Blogger Widgets

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Το υπουργείο τα ρίχνει στο Ελεγκτικό για τις ελλείψεις βιβλίων

Συλλήβδην τις ευθύνες στο Ελεγκτικό Συνέδριο έριξε η υπουργός Παιδείας για το τεράστιο πρόβλημα της καθυστέρησης στην εκτύπωση και διανομή των σχολικών βιβλίων, που οδήγησε στην απόφαση να ξεκινήσουν τα παιδιά το διάβασμα με φωτοτυπίες και dvd. 


«Εχω στείλει όλα τα στοιχεία στον υπουργό Δικαιοσύνης και έχω ζητήσει να πάρει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες. Δεν μπορεί επί δυόμισι μήνες να μη βγαίνει απόφαση, όταν είναι γνωστό ότι αφορά τα βιβλία των παιδιών και ότι δεν είχε καμία άλλη δυνατότητα το υπουργείο Παιδείας» δήλωσε, χθες, στη Βουλή, ερωτώμενη από τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. 

Επικεντρώνοντας το πρόβλημα μόνο στην προμήθεια χαρτιού, εξήγησε ότι αν και ο διαγωνισμός χαρτιού έγινε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, τον Οκτώβριο του 2010, και παρά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού τον Μάρτιο του 2011, υπήρξε πρόβλημα στην έγκριση από το Ελεγκτικό όπου και εκδικάστηκε η υπόθεση στις 6 Μαΐου, η οποία έφθασε στον αρμόδιο οργανισμό στις 19/7. Από τότε άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. 

Βέβαια, το πρόβλημα -γνωστό από καιρό- είναι σύνθετο. Ρόλο έπαιξε και το δραματικά μειωμένο προσωπικό και η έλλειψη χρημάτων για την πρόσληψη εποχικών υπαλλήλων που κάθε καλοκαίρι προσλαμβάνονται για την προετοιμασία της εκτύπωσης και αποστολής των βιβλίων. Αποτέλεσμα; Δεν θα φθάσουν τα βιβλία στα σχολεία πριν από τον Νοέμβριο. Τα τυπωμένα βιβλία δεν ξεπερνούν το 10%. 

Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Εύβοια δεν έχει γίνει διανομή, στη Βοιωτία έχει σταλεί το 10%, στην Ευρυτανία το 4%. Στις νησιωτικές περιοχές και την Πελοπόννησο έχει αποσταλεί από το 70 έως το 90%. Από τους 183 τίτλους για το Δημοτικό Σχολείο έτοιμοι είναι μόνο οι 15. Στα Γυμνάσια από τους 178 τίτλους είναι έτοιμοι μόνο οι 5! Στο Λύκειο από τους 207 τίτλους έτοιμοι είναι οι 13. Τέλος, για την τεχνική εκπαίδευση, από τους 419 τίτλους έτοιμοι είναι μόλις οι 26. 


 Πηγή : Ελευθεροτυπία


Δεν υπάρχουν σχόλια: