Blogger Widgets

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

ΠΑΙΔΕΙΑ : Πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα !



Παρακολουθώ όλο αυτόν τον καιρό τις εξελίξεις στην εκπαίδευση και ειλικρινά έχω μείνει άφωνος.



Είμαστε 23 ημέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και όλα είναι στον αέρα.




 



Τρία απλά πράγματα χρειάζονται τα παιδιά μας για να μάθουν γράμματα :

1.   Σχολεία

2.   Καθηγητές – Δασκάλους

3.   Βιβλία

Να τα πάρουμε ένα-ένα ?

Σχολεία έχουμε ? Έχουμε. Αυτά που έχουμε τέλος πάντων!

Καθηγητές έχουμε?  Τι λένε οι αριθμοί?
600 νέοι διορισμοί
10.000 καθηγητές αναμένετε να πάρουν σύνταξη σύμφωνα με την ΟΛΜΕ
7.000 περίπου οι διορισμοί αναπληρωτών

Κάντε τις πράξεις και θα δείτε ότι «Δεν βγαίνουνε, δεν βγαίνουνε»!

Βιβλία έχουμε? Το υπ. Παιδείας μόλις στις 9.8.2011 αποφάσισε να παραγγείλει χαρτί για να τυπωθούν τα βιβλία. Πως ? Ναι … τους πληροφόρησαν ότι για να τυπωθούν τα βιβλία χρειάζεται χαρτί! Από την άλλη έχουμε και τους συνδικαλιστές (τους έχουμε?) να κάνουν δηλώσεις του τύπου οι μαθητές θα αναγκαστούν να αγοράσουν τα βιβλία! Εγώ συνεχίζω και λέω : Ρωτάτε τους γονείς αν έχουν τα χρήματα να τα αγοράσουν? Μας ρωτάτε αν έχουμε χρήματα να αγοράσουμε τις φωτοτυπίες? Φυσικά και δεν τα έχουμε ! Δεν μας περισσεύουν κύριοι! Δε μας φτάνουν τα φροντιστήρια, θα έχουμε και τα βιβλία?

Ένα στα τρία πιάσαμε!

Αυτή είναι η δωρεάν παιδεία? Ίσως να μην κατάλαβαν καλά οι  κ.κ. Βουλευτές τι σημαίνει αυτό. Η δωρεάν παιδεία παρέχετε από το Κράτος προς στους πολίτες και όχι το αντίστροφο! Να σας θυμίσω και αυτό :

 Σύνταγμα της Ελλάδας άρθρο 16 :  
 Παρ. 2.  Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.
 Παρ. 4.  Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. Το Κράτος ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται, καθώς και αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία, ανάλογα με τις ικανότητές τους.

Σας λέει κάτι αυτό? Εσείς το ψηφίσατε! Εσείς δεν το εφαρμόζετε! 

Ξέρω ότι κάποιοι θα πουν διαβάζοντας αυτά ότι είμαι αντιδραστικός, ψεύτης, λασπολόγος κ.ά.

Μπορεί να είμαι όλα αυτά! Πάνω απ΄ όλα όμως είμαι ένας γονέας που θέλει το καλύτερο για το παιδί του, όπως όλοι μας άλλωστε! Είμαι ένας γονέας που βλέπει τα όνειρα των παιδιών του να βυθίζονται στο σκοτάδι, να γκρεμίζονται. Το μέλλον τους να είναι αβέβαιο. Θα τους απαντήσω λοιπόν με μία δήλωση της υφυπουργού Παιδείας της κας Χριστοφυλοπούλου η οποία είναι διαθέσιμη  και στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου σαν δελτίο τύπου (Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.), από συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του Flash και το δημοσιογράφο Γιάννη Στρατάκη : «Παρά τη στενότητα των πόρων και παρά το γεγονός ότι έχουμε μόνο 600 διορισμούς, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι έχουμε κάνει έναν πολύ σωστό προγραμματισμό. Ευελπιστώ ότι θα ανοίξουν τα σχολεία, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Θα έχουμε καθηγητές και δασκάλους, παρά «το σφίξιμο στα λουριά»

Για όσους δεν ξέρουν την ετυμολογία της λέξης ευελπιστώ : ελπίζω ότι θα συμβεί κάτι ευχάριστο, ελπίζω σε μια ευχάριστη εξέλιξη.

Ελπίζω ! Καταλάβατε? Η «υποπλοίαρχος» του καραβιού που λέγεται «Παιδεία» ελπίζει να πάνε όλα καλά! Ελπίζει ότι θα ανοίξουν τα σχολεία, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Παραδέχεται ότι θα υπάρξουν προβλήματα. Το μέγεθος των προβλημάτων δεν ξέρει! Αυτό είναι που λέμε : «Πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα»!

Ειλικρινά εύχομαι να πάνε όλα καλά. Όχι για το υπουργείο, αλλά για τα παιδιά μου, τα παιδιά σας, τα παιδιά μας.


Βασίλης Σκαραμαγκάς




Δεν υπάρχουν σχόλια: