Blogger Widgets

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: «Δεν…θα πάω με περίστροφο στο Πανεπιστήμιο να πάρω τις απαντήσεις»

«Δεν έχω τη δυνατότητα να πάω με περίστροφο (στο Πανεπιστήμιο Αθηνών)  να πάρω τις απαντήσεις. Έχω ζητήσει τις ερωτήσεις, τις έχω ξαναζητήσει. Μόλις μου έρθουν οι απαντήσεις -υπάρχει το αυτοδιοίκητο, τα πανεπιστήμια λειτουργούν με τον τρόπο που επιλέγουν- θα σας τις καταθέσω γιατί είναι πολύ συγκεκριμένες και αφορούν οικονομικά στοιχεία και συγκεκριμένα στοιχεία προσώπων που στελέχωναν συγκεκριμένα εκλεκτορικά σώματα. Είναι στοιχεία της διοίκησης. Μόλις τα έχω, θα σας τα καταθέσω». 


Τα παραπάνω είπε η υπ.Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου στη Βουλή απαντώντας στην έκκληση του Βουλευτή Ηλία Πολατίδη  να δώσει το υπ. Παιδείας  τα ονόματα αυτών που παρανόμησαν για να κρατήσουν τον  καθηγητή …στο Πανεπιστήμιο και να δημοσιοποιήσει  πόσα χρήματα έχει παρανόμως εισπράξει. Αυτά μπορείτε να τα δώσετε αλλά δεν ξέρω για ποιο λόγο δεν τα δίνετε είπε χαρακτηριστικά στην κ. υπουργό ο κ.Πολατίδης .

Για την ουσία της υπόθεσης η κ. Διαμαντοπούλου είπε , μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Με αφορμή την ερώτηση του κ. Πολατίδη θα ήθελα να κάνω μια τοποθέτηση, ως Υπουργός Παιδείας, για την κατάσταση που επικρατεί σε αυτό το χώρο αντιπαλότητας που προκύπτει πολλές φορές μεταξύ των καθηγητών μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες εκλεκτορικών διαδικασιών, οι οποίες είναι λαβυρινθώδεις και οι οποίες οδηγούν συνεχώς στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Προφανώς, για να μιλήσω ως Υπουργός πρέπει να λάβω υπ' όψιν μου και τα χαρακτηριστικά του δικαίου και της νομικής επιστήμης και των απαντήσεων που έχουν έρθει από όλα τα συντεταγμένα όργανα.

Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μιλάμε για μια υπόθεση δεκαεπτά χρόνων. Δεκαεπτά χρόνια ένας καθηγητής ο οποίος είναι από τις σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής διανόησης, ένας καθηγητής με κύρος και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας και  του οποίου ακολουθείται η εκλογή του από αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, από τη δικαιοσύνη, από τα όργανα του πανεπιστημίου. Ξανά στο Συμβούλιο Επικρατείας, ξανά στα όργανα του Πανεπιστήμιου. Μια διαδικασία η οποία δεν έχει τέλος.

Κύριε συνάδελφε, το Υπουργείο Παιδείας –και σας το λέω πλέον κατηγορηματικά με την εισήγηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που είναι στο Υπουργείο- δεν μπορεί θεσμικά να έχει παρέμβαση. Το Υπουργείο έχει την εποπτεία των διαδικασιών. Δεν μπορεί να παρέμβει στο αυτοδιοίκητο. Υπάρχουν εξαιρετικά αντικρουόμενες απόψεις. Υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαιώνουν τον μεν ή τον δε. Νομίζω ότι η απάντηση είναι ο νέος νόμος για την τριτοβάθμια όπου πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε και να κάνουμε όσο γίνεται πιο ασφαλές και λιγότερο γραφειοκρατικό όλο το πλαίσιο της επιλογής και εκλογής των καθηγητών ώστε να μην χάνονται σπουδαίοι επιστήμονες είτε μαχόμενοι είτε αντιμαχόμενοι λεπτομερειών και τυπικών διαδικασιών. Γιατί όλα αυτά που συζητάμε είναι μια τυπική διαδικασία. Έχουμε ομόφωνη εκλογή καθηγητή και υπάρχει έλλειψη μιας υπογραφής στο εισηγητικό σημείωμα της δεύτερης εκλογής του. Απ’ αυτό ξεκινάει η διαδικασία και φτάνει δεκαεπτά χρόνια ένας εξαιρετικός καθηγητής να χάνει ακαδημαϊκό κεφάλαιο μέσα στις διαδικασίες των οργάνων της διοίκησης και της δικαιοσύνης.
Θεωρώ λοιπόν και σας λέω ξανά ότι το Υπουργείο δεν έχει αυτή τη στιγμή άλλη δυνατότητα θεσμικής παρέμβασης».


 Πηγή : esos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: