Blogger Widgets

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Το τέλος της online πειρατείας;

Τα τελευταία χρόνια η online πειρατεία έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και πρώτη η μουσική βιομηχανία δέχτηκε ανεπανόρθωτο πλήγμα με τις πωλήσεις των cd να έχουν κατρακυλήσει σε σχέση με το παρελθόν. 


Στη συνέχεια την ίδια μοίρα ακολούθησαν κι οι πωλήσεις των dvd, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές επιλογές για να κατεβάσεις δωρεάν ταινίες ή σειρές από το Διαδίκτυο με τέλεια οθόνη κι οι εταιρείες παραγωγής στο σύνολό τους παρακολουθούσαν τις εξελίξεις, χωρίς να φαίνεται να έχουν τη δυνατότητα να πάρουν δραστικά μέτρα.

Ωστόσο, τώρα φαίνεται πως βρέθηκε τρόπος να περιορίσουν δραστικά το παράνομο κατέβασμα οπτικοακουστικού υλικού. Με ποιο τρόπο; Τα στούντιο του Χόλυγουντ, οι δισκογραφικές εταιρείες κι οι καλλιτέχνες σε συνεργασία με τους παρόχους υπηρεσιών Internet δημιούργησαν ένα πρόγραμμα, το οποίο θα ειδοποιεί το χρήστη όταν ο λογαριασμός του θα χρησιμοποιείται για να κατεβάσει ταινίες, τραγούδια και γενικότερα οπτικοακουστικό υλικό που θεωρείται παράνομο από τις εταιρείες ψυχαγωγίας.

Αναλυτικότερα, στόχος του προγράμματος είναι να εκπαιδεύσει τους χρήστες του Διαδικτύου σχετικά με το ποιος είναι ο νόμιμος και ποιος ο παράνομος τρόπος να διαχειρίζονται τέτοιας φύσης υλικό. Γι' αυτό το λόγο θα αποστέλλονται συνολικά μέχρι έξι προειδοποιητικά μηνύματα σε ένα χρήστη όταν ο λογαριασμός του θα χρησιμοποιείται για να κατεβάσει ή να μοιραστεί παράνομο υλικό, κατόπιν ειδοποίησης από τους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων.

Ωστόσο, αν τα αγνοήσεις, στο έκτο μήνυμα "καίγεσαι". Κι αν αναρωτιέσαι ποιά θα είναι η "τιμωρία" σου, απ' όσο ξέρουμε δε θα είναι νομικής φύσεως, μιας κι οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών Internet δε θα μπορούν να κάνουν γνωστά τα ονόματα των χρηστών, αλλά θα σε παραπέμπουν σε ιστοσελίδες με τους κανόνες που αφορούν τα πνευματικά δικαιώματα. Εφιαλτικό θα το χαρακτήριζα, σκέψου να θες να δεις το νέο βίντεοκλιπ της Σακίρα και πριν μπορέσεις να το παρακολουθήσεις, να πρέπει να διαβάσεις ένα κατεβατό κανόνες.

Άσε που άλλος ένα τρόπος να συμμορφωθεί κάποιος χρήστης θα είναι να του κατεβάζουν την ταχύτητα σύνδεσης αισθητά. Αυτό κι αν είναι ό,τι χειρότερο, επιστροφή στο παρελθόν! Στο τέλος θα σε κάνουν να ζηλεύεις του χρήστες του BitTorrent που τους ασκήθηκε δίωξη πριν από λίγο καιρό. Γι' αυτό το λόγο προσοχή από πού κατεβάζεις τι και τώρα κι ειδικότερα στο μέλλον…


 Πηγή : e-go.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: