειες επιμόρφωσης και εκπαίδευσης, διάρκειας τουλάχιστον πενήντα (50) ωρών, ο δε αριθμός των συμμετεχόντων ανά τμήμα θα πρέπει να είναι από δεκαπέντε (15) έως εικοσιπέντε (25) άτομα, περιλαμβάνονται ενδεικτικά οι εξής δράσεις: γνώση και εξοικείωση στη χρήση ΤΠΕ, εξαγωγικές επιχειρηματικές πολιτικές και πρακτικές, βασικές αρχές συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης, μέθοδοι μείωσης κόστους παραγωγής, ποιοτικός έλεγχος, νέες καλλιέργειες, πολυδραστηριότητα κ.λπ.

γ) Στις δράσεις δημοσιότητας περιλαμβάνονται ενδεικτικά τα εξής: ημερίδες, συνέδρια, έκδοση πληροφοριακού υλικού, κ.λπ. και δ) Στην παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού περιλαμβάνονται ενδεικτικά η έκδοση επιχειρηματικών οδηγών, οδηγού ορθών πρακτικών, η παραγωγή  ηλεκτρονικού εκπαιδευτικού υλικού για τη μεσογειακή διατροφή λαμβανομένου υπόψη του καλαθιού των περιφερειών κ.λπ.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους, και συγκεκριμένα, από τον Τακτικό Προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, ΚΑΕ 2449 ή και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, και ανέρχεται στο ποσό των διακοσίων χιλιάδων ευρώ (200.000,00 €).

Η επιχορήγηση των Ν.Π.Δ.Δ. Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα γίνεται τμηματικά, ανάλογα με την πρόοδο των δράσεων που υλοποιούν. Ο μέγιστος προϋπολογισμός για κάθε πρόταση θα ανέρχεται στο ποσό των 20.000 € (είκοσι χιλιάδων ευρώ).

Οι δαπάνες για κάθε άξονα θα κατανέμονται ως εξής:
• για τον άξονα (α) έως 30% του προϋπολογισμού,
• για τον άξονα (β) έως 40% του προϋπολογισμού,
• για τον άξονα (γ) έως 10% του προϋπολογισμού και
• για τον άξονα (δ) έως 20% του προϋπολογισμού.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων σε καθένα από τους άξονες (α) και (β) θα είναι τουλάχιστον τριάντα (30).

 Πηγή : esos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: