Blogger Widgets

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Πώς να αλλάξετε μέγεθος στα Partition του υπολογιστή σας

Το Partitioning είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ένας φυσικός δίσκος χωρίζεται σε λογικά τμήματα (partitions), τα οποία το σύστημα αντιλαμβάνεται και αντιμετωπίζει σαν ξεχωριστούς δίσκους. 
 
Στο παρόν άρθρο θα σας αναλύσουμε γιατί είναι πολύ καλύτερα να έχουμε τουλάχιστον δύο partition στον υπολογιστή μας, καθώς επίσης θα σας δείξουμε έναν εύκολο και δωρεάν τρόπο να δημιουργήσετε και να διαχειριστείτε όσα Partition θέλετε. 
 
Πριν συνεχίσουμε, μια προειδοποίηση: Το partitioning είναι σαν να ανάβεις μια φωτιά σε τζάκι. Είναι πολύ απλό, τόσο που ο καθένας μπορεί να το κάνει, αλλά χρειάζεται και μεγάλη προσοχή, αλλιώς είναι πολύ εύκολο να προκληθεί καταστροφή - στη συγκεκριμένη περίπτωση, να χάσετε όλα σας τα αρχεία. Γι' αυτό, σε κάθε περίπτωση, πριν από οποιαδήποτε εργασία που έχει να κάνει με partitions, κρατήστε ένα πλήρες backup. 
 
Οι δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους θα ήθελε κανείς να αλλάξει τα partition του υπολογιστή του είναι οι εξής:

1) Διαχωρισμός Windows και προγραμμάτων από τα προσωπικά μας αρχεία
Οι περισσότεροι απλοί χρήστες έχουν το σκληρό τους δίσκο σε ένα μόνο partition, που περιέχει το λειτουργικό σύστημα, τα προγράμματα και όλα τους τα αρχεία. Αυτή η τακτική είναι το ίδιο λάθος σαν να βάζει κανείς όλα του τα αυγά σε ένα καλάθι. Σε περίπτωση που θα πρέπει να κάνουμε format, θα πρέπει να αντιγράψουμε όλα τα αρχεία σε κάποιο άλλο μέσον (DVD, USB stick, εξωτερικό σκληρό δίσκο), διαδικασία που και είναι χρονοβόρα και αν ξεχάσαμε κάποιο αρχείο, κατά πάσα πιθανότητα θα το χάσουμε οριστικά.

Το να έχουμε δύο partition, ένα για τα Windows και τα προγράμματα και ένα ξεχωριστό για τα αρχεία μας, μας διευκολύνει σημαντικά σε περίπτωση format. Απλά, κατά την εγκατάσταση επιλέγουμε να σβηστεί μόνο το Partition που έχει τα Windows και τα προγράμματα, και τα αρχεία μας βρίσκονται ασφαλή στο δεύτερο partition, ακριβώς όπως τα αφήσαμε.

Βέβαια, σε περίπτωση που χαλάσει ο δίσκος, όσα partition και να έχουμε θα εξαφανιστούν μαζί με τα δεδομένα τους. Παρ' όλα αυτά, για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις κάθε σύστημα με ένα σκληρό δίσκο οφείλει να έχει δύο partition.

2) Εγκατάσταση δεύτερου λειτουργικού συστήματος
Αν θέλουμε να έχουμε δεύτερο λειτουργικό σύστημα στον υπολογιστή μας, στις περισσότερες περιπτώσεις η μόνη λύση είναι να είναι εγκατεστημένο σε δικό του, ξεχωριστό partition. Συγκεκριμένα, αν θέλουμε να έχουμε δύο διαφορετικές εκδόσεις Windows (π.χ. XP και 7 σε dual boot), τα ξεχωριστά partitions είναι μονόδρομος.

Θεωρητικά θα μπορούσε κάποιος να φτιάξει ξεχωριστά partitions για τα διάφορα είδη αρχείων του (π.χ. ένα partition μόνο για ταινίες, ένα μόνο για μουσική, ένα μόνο για αρχεία κλπ). Προσωπικά δεν σας συνιστώ κάτι τέτοιο, γιατί δεν έχετε κανένα ουσιαστικό όφελος. Ουσιαστικά θα ήταν σαν να θέλετε να βάλετε τάξη σε μια ντουλάπα, κι αντί π.χ. να βάλετε τα πράγματα σε κουτιά (να δημιουργήσετε folders στον υπολογιστή), να επιλέξετε να καρφώσετε επιπλέον ράφια.

Φτιάχνοντας δεύτερο partition
Υπάρχουν αρκετά προγράμματα που μπορούν να αναλάβουν το partitioning του υπολογιστή σας. Στο παρόν άρθρο θα χρησιμοποιήσουμε το EASEUS Partition Master, το οποίο διατίθεται δωρεάν για προσωπική χρήση και που θα το βρείτε εδώ: http://www.partition-tool.com/personal.htm


Βήμα πρώτο: Scandisk & Defrag
Πριν κάνουμε οποιαδήποτε εργασία με partitioning, πρώτα ελέγχουμε το δίσκο για σφάλματα με scandisk. Αυτό χρειάζεται έτσι ώστε, αν υπάρχουν σφάλματα στο σύστημα αρχείων, να διορθωθούν και να μην υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσουν πρόβλημα στο partitioning. Κάποτε ο υπογράφων παραλίγο να χάσει σχεδόν 100GB αρχείων επειδή η διαδικασία του partitioning κόλλησε λόγω σφάλματος στο file system.

Το επόμενο βήμα, ειδικά αν θέλουμε να μειώσουμε το μέγεθος ενός partition, είναι να κάνουμε defrag. Βλέπετε, τα αρχεία που έχουμε στον υπολογιστή μπορεί να φαίνονται τακτοποιημένα, αλλά στην πραγματικότητα τα δεδομένα βρίσκονται σκόρπια σε όλη την επιφάνεια του partition. Για να μειώσουμε το μέγεθος του partition, θα πρέπει προφανώς να αφαιρεθεί ένα κομμάτι του που είναι άδειο. Με το defrag, όλα τα δεδομένα του partition τοποθετούνται στην αρχή του, αφήνοντας το τέλος του άδειο για να συρρικνωθεί.

Αν δεν κάνετε defrag, το partitioning μπορεί να πάρει κυριολεκτικά τρεις και τέσσερις φορές περισσότερο χρόνο, καθώς το πρόγραμμα που αναλαμβάνει το partition θα πρέπει να μετακινήσει εκείνη την ώρα τα δεδομένα, και κατά πάσα πιθανότητα θα το κάνει πιο αργά απ' ότι το πρόγραμμα του defrag.

Βήμα δεύτερο: Μικραίνοντας το partition
Για να δημιουργήσουμε δεύτερο partition, πρέπει πρώτα να μικρύνουμε τό ή τα υπάρχοντα, προκειμένου να δημιουργηθεί κενός χώρος.

Ξεκινάμε το EASEUS, κάνουμε δεξί κλικ στο partition C: και επιλέγουμε το "Resize/Move Partition"

1

Στην οθόνη που εμφανίζεται και μας δείχνει το partition πηγαίνουμε το δείχτη του ποντικιού στην κουκίδα που βρίσκεται στο δεξιά μέρος του partition, μέχρι να αλλάξει μορφή. Κάνουμε κλικ και τραβώντας προς τα αριστερά μικραίνουμε το partition όσο θέλουμε. Οι ενδείξεις από κάτω αλλάζουν σε πραγματικό χρόνο, έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να ξέρουμε πόσος ελεύθερος χώρος απομένει. Η ένδειξη που μας ενδιαφέρει κυρίως είναι το Unallocated Space After, καθώς βέβαια και το μέγεθος του partition.

2

Αφού πιάσουμε στο περίπου το στόχο μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα βελάκια στο partition size, προκειμένου ο κενός μας χώρος, και άρα το partition που θα φτιάξουμε στη συνέχεια, να έχει στρογγυλό μέγεθος, π.χ. 100GB (και όχι 93,24GB). Προτιμότερο είναι να χρησιμοποιήσουμε τα βελάκια του partition size, γιατί αν πειράξουμε το "Unallocated Space After" θα μετακινήσει το partition χωρίς να του αλλάξει το μέγεθος.

Θυμηθείτε, 1GB=1024MB, οπότε αν θέλετε ο κενός χώρος να είναι 100GB φροντίστε η ένδειξη Unallocated Space After να λέει 102400MB. Βέβαια, για 1-2 MB διαφορά δεν χάλασε ο κόσμος.

Προσοχή, μην αφήσετε υπερβολικά λίγο χώρο για το partition των Windows και των προγραμμάτων. Προσωπικά, θεωρώ πως 50GB είναι υπέρ αρκετά, από τη στιγμή που τα μεγαλύτερα αρχεία (π.χ. ταινίες) θα βρίσκονται στο δεύτερο partiton, των δεδομένων.

Εκτός αν είναι απόλυτη ανάγκη, δεν αλλάζουμε το μέγεθος του partition από την αριστερή μεριά. Αυτό αφ' ενός θα αναγκάσει το σύστημα να μεταφέρει όλα τα δεδομένα του partition, κι αν είναι αρκετά (π.χ. 200-300GB) η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει περισσότερες από 10-12 ώρες. Αφ' ετέρου, υπάρχει περίπτωση το σύστημα να μην μπορεί να μπει στα Windows. Έτσι, φροντίστε το Unallocated Space Before να παραμένει στο 0,0

Πατώντας ΟΚ, οι αλλαγές δεν θα εκτελεστούν αυτόματα. Μπορείτε να κάνετε όλες τις εργασίες που θέλετε (δημιουργία partition, στη συγκεκριμένη περίπτωση), να κάνετε undo όσες φορές θέλετε, και όταν είστε έτοιμοι να πατήσετε Apply για να εφαρμοστούν οι αλλαγές με τη σειρά. Έτσι κι αλλιώς, από τη στιγμή που θα κάνετε resize το partition των Windows, θα χρειαστεί να γίνει επανεκκίνηση για να εφαρμοστούν οι αλλαγές, οπότε καλό είναι να τις έχετε κάνει όλες από πριν, για να μην περιμένετε ανάμεσα στα βήματα.

Βήμα τρίτο: Δημιουργώντας νέο partition
Εφ' όσον τώρα υπάρχει ελεύθερος χώρος στο δίσκο, κάντε δεξί κλικ στο unallocated space και επιλέξτε create partition.


3

Ο οδηγός αυτόματα θα επιλέξει όλο το διαθέσιμο χώρο για το partition. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα χρειαστεί να κάνετε καμία ρύθμιση. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε ένα volume label, όπως "Data", το οποίο όμως μπορείτε να αλλάξετε ανά πάσα στιγμή, οπότε δεν έχει και μεγάλη σημασία.

4
 
Βήμα τέταρτο: Και ο Θεός βοηθός
Είστε πλέον έτοιμοι να εφαρμόσετε τις αλλαγές σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί Apply πάνω αριστερά, θα σας εμφανίσει ένα παράθυρο με το πόσες εφαρμογές εκκρεμούν, καθώς και την επιλογή να σβήσει αυτόματα ο υπολογιστής μόλις ολοκληρωθούν (χρήσιμο αν πρόκειται για πολύωρες εργασίες).

5

Το επόμενο παράθυρο μας ενημερώνει πως πρέπει να γίνει επανεκκίνηση για κάποιες από τις αλλαγές που έχουμε ορίσει. Κλείνουμε ό,τι τυχών άλλα προγράμματα είχαμε ανοιχτά (που, κανονικά, μιας και φτιάχνουμε τα partition δεν θα έπρεπε να έχουμε τίποτε άλλο ανοιχτό, αλλά τελοσπάντων) και πατάμε Yes για επανεκκίνηση.

6

Κατά την επανεκκίνηση μπαίνουμε στο boot mode του EASEUS. Για μερικά δευτερόλεπτα έχουμε την επιλογή να ακυρώσουμε τις εργασίες, πατώντας οποιοδήποτε κουμπί.

7

Μετά τα λίγα αυτά δευτερόλεπτα κι αφού χάσαμε την ευκαιρία μας, παρακολουθούμε το πρόγραμμα να αλλάζει τα partition όπως του είπαμε. Ευχόμαστε επίσης να μην πέσει το ρεύμα για κανένα λόγο, γιατί μετά είναι πολύ πιθανό να έχουμε πρόβλημα.

7a

Εφ' όσον είμασταν προσεκτικοί και με λίγη τύχη (πάντα χρειάζεται), όλα ολοκληρώνονται ρολόι. Πλέον, στο My Computer θα βλέπουμε το δεύτερο partition σαν ξεχωριστό σκληρό δίσκο, με το δικό του γράμμα (Ε: στο συγκεκριμένο παράδειγμα).

9




Δεν υπάρχουν σχόλια: