Blogger Widgets

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Κύμα φυγής από τα ιδιωτικά σχολεία, γεμίζουν τα δημόσια, μαχαίρι στα ιδιαίτερα μαθήματα

Τα φτηνά σπίτια σε κάποιες περιοχές και η φυγή από τα ιδιωτικά σχολεία γεμίζουν τα δημόσια. Σε σχολεία με διπλοβάρδια, στη δυτική Θεσσαλονίκη, γονείς παραχωρούν την κηδεμονία των παιδιών τους για να επιτύχουν μετεγγραφή σε άλλα που λειτουργούν μόνο πρωί. 


Τα ιδιαίτερα μαθήματα έχουν κοπεί μαχαίρι από πολλές οικογένειες που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν. Σημεία όλα της οικονομικής κρίσης. 

Διπλάσιο αριθμό μαθητών απέκτησε τα τελευταία πέντε χρόνια το 3ο Γυμνάσιο του Χορτιάτη. Το 2006 αριθμούσε 111 παιδιά, πέρσι είχε 186 και φέτος έφτασε τα 206! Παραδόξως, ούτε ένας μαθητής δεν προερχόταν από ιδιωτικό σχολείο κατά τις εγγραφές της φετινής χρονιάς, αν και στη γύρω περιοχή υπάρχουν αρκετά. 

«Η εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των μαθητών οφείλεται κυρίως στον οικιστικό παράγοντα. Στην περιοχή μας υπάρχουν πολλές καινούργιες φτηνές μεζονέτες και αρκετές οικογένειες που θέλουν να απομακρυνθούν από το πολύ αστικό περιβάλλον έρχονται προς τα εδώ», αναφέρει ο διευθυντής του σχολείου Εμμανουήλ Νειλούδης. 

Αντιθέτως, αρκετά παιδιά από ιδιωτικά σχολεία γράφτηκαν φέτος στο Γυμνάσιο του Πανοράματος, που λόγω αύξησης του αριθμού των μαθητών από 15θέσιο έγινε 17θέσιο. Μάλιστα, παρότι μεγάλωσε φέτος, ασφυκτιά και πάλι, καθώς οι πληθυσμιακές απαιτήσεις συνεχώς μεγαλώνουν. 

«Εχουμε φέτος 420 μαθητές, περίπου 60 περισσότερους από πέρυσι. Είναι παιδιά που προήλθαν από άλλα δημόσια σχολεία αλλά και αρκετά από ιδιωτικά. Είμαστε κιόλας οριακά και δεν αντέχουμε άλλο τμήμα», θα εξηγήσει στην «Ε» η διευθύντρια Βενετία Καπαχτσή. 

Περίπου τον ίδιο αριθμό μαθητών -335 παιδιά- σε σχέση με πέρσι, έγραψε στο δυναμικό του το 1ο ΓΕΛ Πυλαίας. 

«Είναι μια περιοχή που θεωρείται... ανεβασμένη οικονομικά κι έτσι δεν έγινε εδώ η μεγάλη φυγή από τα ιδιωτικά σχολεία. Από συζητήσεις με συναδέλφους εκπαιδευτικούς όμως και με γονείς, μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι αυτό που μειώθηκε δραστικά, για οικονομικούς ασφαλώς λόγους, ήταν τα ιδιαίτερα μαθήματα», τονίζει ο διευθυντής του σχολείου, Σπύρος Ρίζος. 

Ενα πρωτότυπο φαινόμενο παρατηρείται στο 1ο Λύκειο Πολίχνης, στη δυτική Θεσσαλονίκη, που λειτουργεί σε καθεστώς διπλοβάρδιας. Κάποιοι γονείς καταφεύγουν σε συμβολαιογράφους και παραχωρούν με νομικές πράξεις την κηδεμονία των παιδιών τους σε συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα προκειμένου να τα μετεγγράψουν σε σχολεία άλλων περιοχών που λειτουργούν μόνο σε πρωινό κύκλο. 

«Εχουμε φέτος 250 παιδιά, περισσότερα κατά 20 από πέρσι. Την προηγούμενη σχολική χρονιά έφυγαν με τη μέθοδο της αλλαγής κηδεμονίας περίπου 80 μαθητές και φέτος περιμένουμε να διαρρεύσουν σε άλλα σχολεία περίπου 50. Οι γονείς θέλουν να αποφύγουν τη διπλοβάρδια πάση θυσία. Ενίοτε έχουμε και άνωθεν παρεμβάσεις, από προϊσταμένους κ.λπ. Είναι απαράδεκτο», λέει ο διευθυντής του σχολείου Απόστολος Τζελέπης. 

Για το θέμα και κατά πόσο γίνονται νόμιμα οι διαδικασίες αυτές, η Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης ενημέρωσε ήδη την Περιφέρεια Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και την Εισαγγελία Πρωτοδικών, καθώς «οι ενέργειες αυτές κινούνται στα όρια της νομιμότητας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος Τριαντάφυλλος Τρανός. 

Μείωση στον αριθμό των μαθητών, λόγω διπλοβάρδιας, αντιμετωπίζει και το 7ο Λύκειο Καλαμαριάς. Η δύναμή του περιορίστηκε φέτος κατά 30 μαθητές, 10 σε κάθε τάξη. 

«Του χρόνου όμως, εκτιμούμε ότι ο αριθμός θα αυξηθεί από 250 παιδιά που είναι φέτος, γιατί θα επιστρέψουμε σε πρωινό κύκλο λειτουργίας», ανέφερε η γραμματέας του σχολείου Αντιγόνη Τσίλια. 

«Δεν υπάρχει χώρος» 

Υπερδιπλάσιος αριθμός μαθητών από πέρσι γράφτηκε φέτος στην 1η τάξη του 43ου Δημοτικού, που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. 

«Αναγκαστήκαμε και κάναμε τάξη την αίθουσα υπολογιστών. Υπάρχει κύμα φυγής από τα ιδιωτικά, λόγω προφανώς της οικονομικής συγκυρίας. Επίσης, πολλοί γονείς προτιμούν να φέρνουν εδώ τα παιδιά τους γιατί δουλεύουν στο κέντρο και τους βολεύει. Πέρυσι γράψαμε 30 πρωτάκια και φέτος 80. Συνολικά έχουμε 180 μαθητές πια και δεν υπάρχει χώρος για άλλα τμήματα», επισημαίνει ο διευθυντής, Γιώργος Σκαφίδας. 

Μια κορεσμένη οικιστικά περιοχή, η Τριανδρία, «χάνει» παιδιά από το 3ο Δημοτικό της. Το σχολείο είναι ολοήμερο και φέτος έχει 122 μαθητές από 118 την περασμένη σχολική χρονιά, και από 12θέσιο έγινε 10θέσιο. Σύμφωνα με το διευθυντή Θανάση Δαρβούδη, «η Τριανδρία είναι μια περιοχή που δεν επεκτείνεται, σε αντίθεση με τα ανατολικά και δυτικά άκρα της πόλης». 

«Πάνω-κάτω στα ίδια» είναι ο αριθμός των παιδιών στα νηπιαγωγεία, αλλά σε πολλά από αυτά δεν εγγράφονται, λόγω υπερπληρότητας, τα προνήπια! Την κατάσταση σώζουν κάπως οι χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ, με τις οποίες οι δικαιούχοι μπορούν να εγγράφουν τα προνήπια σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. 


 Πηγή : Ελευθεροτυπία


Δεν υπάρχουν σχόλια: