Blogger Widgets

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Κλίμα τρομοκρατίας καταγγέλλουν καθηγητές για τις εκλογές - Τι λένε οι Πρυτανικές αρχές και το υπ. Παιδείας

Για δημιουργία κλίματος εκφοβισμού με υβριστικές και απειλητικές ανακοινώσεις στο Πανεπιστήμιο Πάτρας-χωρίς να κατονομάζουν από πού- με αφορμή τη συγκρότηση και λειτουργία της οργανωτικής επιτροπής με σκοπό τη διεξαγωγή εκλογών για το Συμβούλιο Ιδρύματος, καταγγέλλουν 244 πανεπιστημιακοί δάσκαλοι (σ.σ. το κείμενο με τα ονόματα βρίσκονται στο esos).


Το esos επικοινώνησε με την Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αννα Ρούσου , η οποία διέψευσε τους ισχυρισμούς των 244 πανεπιστημιακών δηλώνοντας ότι «Δεν υπάρχει κάποιο κλίμα εκφοβισμού. Οσον αφορά την αφίσα που είχε τις φωτογραφίες των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής αναρτήθηκε για δύο ημέρες πριν 4  εβδομάδες»

Οι 244 πανεπιστημιακή δάσκαλοι  καλούν  τα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου — πρωτίστως τη Σύγκλητο και τις πρυτανικές αρχές — να καταδικάσουν τις επιθέσεις και να εγγυηθούν την ακαδημαϊκή ελευθερία. Παράλληλα κάνουν λόγο για σιωπή και ανοχή η οποία « αποτελεί ενθάρρυνση σε πραγματική βία».

Σε ερώτηση σχετικά με αυτή την αιχμή κατά της διοίκησης του Πανεπιστημίου Πατρών  κ. Ρούσου είπε στο esos πως «η σιωπή δεν είναι ενθάρρυνση»

Στο κείμενό τους οι πανεπιστημιακοί αναφέρουν πως οι επιθέσεις αυτές αφορούν κατ’ αρχάς στα πέντε μέλη της οργανωτικής επιτροπής, τους οποίους χαρακτηρίζουν «άξιους και ιδιαίτερα σεβαστούς συναδέλφους μας και επιστήμονες, τους οποίους η πανεπιστημιακή κοινότητα τίμησε κατά το παρελθόν με την εκλογή τους στη θέση του πρύτανη ή του αντιπρύτανη».

Οι 244 υπογραμμίζουν επίσης πως  τέτοιες επιθέσεις, ανεξαρτήτως της συμφωνίας ή διαφωνίας με το Νόμο ή με επιμέρους προβλέψεις του, πλήττουν ευθέως την ελεύθερη έκφραση, το δημοκρατικό διάλογο και την πολυφωνία, δηλητηριάζουν τα ακαδημαϊκά ήθη και επιχειρούν να εγκαθιδρύσουν καθεστώς λογοκρισίας και φόβου.


Τι λέει το Υπ.Παιδείας

Το περιστατικό στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας δεν είναι μεμονωμένο. Οι επιφυλάξεις ή οι αντιρρήσεις για το νόμο από την πλειοψηφία των Πρυτάνεων είναι κατανοητές και σεβαστές. Η οργανωμένη, όμως, αντίσταση στην εφαρμογή του νόμου είναι ευθεία βολή κατά της Δημοκρατίας.

Οι εκδηλώσεις ανοιχτής ή συγκεκαλυμμένης βίας, φαινόμενα τρομοκράτησης και εκφοβισμού, που καταγγέλλονται από μέλη της πανεπιστημιακής  κοινότητας και έχουν στόχο τη μη υλοποίηση της μεταρρύθμισης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, δεν θα βρουν την παραμικρή ανοχή.

Θέλω να διαβεβαιώσω την πανεπιστημιακή κοινότητα ότι, ως κατά το Σύνταγμα εποπτεύουσα αρχή και υπεύθυνη για την τήρηση των πανεπιστημιακών νόμων (άρθρο 16 παρ.5), η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα πράξει το παν για την εφαρμογή του νέου νόμου, τον οποίο –υπενθυμίζεται, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία μόλις προ τριμήνου.

Για αυτό θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για το σεβασμό της νομιμότητας και τη λογοδοσία όσων αυθαιρέτως την αμφισβητούν.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.



Πηγή : esos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: