Blogger Widgets

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

"Να μειωθούν κι άλλο τα δίδακτρα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο"

«Η αδυναμία της πολιτείας και ιδιαίτερα του Υπουργείου Παιδείας να προστατεύσει την δυνατότητα των Ελλήνων πολιτών να έχουν δικαίωμα στην δια βίου μάθηση είναι εμφανής με την άρνηση του Υπουργείου να μειώσει τα δίδακτρα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο.» Αυτό τονίζει σε παρέμβασή του ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Μιχάλης Μπεκίρης, ο οποίος συνεχίζει με τα εξής:


«Ιδιαίτερα τώρα με την οικονομική κρίση αυτή η κίνηση θα ανακούφιζε πολλούς σπουδαστές του ΕΑΠ οι οποίοι θα αναγκαστούν να διακόψουν τις σπουδές τους. ‘Ήδη οι αιτήσεις μειώθηκαν κατά 20.000 φέτος, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση του ΕΑΠ αποφάσισε φέτος για διευκόλυνση των φοιτητών να καταβληθούν τα δίδακτρα σε δύο δόσεις,

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ως θεσμός απεδείχθη ιδιαιτέρα δημοφιλής, με αποτέλεσμα χιλιάδες νέοι και όχι μόνο, να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση για να συμμετέχουν στην διαδικασία επιλογής τους για να φοιτήσουν.

Σήμερα φοιτούν στο ΕΑΠ παραπάνω από 17.000 χιλιάδες φοιτητές. Ως ερμηνεία αυτής της αποδοχής του θεσμού μπορεί να θεωρηθεί, οι προσδοκίες είτε μορφωτικές είτε επαγγελματικές πολλών νέων που δεν πέρασαν τις πύλες της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αμέσως μετά το λύκειο, αλλά και άλλων που αφού τελείωσαν κάποια σχολή σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ, θέλουν να αποκτήσουν μεταπτυχιακό τίτλο με αυτόν τον τρόπο. Στην απάντηση της αρμοδίου Υπουργού τονίζονται οι μέχρι τώρα διευκολύνσεις κύρια από την θέσπιση προγράμματος Υποτροφιών οι οποίες και βέβαια συμβάλλουν στην ανακούφιση των αριστούχων φοιτητών αλλά για την συντριπτική τους πλειοψηφία, τα δίδακτρα αποτελούν πραγματική τροχοπέδη για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.»

Στα πλαίσια του θέματος αυτού που είναι άμεσα συνυφασμένο με την οικονομική κρίση, τη δυνατότητα δια βίου μάθησης των Ελλήνων και την υπόσταση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, ο Βουλευτής Αχαΐας και πρώην Υφυπουργός Μιχάλης Μπεκίρης είχε φέρει το θέμα στη Βουλή καταθέτοντας ερώτηση με θέμα «Μείωση – κατάργηση των διδάκτρων στο ΕΑΠ» Προς απόδειξη των ανωτέρω παραθέτουμε αποσπάσματα από την απάντηση της Υπουργού Κας Διαμαντοπούλου η οποία έχει ως εξής:

Το πλήρες κείμενο της απάντησης έχει ως εξής:
«Απαντώντας στην Ερώτηση με αριθμό 19550/14-7-2011. την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Μιχάλης Β. Μπεκίρης και αφορά στη μείωση των διδάκτρων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.), με το Αριθ. Πρωτ.: ΤΕΚ - 846/6-7-2011 έγγραφο του. μας ενημέρωσε ότι:

«1. Σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 5 του Ν. 2552/97 «το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις» α) «Οι φοιτητές επιβαρύνονται για την απόκτηση του απαραίτητου εκπαιδευτικού, πληροφοριακού και υλικού αξιολόγησης και συμμετέχουν στις ιδιαίτερες δαπάνες επικοινωνίας, που συνδέονται με την εφαρμογή του συστήματος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης,
β) Το ύψος της συμμετοχής αυτής, καθώς και τα κοινωνικά κριτήρια και τα κριτήρια επίδοσης για τη χορήγηση υποτροφιών από το Ε.Α.Π. μερικής ή ολικής απαλλαγής από τις ανωτέρω διατάξεις, ορίζονται, ύστερα από εισήγηση της Συγκλήτου, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

2. Η Δ.Ε. του Ε.Α.Π. στην 130ή/21-7-2005 συνεδρίαση της αποφάσισε η οικονομική συμμετοχή των φοιτητών στις δαπάνες σπουδών τους να παραμένει σταθερή για τα έξι πρώτα χρόνια αντί τεσσάρων που ίσχυε μέχρι τότε για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και για τέσσερα χρόνια αντί τριών που ίσχυε για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών

3. Το ύψος της οικονομικής συμμετοχής παραμένει σταθερό από το ακαδημαϊκό έτος 2005 - 2006 μέχρι και σήμερα χωρίς καμία αύξηση.

4. Το Ε.Α.Π. χορηγεί υποτροφίες με κοινωνικά, οικονομικά και ακαδημαϊκά κριτήρια και σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον Κανονισμό Χορήγησης Υποτροφιών. Πέραν των ανωτέρω χορηγεί κάθε έτος και υποτροφίες αριστείας για τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές ενότητες των προγραμμάτων σπουδών εκτός των χορηγούμενων υποτροφιών με βάση τα κριτήρια, τη μοριοδότηση και τη διαδικασία που προβλέπονται στον Χορήγησης Υποτροφιών.

Συγκεκριμένα, χορηγείται υποτροφία ολικής απαλλαγής για όσους φοιτητές των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών έχουν επιλέξει να παρακολουθήσουν τη συγκεκριμένη ακαδημαϊκή χρονιά 3 θεματικές ενότητες και συγκεντρώνουν σε κάθε μια από αυτή βαθμό από 8,5 και άνω και στους μεταπτυχιακούς φοιτητές που έχουν δηλώσει να παρακολουθήσουν 2 θεματικές ενότητες και συγκεντρώνουν βαθμό σε κάθε μια από αυτή από 8,5 και άνω.

5. Με επίγνωση της οικονομικής κατάστασης, κατά τη 212η συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουνίου 2011. αποφασίστηκε: α) η διευκόλυνση των φοιτητών μέσω της αύξησης του αριθμού χορήγησης υποτροφιών που θα προέλθει από τη διεύρυνση της βάσης χορήγησης υποτροφιών αριστείας και από την επανεξέταση των κλιμάκων και των αντιστοίχων μορίων των οικονομικών κριτηρίων χορήγησης υποτροφιών και β) η καταβολή της οικονομικής συμμετοχής των φοιτητών στις δαπάνες σπουδών τους για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 σε δύο δόσεις.

6. Το ύψος χρηματοδότησης του Τακτικού Προϋπολογισμού του Ιδρύματος για την κάλυψη μόνο των λειτουργικών αναγκών του ανήλθε το έτος 2010 σε 3.026.900 ευρώ ενώ στον προϋπολογισμό του 2011 έχει εγγραφεί το ποσό των 2.900.000 ευρώ».


 Πηγή : thebest.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: