Blogger Widgets

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Διευθυντής Δευτεροβάθμιας επέλεξε τη σύζυγό του ως Διευθύντρια Σχολείου καταγγέλθηκε στη Βουλή

«Διευθυντής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επέλεξε να προαχθεί η σύζυγός του για διευθύντρια σε σχολείο» αποκάλυψε ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Α. Λυκουρέντζος στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί του Σχεδίου Νόμου για τις αλλαγές στα ΑΕΙ.


ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: «Σήμερα δεν πληροφορηθήκατε τι γίνεται στις επιλογές των διευθυντών; Έφτασε, κυρία Υπουργέ, στο σημείο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να επιλέγει να προαχθεί η σύζυγός του για διευθύντρια σε σχολείο. Ούτε καν αυτή η ευθιξία δεν υπήρξε. Πρώτη φορά τέτοιος στυγνός κομματισμός!

(Θόρυβος -διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σας παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι!
Κύριε Λυκουρέντζο, θα μου επιτρέψετε…

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, τη σκέψη μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Μισό λεπτό.

Εάν συνέβη κάτι τέτοιο, που εύχομαι να μην έχει συμβεί, δεν πρόκειται περί κομματισμού. Περί οικογενειακού φανατισμού μπορεί να πρόκειται, αλλά όχι περί κομματισμού.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, δώστε όποια εξήγηση εσείς θέλετε, αλλά επαναλαμβάνω…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Λέω ότι εύχομαι να μην έχει συμβεί. Και κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα έχει συμβεί αυτό.

Σας παρακαλώ όμως, να ολοκληρώσετε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Επαναλαμβάνω και συμπληρώνω τις σκέψεις μου, κύριε Πρόεδρε.

Όταν εγώ, ως Υφυπουργός, δεχόμουν ότι αυτά τα φαινόμενα πρέπει να τελειώσουν και το συζητούσαμε εδώ με ερωτήσεις που μου καταθέτατε, δεν μπορεί σήμερα να επαναλαμβάνονται με αυτό το βίαιο, εξοργιστικό και κυνικό τρόπο.

Κυρία Υπουργέ, βεβαίως όλα αυτά που σας είπα, θα μου πείτε ότι αναφέρονται στο παρελθόν. Να συνομιλήσουμε για το μέλλον! Όψιμα προσχωρήσατε στις φιλελεύθερες ιδέες, όψιμα ωριμάζετε στις ανάγκες του τόπου, όψιμα θυμηθήκατε την ανάγκη της συναίνεσης.

Όμως εμείς είμαστε εδώ, γιατί αυτή η παράταξη, η φιλελεύθερη παράταξη συνομιλεί με το μέλλον και ένα όραμα έχει: να φανεί χρήσιμη στον τόπο και πάνω απ’ όλα στην ελληνική νεολαία.

Σας ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο κ. Φώτης Κουβέλης.

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε, απλά θα ζητήσω ό,τι στοιχεία υπάρχουν να κατατεθούν και βεβαίως θα τα δω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Βεβαίως.

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Όπως ξέρει και ο κ. Λυκουρέντζος και εσείς ως Υπουργός Παιδείας, ο Υπουργός δεν κάνει τις κρίσεις των διευθυντών. Ξέρετε πολύ καλά ότι υπάρχουν Συμβούλια Τοπικά. Επίσης ξέρετε ότι έχει αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο. Γίνεται με απολύτως αντικειμενικό τρόπο, με συνεντεύξεις που μαγνητοφωνούνται και μπορούν να δοθούν στη δημοσιότητα. Αλλά επειδή πάντοτε μπορεί να συμβεί κάτι, σας διαβεβαιώ ότι θα το ελέγξω και παρακαλώ τα στοιχεία που έχετε να μου τα καταθέσετε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Μισό λεπτό, κύριε Λυκουρέντζο.

Η κυρία Υπουργός είπε αυτό που όλοι όσοι είχαμε διατελέσει Υπουργοί στο παρελθόν κάναμε και θα κάνουμε. Θα ελέγχαμε τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Από την άλλη πλευρά όμως, για να είμαστε δίκαιοι, είπα ότι εύχομαι να μην έχει συμβεί και πιθανόν να μην έχει συμβεί αυτό.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Μισό λεπτό, κύριε Κουβέλη.

Από την άλλη πλευρά, για να είμαστε δίκαιοι, εάν τυχόν η κρινόμενη είχε εμφανώς κριτήρια που υπερείχαν των άλλων, δεν θα έπρεπε μόνο γι’ αυτό το λόγο να αποκλειστεί. Όμως ο έλεγχος στον οποίο αναφέρθηκε η Υπουργός θα ρίξει φως και σε αυτήν την υπόθεση. Γιατί κανείς σε αυτήν την Αίθουσα δεν είναι της άποψης ότι θα πρέπει να υπάρχει αναξιοκρατία στην εκπαίδευση. Αντίθετα, όλοι οι ομιλητές αυτό ακριβώς υπογραμμίζετε. Και όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια, ιδιαίτερα στις κρίσεις και στις επιλογές.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν συνέβη μόνο στην Αρκαδία αλλά και στη Φθιώτιδα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο κ. Κουβέλης.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Μα το είχα ήδη απαντήσει…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Λυκουρέντζο, έχει έλθει ο ομιλητής στο Βήμα.

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

Η κυρία Υπουργός είπε ότι επειδή θίξατε αυτό το θέμα θα διεξάγει τον απαιτούμενο έλεγχο, αλλά λέω να μην αδικούμε και εύκολα ανθρώπους.



Δεν υπάρχουν σχόλια: