Blogger Widgets

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Τι είπε ο Γ. Μπαμπινιώτης για τις πανελλαδικές, τα βιβλία και το Νέο Λύκειο

Ο υπουργός Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτης, μιλώντας χθες σε εκπομπή  της ΝΕΤ για τις πανελλαδικές, τα βιβλία και το ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ, είπε τα εξής: 


Για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις
Το κύριο βάρος του Υπουργείου Παιδείας έχει πέσει στη διοργάνωση των Πανελλαδικών εξετάσεων.  Πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο σύστημα που δεν μπορεί κανείς να το φανταστεί.  Ούτε ο ίδιος το ήξερα προτού αναλάβω.    

Μαζί με την Υφυπουργό την αρμόδια, την κ. Χριστοφιλοπούλου, έχουμε πέσει πάνω να ξεκινήσουμε από τα τετράδια που πρέπει να έχουν οι μαθητές για να γράψουν, μέχρι τα δύο συστήματα Πληροφορικής, το Μηχανογραφικό και το σύστημα των αποτελεσμάτων.

Βεβαίως, είναι και η διακίνηση των γραπτών από τα σχολεία στα Βαθμολογικά κέντρα, τα οποία δεν είναι γνωστά μέχρι την τελευταία στιγμή, και από κει πίσω στα σχολεία.  

Για το εξεταστικό:
Πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο και ακριβό σύστημα, το οποίο κάποια στιγμή θα πρέπει να αλλάξει επ’ ωφελεία των παιδιών, γιατί μπορεί να είναι αντικειμενικό -και είναι αντικειμενικό- αυτό το σύστημα, αλλά είναι απάνθρωπο. Ένα παιδί που θα αποτύχει θα πρέπει να περιμένει ένα χρόνο για να ξαναδώσει σ’ ένα αντικείμενο που απέτυχε. Δεν είναι πάντοτε δίκαιο.  

Με το νέο σύστημα -όταν θα γίνει-  θα μπορούν μέσα σε ένα Εθνικό Εξεταστικό Οργανισμό, να επαναλάβουν την εξέταση μέχρι και δύο φορές στον ίδιο χρόνο αντί να περιμένουν- όπως γίνεται σήμερα- να περάσει ο χρόνος για να ξαναδώσουν εξετάσεις.

Ο Εθνικός εξεταστικός φορέας  - υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας φυσικά - θα διενεργεί τις εξετάσεις με επιστημονικά κριτήρια και όχι με έναν τρόπο πρόχειρο. Ξέρετε, τώρα γίνεται με το τι λιγότερο έχει διδαχθεί και όχι με τους στόχους που πρέπει να επιδιώξουμε. Γι’ αυτό, δεν βγάζει πάντοτε τους καλύτερους.  Άρα, χρειάζεται ένα άλλο σύστημα, που θα δίνει περισσότερες δυνατότητες.  Δεν ανακαλύπτουμε τον κόσμο. Αυτά τα συστήματα υπάρχουν σε άλλες χώρες.  Απλώς, θα τα μεταφέρουμε με τα ελληνικά δεδομένα.      

Όλα αυτά, όμως, όταν γίνει και εφαρμοστεί το νέο σύστημα.  Φέτος,  Α’ Β’ και Γ’ Λυκείου, δίνουν με το υπάρχον σύστημα, ας το πούμε με το «παλιό», με το ισχύον σύστημα.  Οποιαδήποτε αλλαγή γίνει με την νέα Κυβέρνηση, αυτή θα αφορά στους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου, δηλαδή όλοι οι μαθητές θα έχουν μπροστά τους 3 χρόνια, πριν εφαρμοστεί το νέο σύστημα, οψέποτε εφαρμοστεί.

Για το νέο Λύκειο
-Πρόκειται για πρόταση που έχει βγει από έναν εθνικό διάλογο για την Παιδεία όπου είχαν συνεργαστεί τα τρία κόμματα. Αυτό λοιπόν δουλεύτηκε, το δουλέψαμε εν συνεχεία και με την κ. Διαμαντοπούλου και είναι έτοιμο ένα νομοσχέδιο το οποίο, ανά πάσα στιγμή, η Κυβέρνηση που θα βγει η νέα, θα μπορούσε να αξιοποιήσει και να λύσει πρώτον, το θέμα του Λυκείου, να μην είναι ένα κακό, απαξιωμένο φροντιστήριο για το Πανεπιστήμιο.

Ξέρετε τι είναι για παιδιά 15 με 18 ετών, στην καλύτερη τους ηλικία -που μπορείς να τους δώσεις πράγματα-, να τα έχεις υποδουλωμένα σε μία αποστήθιση προκειμένου να μπουν στο Πανεπιστήμιο; Αυτό είναι μία στρέβλωση που πρέπει να ξεπεραστεί. Πρέπει να είναι μία αυτοτελής και αυτόνομη μορφωτική μονάδα το Λύκειο, όπως ήταν παλιά, και αφού τελειώσεις το Λύκειο, να δίνεις εξετάσεις.

-Το σχέδιο για το Νέο Λύκειο είναι η απελευθέρωση από τον φροντιστηριακό του χαρακτήρα.  Θα μειωθεί πάρα πολύ η ανάγκη στο να κάνουν φροντιστήριο. Όλα τα συστήματα τα αξιόλογα, βρίσκουν τρόπους να στηρίξουν μέσα στο σχολείο και τα αδύναμα παιδιά. Είναι αυτή η αντισταθμιστική, η ενισχυτική διδασκαλία. Αυτό είναι το σύστημα στο οποίο παίρνεις τα παιδιά που έχουν ένα πρόβλημα και μέσα στο σχολείο τα βοηθάς ώστε να συμβαδίσουν με τα άλλα.  Αυτό είναι μία μεγάλη κοινωνική εκπαιδευτική παροχή.

-Με το Νέο Λύκειο, όταν γίνει, θα μετράει η επίδοση στις τρεις τάξεις του Λυκείου, διότι αυτό είναι ένα μειονέκτημα (τώρα). Έχεις έναν μαθητή που μπορείς να ξέρεις την εικόνα του μέσα σε  τρία χρόνια, το αγνοείς αυτό και κοιτάζεις τι θα κάνει μέσα σε τρεις ώρες. Αυτό είναι μία στρέβλωση η οποία με το νέο σύστημα «θεραπεύεται» .

-Το παιδί δεν μπορεί να ξέρει από την Α’ Λυκείου τι θέλει.  Πρέπει να υπάρχουν δυνατότητες επιλογών - και αυτή είναι η πρόταση που γίνεται - σε αντικείμενα που ενδιαφέρουν τους μαθητές – άλλα είναι θεωρητικά, άλλα θετικά κτλ- και βεβαίως ο πολιτισμός στα σχολεία.  Θ’ ανοίξουμε μεγάλη κουβέντα αν συνεχίσουμε μ’ αυτό.   Το Ελληνικό σχολείο αυτή τη στιγμή δεν έχει ζώνες πολιτισμού.  Με την νέα πρόταση περνάει ο πολιτισμός στα σχολεία μ’ έναν τρόπο που τον καθιερώνει, όπου τα παιδιά έχουν ενασχόληση σε όλες τις τάξεις με θέατρο, με μουσική, με εικαστικά και έχουν μια ανάσα μέσα στο σχολείο και αγαπάνε το σχολείο.

Για τα βιβλία:
-Τα βιβλία θα είναι τον Ιούλιο στα σχολεία (Γυμνάσιο, Λύκειο) και τον Αύγουστο, στα Δημοτικά σχολεία. Ένας αγώνας γίνεται, να φέρουμε το χαρτί. Έρχεται τις πρώτες μέρες του Μαΐου, να αρχίσει η εκτύπωση.   Αν δεν γίνουν αυτά τώρα, δεν θα φτάσουν ποτέ τα βιβλία στο σχολείο.  Δεσμεύομαι, και το δηλώνω δημόσια, πάντοτε σε μία συνεργασία με την κ. Χριστοφιλοπούλου, έχουμε καταφέρει αυτά να προχωρήσουν και να υπάρχουν τα βιβλία στα σχολεία Ιούλιο και Αύγουστο.     

Τα απλοποιώ τα πράγματα. Χρειάζεται μία τεράστια διαδικασία που έχει προηγηθεί.  Να μιλάμε με το Ελεγκτικό Συνέδριο, να μιλάμε με τον έναν και τον άλλον για να μπορέσουν να προωθηθούν αυτά τα θέματα. Αν δεν τα παρακολουθήσεις καθημερινώς μπορεί να σου κολλήσουν κάπου και να βρεθείς χωρίς βιβλία.  Και δεσμεύομαι και υπερηφανεύομαι ότι θα έχουμε βιβλία από το Δημοτικό μέχρι το Λύκειο.

Πηγή : esos.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: